Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Εκτός Βουλής οι εγκληματικές οργανώσεις: Ευρύτερη συναίνεση για τη νομοθετική ρύθμιση συνεχίζει να επιδιώκει το Μαξίμου – ΒΙΝΤΕΟ

Η απάντηση στην κίνηση ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση για την εξαίρεση κομμάτων τύπου Κασιδιάρη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκτός Βουλής οι εγκληματικές οργανώσεις: Ευρύτερη συναίνεση για τη νομοθετική ρύθμιση συνεχίζει να επιδιώκει το Μαξίμου – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής διελκυστίνδας δείχνει να ανοίγει με αφορμή τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να τεθούν εκτός Βουλής οι εγκληματικές οργανώσεις, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην επιδίωξη του καταδικασθέντος Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία άμεσα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αποκλειστούν από το Κοινοβούλιο εγκληματικές οργανώσεις όπως το “κόμμα Κασιδιάρη”, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες να απαντήσει με την κατάθεση δικής του ρύθμισης.

«Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση» ανέφεραν μετά την εξέλιξη αυτή κυβερνητικές πηγές.

«Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα», τονίζεται.

Μητσοτάκης

eurokinissi

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για εγκληματικές οργανώσεις: Η (αντί)-πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί πληροφορίες πως έναντι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό των νεοναζί και των καταδικασμένων χρυσαυγιτών από τις εκλογές, επιρρίπτοντας τεράστιες και απαράγραπτες ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο άξονες και συγκεκριμένα:

Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Δεν απέκλειαν επίσης τη δυνατότητα συγκλίσεων, διευκρινίζοντας πάντως αυτές είναι δυνατές στη βάση της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κασιδιάρης

eurokinissi

Ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα όπως έγραψε το dikastiko.gr, ενώ έχει σταλεί και στα άλλα κόμματα προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συμφωνία για την ψήφισή της από την εθνική αντιπροσωπεία.

Η ρύθμιση στην ουσία προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, που εξετάζει αν θα μπορέσει να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές, όχι μόνο θα ελέγχει αν ο πρόεδρός του είναι μέλος ή έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, κάτι που ήδη μπορεί να κάνει, άλλα ούτε θα επιτρέπει να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν «αχυράνθρωπο» για να ξεφύγει της εκλογικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι και η απλή πλειοψηφία είναι αρκετή για την ψήφιση της ρύθμισης, αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ