Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Έκλεισαν τα… μάτια στην ενδοοικογενειακή βία: Νοσηλεύτηκε για 8 ημέρες μετά από κακοποίηση – Οι αρχές δεν την βοήθησαν και ο σύζυγος πήρε τα παιδιά

Επιδικάστηκε αποζημίωση σχεδόν 18.100 ευρώ για την ανεπάρκεια των αρχών να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκλεισαν τα… μάτια στην ενδοοικογενειακή βία: Νοσηλεύτηκε για 8 ημέρες μετά από κακοποίηση – Οι αρχές δεν την βοήθησαν και ο σύζυγος πήρε τα παιδιά freepik

Οι δικαστικές αρχές έκλεισαν τα… μάτια στην ενδοοικογενειακή βία, καθώς όπως αποκαλύφθηκε δεν κατάφεραν να προστατέψουν μία γυναίκα, η οποία σε μια περίπτωση είχε οδηγηθείι σε νοσηλεία οκτώ ημερών και να τη βοηθήσουν να διατηρήσει τη σχέση της με τα παιδιά της όταν είχαν κινηθεί διαδικασίες εναντίον του πατέρα, αλλά αυτός ήδη τα είχε πάρει για να ζήσουν μαζί του.

Η προσφεύγουσα κατά των μολδαβικών αρχών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) απέκτησε δύο παιδιά με τον A.I. το 2006 στην Ιταλία. Σύμφωνα με την προσφεύγουσα από το 2015 περίπου, μετά την επιστροφή τους στην Μολδαβία, ο Α.Ι. την υπέβαλε σε πολλά περιστατικά σωματικής, λεκτικής και συναισθηματικής κακοποίησης.

Τον Αύγουστο του 2016 εκδόθηκε απόφαση για προστασία της ίδιας και των παιδιών, σύμφωνα με το οποίο ο Α.Ι. έπρεπε να απέχει από κάθε επαφή μαζί τους.

Έκλεισαν τα… μάτια στην ενδοοικογενειακή βία: Δεν κινήθηκε ποινική έρευνα

Αργότερα η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι ο Α.Ι. είχε παραβιάσει τους όρους. Δεν κινήθηκε ποινική έρευνα. Όταν ζήτησε παράταση της απόφασης για προστασία η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε ότι ο Α.Ι. είχε διακόψει την παροχή νερού στο σπίτι της αλλά  τα εθνικά δικαστήρια απέρριψαν την αίτηση.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο A.I. επιτέθηκε στην προσφεύγουσα προκαλώντας μώλωπες σε όλο το σώμα της και στο κεφάλι. Απορρίφθηκε και πάλι η αίτησή της για απόφαση περί προστασίας. Κατόπιν έφεσης, το Εφετείο του Κισινάου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία.

Ενδοοικογενειακή βία

Freepik

Επιπλέον, η αρχή προστασίας των παιδιών είχε εκδώσει πρόγραμμα επικοινωνίας, το οποίο ο προσφεύγων θεώρησε δυσανάλογα περιορισμένο. Ενώπιον του Δικαστηρίου, αποκαλύφθηκε ότι ο περιορισμός της επικοινωνίας οφείλονταν σε προηγούμενους ισχυρισμούς για ενδοοικογενειακή κακοποίηση εναντίον του.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε στην περίπτωση της μητέρας ότι οι αρχές α) δεν είχαν ενεργήσει επαρκώς για να βοηθήσουν να διατηρηθεί η επικοινωνία με τα παιδία της, β) ότι απέτυχαν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς της για ενδοοικογενειακή βία και γ) ότι δεν το είχαν πράξει λόγω της προκατάληψης για τις γυναίκες στην κατάστασή της.

Καταδικάστηκε σε μεταγενέστερο στάδιο

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο του 2016, η προσφεύγουσα υπέβαλε έγκληση κατά του A.I. για σωματική κακοποίηση. Του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο από την αστυνομία, αλλά δεν ξεκίνησε καμία έρευνα.  Έρευνες για άλλες δύο καταγγελίες σε βάρος του Α.Ι. από την προσφεύγουσα– συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας – άνοιξαν σε μεταγενέστερο στάδιο, με τον A.I τελικά να καταδικάζεται και να του επιβάλλεται φυλάκιση με αναστολή ποινής και καταδίκη σε καταβολή αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2016 τα παιδιά της προσφεύγουσας μετακόμισαν με τον A.I. και η επικοινωνία με τα παιδιά της σταμάτησε. Ζήτησε βοήθεια, αλλά η αρχή προστασίας των παιδιών αρνήθηκε να εκδώσει πρόγραμμα επικοινωνίας. Προσέφυγε στα δικαστήρια και εκδόθηκε απόφαση περί επικοινωνίας αλλά ο A.I. αρνήθηκε να το τηρήσει.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ