Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Εκλογές 2023: Η ώρα της κάλπης για 22.855 απόδημους – Ψηφίζουν για πρώτη φορά μέχρι τις 7 το απόγευμα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα αποτελέσματα των κατοίκων του εξωτερικού θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας εντός της ελληνικής Επικράτειας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές 2023: Η ώρα της κάλπης για 22.855 απόδημους – Ψηφίζουν για πρώτη φορά μέχρι τις 7 το απόγευμα – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Για πρώτη φορά στην κάλπη οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι καλούνται σήμερα Σάββατο να προχωρήσουν στην ψηφοφορία των «εκλεκτών» κομμάτων τους. Πρόκειται για 22.855 απόδημους οι οποίοι ενεγράφησαν στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού και η ψηφοφορία για τις εθνικές εκλογές διεξάγεται στις 20 Μαΐου από τις 7.00 μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο, θα γίνει ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Υποχρεούνται, όμως, να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΔΩ

Στην κάλπη οι Έλληνες του εξωτερικού: Χωρίς σταυρό – Επιλέγουν μόνον ψηφοδέλτια Επικρατείας

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από τα 900 άτομα περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης. «Η εκλογική διαδικασία για τους 22.855 Έλληνες ομογενείς που έχουν δικαίωμα ψήφου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή τα μεσάνυχτα και να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής στις 05.00 το πρωί ώρα Ελλάδος, αφού, λόγω της διαφοράς ώρας που υπάρχει, το άνοιγμα της κάλπης από περιοχή σε περιοχή  δε θα γίνει ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση οι κάλπες θα ανοίγουν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα και θα κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται κάποιος να σημειώσει σταυρό δίπλα από το όνομα κάποιου υποψηφίου» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή ¨Η Ελλάδα στον κόσμο” σύμφωνα με το ertnews.gr.

εκλογικά αποτελέσματα

Eurokinissi

Οι οδηγίες για την ψηφοφορία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνει τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές πως καλούνται όλοι οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους:

  • Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.
  • Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.
  • Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ