Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ελεύθεροι με όρους ο αστυνομικός και ο ιδιώτης που κατηγορούνται για απάτες με ρύθμιση οφειλών

Απολογούμενοι, και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, με τον επιχειρηματία να υποστηρίζει ότι είναι νόμιμες οι δραστηριότητες του. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει φέρει εις πέρα γύρω στις 190 υποθέσεις που του ανέθεταν οι πελάτες του, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε διαφωνία κάποιον από αυτούς να αντιμετωπίζεται ως εξαπάτηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεύθεροι με όρους ο αστυνομικός και ο ιδιώτης που κατηγορούνται για απάτες με ρύθμιση οφειλών Pixabay

Στον Ανακριτή οδηγήθηκαν ο 53χρονος επιχειρηματίας και ο 34χρονος αστυνομικός, που κατηγορούνται για απάτη, καθώς προσποιούνταν συμβούλους για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, είναι η υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα καθώς και εγγυοδοσία 5 χιλιάδων ευρώ στον επιχειρηματία και 3 χιλιάδων ευρώ στον αστυνομικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, απολογούμενοι, και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, με τον επιχειρηματία να υποστηρίζει ότι είναι νόμιμες οι δραστηριότητες του. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει φέρει εις πέρα γύρω στις 190 υποθέσεις που του ανέθεταν οι πελάτες του, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε διαφωνία κάποιον από αυτούς να αντιμετωπίζεται ως εξαπάτηση.

Κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (συμμορία), απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία, ενώ ο 34χρονος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Προσποιούνταν συμβούλους ρύθμισης οφειλών

astynomia.gr

Προσποιούνταν συμβούλους ρύθμισης οφειλών: Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυψε από τη διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, οι κατηγορούμενοι, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τα στοιχεία μεγάλης εταιρίας του εξωτερικού, προσέλκυαν ενδιαφερόμενους πελάτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. 

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, ο ιδιώτης διεύθυνε την εταιρεία με έδρα στην Αθήνα έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική φόρμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες ενώ ο αστυνομικός, ο οποίος απέκρυπτε τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, παρουσιαζόταν ως οικονομολόγος – δικηγόρος πραγματοποιώντας τηλεφωνικές κλήσεις με τους πελάτες ακόμα και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

Αφού έπειθαν τα θύματά τους, ζητούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, συνάπτοντας σχετική σύμβαση ανάληψης της διαδικασίας, ενώ δεν προέβαιναν στις ενέργειες που είχαν συμφωνήσει.

Μάλιστα ο αστυνομικός, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την υψηλή αμοιβή που ζητούσε, παρουσίαζε ότι η εταιρεία ιδιοκτησίας του συγκατηγορούμενού του, παρέχει «premium» υπηρεσίες, αποκομίζοντας έτσι αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά, ενώ ζητούσε ακόμα και κωδικούς taxisnet των θυμάτων, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία.

Η αμοιβή του γινόταν με ποσοστά ανά προκαταβολή που κατέβαλε ο εκάστοτε πελάτης, με τον οποίο η εταιρεία σύναπτε σύμβαση ενώ το συνολικό του μηνιαίο εισόδημα ανερχόταν περίπου σε 3.000 ευρώ.

Προσποιούνταν συμβούλους ρύθμισης οφειλών

Eurokinissi

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκανσε οικίες, χώρους εργασίας καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων,βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κινητά τηλέφωνα,
  • 32.250 ευρώ,
  • πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,
  • υπολογιστές
  • χειρόγραφες σημειώσεις και
  • όχημα, προκειμένου ελεγχθεί η νομιμότητά του ως προς την εισαγωγή και κυκλοφορία του στην ελληνική επικράτεια.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 8 περιπτώσεις απάτης, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποσπούσαν ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 30.000 ευρώ, αποκομίζοντας από το 2021 συνολικά 73.550 ευρώ.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του ιδιώτη εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης, κακοποίηση ζώων, συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, απάτη, αντιποίηση Αρχής, δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σε βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε ΕΔΕ και τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σε βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ