Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Έλεγχος πόθεν έσχες στην πρεσβυτέρα της Κιβωτού: Πώς η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε άλλο ποινικό δρόμο την υπόθεση

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ψάξει το πόθεν έσχες της διαχειρίστριας της ΜΚΟ, αφού ανήκει στον κύκλο των υπόχρεων και άρα θα ελεγχθούν και τα οικογενειακά αποκτήματα με τον πατέρα Αντώνιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έλεγχος πόθεν έσχες στην πρεσβυτέρα της Κιβωτού: Πώς η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε άλλο ποινικό δρόμο την υπόθεση eurokinissi

“Παράθυρο” για νέα έρευνα ανοίγει με τους ελέγχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας Σταματίας, της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως ο λογαριασμός μισθοδοσίας του πατέρα Αντώνιου δεν παρουσίαζε επί σειρά ετών καμία κίνηση.

Η πρεσβυτέρα πάντως είναι πλέον στο επίκεντρο των ερευνών τόσο για τα πόθεν έσχες, όσο και για άλλες κινήσεις στις οποίες φέρεται να προέβη. Σε κάθε περίπτωση ως διαχειρίστρια ΜΚΟ ανήκει στους υπόχρεους υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και κατά συνέπεια θα ελεγχθεί και ο πατέρας Αντώνιος και όλα τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα τους καθώς στις δηλώσεις πρέπει να δηλώνονται και τα οικονομικά στοιχεία τους.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής βάσει και των ελέγχων από την Οικονομική Αστυνομία βρίσκονται οι προσωπικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας αλλά και της «Κιβωτού» και ήδη υπάρχουν τα πρώτα ευρήματα που προκαλούν αίσθηση.

Γίνεται λόγος σύμφωνα με το megatv για καταθέσεις εκατομμυρίων στο όνομα της Οργάνωσης μεταξύ των οποίων:

– Τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού με 300.000 ευρώ συνολικά

– 15 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς της Οργάνωσης

– Μεγάλο χρηματικό ποσό σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του ζευγαριού στον Κολωνό

– Συμβόλαια, τραπεζικές κάρτες, παραστατικά

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Επί τέσσερις ώρες και την Τρίτη, ορκωτοί λογιστές έκαναν φύλλο και φτερό το λογιστήριο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό. Το κλιμάκιο των λογιστών ελέγχει τη νομιμότητα των συναλλαγών, τα έσοδα του ιδρύματος και τα βιβλία.

Κιβωτός του Κόσμου: Άθικτος ο λογαριασμός μισθοδοσίας

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει πάντως προκαλέσει το γεγονός πως ο πατέρας Αντώνιος δεν είχε “ακουμπήσει” το λογαριασμό της μισθοδοσίας του την τελευταία οκταετία, γεγονός που υποδεικνύει πως ζούσε από λεφτά της Οργάνωσης ή από άλλα.

Όπως προέκυψε, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ωστόσο, σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που ήταν συνδικαιούχος ο πατέρας Αντώνιος, της πρεσβυτέρας αλλά και της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ συνολικά στα ταμεία της Κιβωτού βρέθηκαν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ.

Αναστάτωση έχει στο μεταξύ προκαλέσει το γεγονός πως εξαιτίας της δέσμευσης λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, έχουν δεσμευτεί και οι λογαριασμοί πολιτών οι οποίοι τον είχαν χρίσει ως συνδικαιούχο, και τώρα δεν μπορούν να εκταμιεύσουν ούτε τις συντάξεις τους.

Κιβωτός του Κόσμου

EUROKINISSI

Κιβωτός του Κόσμου: Συνεχίζονται οι καταγγελίες κακοποίησης

Συγκλονίζουν παράλληλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης και κακοποίησης στην Κιβωτό. Στις 8 Απριλίου 2016, μία μητέρα από τη Λάρισα είχε προχωρήσει σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τριών παιδιών της, ηλικίας 7, 9 και 12 ετών, στη δομή της Πωγωνιανής.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, έγινε έλεγχος στην εν λόγω δομή. «Η μητέρα ανέφερε πως της είπε ένα από τα παιδιά της ότι δεν τα φρόντιζαν, δεν τους έδιναν καλό φαγητό. Ότι κακοποιούνται από άλλα παιδιά και δεν ενδιαφερόταν το προσωπικό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα παιδιά ήταν φοβισμένα, ενώ επιβεβαίωσαν την υποχρεωτική καθημερινή συμμετοχή σε εργασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική έρευνα έπειτα από εντολή που δόθηκε στις 25 Νοεμβρίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για τη δομή στο Διμήνι, έπειτα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών.

Οι αστυνομικοί προχωρούν στην αυτοψία της δομής, τη λήψη φωτογραφιών χώρων αλλά και του πράσινου κλουβιού στο οποίο φέρεται να έβαζαν παιδιά για τιμωρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ