Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΕΛ.ΑΣ: 379 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε μία εβδομάδα – Χορηγήθηκε σε 85 γυναίκες το Panic Button

Η εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την Ελληνική Αστυνομία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΛ.ΑΣ: 379 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε μία εβδομάδα – Χορηγήθηκε σε 85 γυναίκες το Panic Button Freepik

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας, καθώς μόλις σε μία εβδομάδα έχει καταγραφεί “ρεκόρ” στις καταγγελίες γυναικών αλλά και στη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας μεταξύ 10 έως 16 Ιουνίου σημειώθηκαν 542 περιστατικά που αφορούν ενδοοικογενειακή βία, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε 379 συλλήψεις ενώ μετέφεραν σε δομές φιλοξενίας 21 θύματα.

Συνολικά σε όλη τη χώρα οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε 968 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ενώ χορηγήθηκε σε 85 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα από τις αρχές του χρόνου μέχρι 31/5 έχουν σημειωθεί 338 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

 • 6.494 έλεγχοι ατόμων,
 • 345 προσαγωγές,
 • 149 συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν 339 παραβάσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 10 έως 16 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν -1.055- ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:

 • ελέγχθηκαν 412 άτομα,
 • προσήχθησαν 017 και συνελήφθησαν 1.905.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 254 κλοπές – διαρρήξεις, 29 απάτες, 35 κλοπές τροχοφόρων, -38- ληστείες, -9- απάτες με υπολογιστή καθώς και -672- υποθέσεις περί όπλων και -291- περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν -131.273- τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν -30.693- παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

 • 634 για παράνομες σταθμεύσεις,
 • 203 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 226 για μη χρήση κράνους,
 • 830 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 • 013 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 • 730 για ΚΤΕΟ,
 • 720 για μέθη και 369- για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ