Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Εισαγγελική παρέμβαση για το ατύχημα με την κατάρρευση ραφιών στο Εφετείο της Αθήνας και την καταπλάκωση υπαλλήλου

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Α. Ελευθεριάνος. Τι είχε αποκάλυψε το dikastiko.gr για τις τριτοκοσμικές συνθήκες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική παρέμβαση για το ατύχημα με την κατάρρευση ραφιών στο Εφετείο της Αθήνας και την καταπλάκωση υπαλλήλου sdya.gr

Σε παρέμβαση για τον τραυματισμό δικαστικού υπαλλήλου προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ειδικότερα, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ζήτησε με παρέμβαση του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος για το ατύχημα που σημειώθηκε στο Εφετείο της Αθήνας όταν κατέρρευσαν ράφια και καταπλάκωσαν υπάλληλο, προκαλώντας τον τραυματισμό του.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως αυτό της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρ’ υπόχρεου. Η διεξαγωγή προκαταρκτικής ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νίκο Μαργαρίτη, που τις επόμενες ημέρες θα αναζητήσει καταθέσεις από τους παθόντες και θα προβεί σε έλεγχο των εγγράφων συντήρησης του εξοπλισμού στο χώρο που συνέβη το ατύχημα, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν και συσχετιστούν με την υπόθεση -εφόσον υπάρχουν- παλαιότερες καταγγελίες για πλημμέλειες στη συντήρηση του χώρου.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τον τραυματισμό δικαστικού υπαλλήλου: Οι καταγγελίες των δικαστικών υπαλλήλων

Όπως κατήγγειλαν οι δικαστικοί υπάλληλοι και έγραψε το dikastiko.gr«κατά τη διάρκεια της φόρτωσης των ραφιών με δικογραφίες, αυτά κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κάτω από το βάρος των δικογραφιών και των σίδερων, ο συνάδελφος (που τραυματίστηκε στην πλάτη και στα πόδια) και ο εργαζόμενος της μεταφορικής εταιρείας. Το μέγεθος της επικινδυνότητας του συμβάντος αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η βοήθεια – παρέμβαση πολιτών και συναδέλφων που βρίσκονταν στον χώρο».

Πέρα από το πρωτοφανές περιστατικό για το οποίο επήλθε η πρόσφατη καταγγελία, οι δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν ένα άλλο όπου αφορούσε ρωγμή σε ψευδοροφή του κτιρίου.

«Για πόσο ακόμα θα στηριζόμαστε στην τύχη; Λίγες μέρες πριν, στις 23.10.2023 – κατά τυχαίο τρόπο, λόγω πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας – αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτήριο 2. Στο σημείο έσπευσαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μαζί με συναδέλφους του Τμήματος Προμηθειών και μηχανικός που βρισκόταν στο χώρο του Πρωτοδικείου για την εκτέλεση άλλου έργου. Ο μηχανικός βλέποντας τη ρωγμή ανέφερε: «Πρέπει να το δει στατικός».

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τον τραυματισμό δικαστικού

sdya.gr

Ξεχειλίζει η οργή των δικαστικών υπαλλήλων για τις κτιριακές υποδομές

Δεν είναι η πρώτη φορά, όπου καταγγέλλουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες εργάζονται, καθώς κατ’ επανάληψη έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας να ληφθούν μέτρα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται το πρόσφατο περιστατικό ξεπερνάει κάθε όριο σύμφωνα με την ανακοίνωση- καταγγελία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ).

«Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό», αυτή υπήρξε η φράση στο στόμα των δικαστικών υπαλλήλων στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, μετά την κατάρρευση – πτώση μεταλλικών ραφιών τύπου dexion που καταπλάκωσαν ένα συνάδελφο και έναν εργαζόμενο μεταφορικής εταιρείας.

Όπως καταγγέλλουν «κατά τη διάρκεια της φόρτωσης των ραφιών με δικογραφίες, αυτά κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κάτω από το βάρος των δικογραφιών και των σίδερων, ο συνάδελφος (που τραυματίστηκε στην πλάτη και στα πόδια) και ο εργαζόμενος της μεταφορικής εταιρείας. Το μέγεθος της επικινδυνότητας του συμβάντος αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η βοήθεια – παρέμβαση πολιτών και συναδέλφων που βρίσκονταν στον χώρο».

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τον τραυματισμό δικαστικού

sdya.gr

Και προσθέτουν: «Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τον έλεγχο όλων των κτηρίων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος! Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουμε – επανειλημμένα – αναδείξει την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα πολλών κτηρίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικό – τεχνική υποδομή κ. ά. Κι όμως, καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Γ. Σαρακιώτης και Γ. Καραμέρος: «Όνειρο θερινής νυκτός η ψηφιοποίηση επί Ν.Δ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης» 

Ανακοίνωση εξέδωσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Αν. Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Καραμέρος αναφορικά με το ατύχημα που σημειώθηκε στο Εφετείο της Αθήνας όταν κατέρρευσαν ράφια και καταπλάκωσαν υπάλληλο, προκαλώντας τον τραυματισμό του.

Στην ανακοίνωσή τους, επισήμαναν ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, τονίζουν, «Η χθεσινή κατάρρευση των ραφιών όπου στοιβάζονται αρχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, συνιστά ένα ακόμη δείγμα της αδιαφορίας της Κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασίας και την απουσία μέτρων ασφάλειας των δικαστικών υπαλλήλων και των λοιπών λειτουργών της Δικαιοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι τα ράφια καταπλάκωσαν έναν δικαστικό υπάλληλο και έναν υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας, για τον απεγκλωβισμό των οποίων απαιτήθηκε η συνδρομή δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Η Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 97,153 εκατ. ευρώ, οφείλει να επιταχυνθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας που ανέθεσε τη συγκεκριμένη συμφωνία πλαίσιο για την ολοκλήρωση του έργου σε 8 εταιρείες-κοινοπραξίες. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τον τραυματισμό δικαστικού

syriza.gr

Εν έτει 2023, το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο, με την ψηφιοποίηση να αφορά αποκλειστικά τις πολύ πρόσφατες αποφάσεις και όχι τον τεράστιο όγκο των παλαιότερων. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στασιμότητας δεν αφορά απλά την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας και τις μεγάλες καθυστερήσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων στα εν λόγω Τμήματα. Η Κυβέρνηση, που παρέλαβε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το σημαντικότερο έργο υποδομής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Α΄ Φάση) ήδη σε σταδιακή λειτουργία από το 2019, όφειλε επιτέλους μετά από 4,5 χρόνια να είχε προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση όλων των υπολοίπων αναγκαίων έργων εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και να είχε λάβει άμεσα μέτρα για το τέλος του τραγέλαφου των χιλιάδων φακέλων που στοιβάζονται σε αχανείς διαδρόμους. Είναι ξεκάθαρο και από το σημερινό συμβάν ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προχωρήσει γρήγορα στις συμβασιοποιήσεις των έργων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ