Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Tελεσίγραφο Πλεύρη στις φαρμακαποθήκες

Ο Υπουργός απειλεί με άμεση ανάκληση άδειας αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις τις φαρμακαποθήκες, σε περίπτωση που δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Tελεσίγραφο Πλεύρη στις φαρμακαποθήκες eurokinissi

Τελεσίγραφο προς τις φαρμακαποθήκες για την άμεση δήλωση των αποθεμάτων τους σε φάρμακα σε έλλειψη αλλά και για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά, απηύθυνε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τον ΕΟΦ να δηλώσουν όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας τα αποθέματα που διαθέτουν από τα φάρμακα της αγοράς που βρίσκονται σε έλλειψη.

Μάλιστα, ο Υπουργός απειλεί με άμεση ανάκληση άδειας αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις τις φαρμακαποθήκες, σε περίπτωση που δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακαποθήκες απαγορεύεται να εξάγουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, ενώ θα πρέπει να τα διαθέσουν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φαρμακαποθήκες προχωρούν συχνά στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αφού πωλούν τα ελληνικά φάρμακα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, υπολογίζεται ότι οι παράλληλες εξαγωγές κυμαίνονται στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Την περίοδο αυτή στα φαρμακεία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για ιώσεις, για τη γρίπη αλλά και άλλα ευρείας χρήσεως.

Όταν παρατηρείται έλλειψη σε φάρμακα, ο ΕΟΦ προχωρά σε απαγόρευση των εξαγωγών, αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προχωρά στη άρση του μέτρου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ