Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Έκανε 35 παραβάσεις του ΚΟΚ σε δύο χρόνια – Σκότωσε οδηγό μοτοσικλέτας και εισέπραξε ποινή «χάδι»

 Πρόστιμο άνω των 30.500 ευρώ επιδίκασε το ΕΔΔΑ, κρίνοντας πως οι χειρισμοί των εγχώριων δικαστικών αρχών «υπερέβησαν την απλή αμέλεια ή την παράλειψη».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκανε 35 παραβάσεις του ΚΟΚ σε δύο χρόνια – Σκότωσε οδηγό μοτοσικλέτας και εισέπραξε ποινή «χάδι» Freepik

Οδηγός μοτοσικλέτας σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα έπειτα από σύγκρουση με πολύ γνωστό επιχειρηματία, μετά από παράνομη διάβαση διασταύρωσης με κόκκινο από τον τελευταίο. Ο επιχειρηματίας είχε προβεί σε διάστημα 2 ετών περίπου σε 35 παραβιάσεις αδικημάτων του ΚΟΚ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κόκκινων φανών, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολικής ταχύτητας κ.α.

Ωστόσο, το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να του αφαιρεθεί προσωρινά η άδεια οδήγησης και να του επιβληθούν ελάχιστα πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές της Κροατίας, που αφορούσε η υπόθεση που εξέτασε το ΕΔΔΑ. Για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας του μοτοσικλετιστή του επιβλήθηκε μάλιστα κατώτερη του προβλεπόμενου. Με πλαίσιο ποινής από 3 – 10 χρόνια φυλάκισης τα δικαστήρια τον καταδίκασαν σε ποινή μόλις 2 ετών. Επίσης η ποινή αυτή εκτίθηκε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Κατά το ΕΔΔΑ «τα ανεπαρκή μέτρα κατά της κατ’ εξακολούθηση οδικής παραβατικότητας του πολύ γνωστού επιχειρηματία, δεν οδήγησαν στην απαραίτητη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των προληπτικών μέτρων περί εξασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και οι πολλαπλές αποτυχίες των εγχώριων αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ενάντια στη κατ’ εξακολούθηση οδική παραβατικότητα του οδηγού του αυτοκινήτου, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία στην πράξη των προληπτικών μέτρων της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και την ελαχιστοποίηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, υπερέβησαν την απλή αμέλεια ή την παράλειψη».

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επίσης έκρινε πως «οι εγχώριες αρχές δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια για την επιβολή αρμόζουσας ποινής και θεώρησε ως ανεπαρκή την επιβληθείσα ποινή των 2 ετών φυλάκισης. Η επιβληθείσα ποινή ήταν μικρότερη της κατώτερης και η καθυστέρηση ενός έτους στην εκτέλεσή της δεν ήταν εύλογη».

Για τους λόγους αυτούς, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και επιδίκασε ποσό 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.540 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Πηγή: echrcaselaw.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ