Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Πυροβολισμός 16χρονου: Στο δικαστικό συμβούλιο κρίνεται η προφυλάκιση του αστυνομικού – Βέβαιος ότι θα αφεθεί ελεύθερος ο συνήγορός του Α. Κούγιας, η αντίδραση της οικογένειας του θύματος – ΒΙΝΤΕΟ

Αφέθηκε ελεύθερος με περιορισμό κατ’ οίκον ο αστυνομικός μετά την απολογία του και τη διαφωνία ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυροβολισμός 16χρονου: Στο δικαστικό συμβούλιο κρίνεται η προφυλάκιση του αστυνομικού – Βέβαιος ότι θα αφεθεί ελεύθερος ο συνήγορός του Α. Κούγιας, η αντίδραση της οικογένειας του θύματος – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Την ώρα που ο πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά  έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε “καζάνι που βράζει” ενώ έχει πυροδοτήσει σειρά εξεγέρσεων και επεισοδίων και στην Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας, “λάδι στη φωτιά” έρχεται να ρίξει η διαφωνία που υπήρξε ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή μετά την απολογία του αστυνομικού. 

Πυροβολισμός 16χρονου

eurokinissi

Το ήδη ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με συνεχή επεισόδια να καταγράφονται σε όλη τη χώρα, επιδείνωσε η διαφωνία σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου, γεγονός που οδήγησε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την οριστική απόφαση.

Ο αστυνομικός όπως έγραψε το dikastiko.gr αφέθηκε ελεύθερος με περιορισμό κατ’ οίκον μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου, καθώς ο ανακριτής ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τον εισαγγελέα να ζητάει την προσωρινή του κράτηση μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Πυροβολισμός 16χρονου

eurokinissi

Αλ. Κούγιας: Βέβαιος πως δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή

Σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος του αστυνομικού δηλώνει «κατηγορηματικός ότι, η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως και από τη στιγμή που ήδη το θύμα είναι κατηγορούμενο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικώς από Τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι πρέπει να αιτιολογήσουν νομικά την απόφασή τους, ενώ σε εκείνο το στάδιο ο Εισαγγελέας μόνο προτείνει και η γνώμη του δεν δεσμεύει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα αποφασίσει υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως του κυρίου κατηγορουμένου».

Όπως επισημαίνει μετά από 4ωρη ανακριτική διαδικασία, ο εντολέας του αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω της διαφωνίας. «Ο 1ος Τακτικός Ανακριτής Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ότι ο εντολέας μας πρέπει να μείνει ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, διαφωνώντας με τη γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο εντολέας μας έμεινε προσωρινά ελεύθερος και μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών, καλείται τη διαφωνία μεταξύ του κ. Τακτικού Ανακριτού και του κ. Αντιεισαγγελέως, να επιλύσει οριστικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης» σημειώνει.

Πυροβολισμός 16χρονου-Κούγιας

eurokinissi

Πυροβολισμός 16χρονου: Η αντίδραση της οικογένειας του θύματος

Αμέσως μετά την απόφαση για τον κατ’ οίκον περιορισμό του κατηγορούμενου για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, σε δηλώσεις προχώρησε όπως αναφέρει το grtimes.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος. «Θα εισφέρουμε οποιοδήποτε νέο αποδεικτικό στοιχείο έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυροβολισμός 16χρονου

eurokinissi

«Υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το αποτέλεσμα της ανακρίσεως, αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο κατηγορούμενος» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως, «τη διαφωνία αυτή θα την επιλύσει το δικαστικό συμβούλιο».

Υπάρχουν διάφορα σημεία του περιστατικού που δημιουργούν απορίες για τη συμπεριφορά των αστυνομικών που εμπλέκονται, δήλωσε πάντως στην ΕΡΤ3 ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά. Θα έπρεπε να αναφέρουν αμέσως τα στοιχεία του περιστατικού οι αστυνομικοί δηλαδή ότι κινδύνευσαν και ότι ακινητοποίησαν τον 16χρονο με πυροβολισμό, πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Αντ’ αυτού πέρασαν 28 ολόκληρα λεπτά, για να ενημερώσουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ το επιχειρησιακό κέντρο, ότι υπήρξαν πυροβολισμοί στην καταδίωξη. Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως, καθώς ανατρέπουν την πρώτη εικόνα, για το τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Β. Πάντζος: Να μην ξεφύγει η κατάσταση

Ψυχραιμία και ηρεμία συνέστησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά αμέσως μετά την απόφαση των αρμόδιων δικαστικών οργάνων για την τύχη 34χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά Βασίλης Πάντζος ανέφερε: “Σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη. Σήμερα δεν γίνεται δίκη, σήμερα δεν είναι δικαστήριο, είναι ανακριτική διαδικασία. Η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια, θα γίνουν δικαστήρια, εφετεία, Άρειος Πάγος και μπορεί να χρειαστεί να πάει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είμαστε στο πλευρό της οικογένειας”. Είπε ακόμη ότι “είμαστε εδώ για να μην ξεφύγει η κατάσταση και να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη”.

Η υπερασπιστική γραμμή του αστυνομικού

Σύμφωνα με όσα ανέφερε και στην απολογία του, η βασική υπερασπιστική γραμμή του αστυνομικού είναι ότι ενήργησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως υποστηρίζει – διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του όταν ο ανήλικος οδηγός επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Όσον αφορά στους πυροβολισμούς, ισχυρίζεται ότι στόχευσε χαμηλά προς τα ελαστικά, κι όχι προς το μέρος του οδηγού. Στο πλευρό του βρέθηκαν δικυκλιστές αστυνομικοί (με πολιτικά) που βρέθηκαν έξω από το γραφείο του ανακριτή για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ