Σάββατο 03 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Guardian: Μία γυναίκα δολοφονείται στην Ελλάδα κάθε μήνα – Παναγοπούλου: Λαμβάνω καθημερινά κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία

Στο μικροσκόπιο του Guardian οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Αφιέρωμα στα σοκαριστικά στοιχεία που προκαλούν τρόμο στη χώρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Guardian: Μία γυναίκα δολοφονείται στην Ελλάδα κάθε μήνα – Παναγοπούλου: Λαμβάνω καθημερινά κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία EPA

Guardian-γυναικοκτονίες: Την ώρα που οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς έχουν καταγραφεί 13 δολοφονίες στους 10 μήνες του 2021, ο Guardian έκανε αφιέρωμα στη χώρα μας αναφορικά με τα φρικτά εγκλήματα που έχουν σοκάρει την κοινωνία.

Ruth Michaelson και η Μαρία Σιδηροπούλου έγραψαν για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα και παρέθεσαν τους αριθμούς. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι δύο από τα θύματα είχαν καταβάλει προσπάθειες να καταγγείλουν τον θύτη για ενδοοικογενειακή βία, πριν τελικά τις σκοτώσει. Μία ακόμη γυναίκα, στον Βόλο, είχε καταφέρει να απομακρύνει τον πρώην σύζυγό της με περιοριστικά μέτρα – τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Guardian-γυναικοκτονίες

Guardian

Το αφιέρωμα του Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δικηγόροι και ακτιβιστές επισημαίνουν τους όρους του ελληνικού ποινικού κώδικα που υποστηρίζουν ότι ενισχύουν την κουλτούρα ανοχής στη βία κατά των γυναικών. Αυτοί οι όροι οδηγούν σε μείωση της ποινής των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία σε περίπτωση που το θύμα “τους προκάλεσε” ή το έγκλημα έγινε εν βρασμώ ψυχής – συχνά αναφέρονταν σ’ αυτό σαν “έγκλημα πάθους” – ή αν ο κατηγορούμενος είχε πρότερο έντιμο βίο και, μετά τον φόνο, μετανόησε. Λένε ότι η προσθήκη του όρου “γυναικοκτονία” στον ποινικό κώδικα θα λειτουργήσει ως αντίβαρο, αφαιρώντας από τους θύτες την ευκαιρία να παρουσιαστούν ως αθώοι άνδρες που ξαφνικά ένιωσαν το συναίσθημα να τους κυριεύει και να δικαιολογήσουν τον φόνο».

Guardian-γυναικοκτονίες – Παναγοπούλου: Λαμβάνω καθημερινά κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία

Η Ιωάννα Παναγοπούλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων γυναικοκτονίας, δήλωσε ότι «κανείς, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του εγκλήματός του, ομολογώντας ότι σχεδίασε τον φόνο ακριβώς όπως έγινε. Προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες και να πουν ότι ήταν έγκλημα πάθους ή κάτι άλλο, για να εκτίσουν μικρότερη ποινή». Guardian-γυναικοκτονίες

Ο Guardian σημειώνει ότι η κ. Παναγοπούλου είναι μια δυναμική παρουσία. «Ξεφυλλίζει ένα νομικό λεξικό, έναν τοίχο καλυμμένο με θρησκευτικές εικόνες πίσω της, καθώς περιγράφει πως μπορούν τα δικαστήρια να ερμηνεύσουν τις ρήτρες του ποινικού κώδικα που επιτρέπουν μειωμένες ποινές για γυναικοκτονία. “Αν το άτομο συνεργαστεί με την αστυνομία στη συνέχεια, αυτό θεωρείται καλή συμπεριφορά”, λέει, προσθέτοντας ότι λαμβάνει κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία κάθε μέρα. “Τις περισσότερες μέρες λαμβάνω δύο ή τρεις”, λέει, απλώνοντας τα χέρια της διάπλατα για να δείξει το εύρος του προβλήματος», γράφει το δημοσίευμα. Guardian-γυναικοκτονίες

Ο Guardian προσθέτει ότι «οι οικογένειες των θυμάτων λένε ότι η ήπια τιμωρία για γυναικοκτονία είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το ελληνικό κράτος απογοητεύει τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του να τις αγνοεί όταν καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία».

«Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο, καθώς η αδράνεια της αστυνομίας ενθαρρύνει τους δράστες και μπορεί να οδηγήσει σε γυναικοκτονία. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, της εθνικής δύναμης, δείχνουν μια σταθερή αύξηση στις αναφορές ενδοοικογενειακής βίας την τελευταία δεκαετία», τονίζει ο Guardian.

ΠΗΓΗ: Guardian/Κεντρική ΦΩΤΟ: EPA

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ