Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ελεύθερος ο Κορκονέας: Με 4-3 (πλειοψηφία ενόρκων) του χορηγήθηκε ελαφρυντικό για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Δεν επανήλθαν τα ισόβια – ΒΙΝΤΕΟ

Οι λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) παρά την αντίθετη άποψη των 3 δικαστών του Εφετείου Λαμίας, του χορήγησαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και έτσι η ποινή του από ισόβια πρωτοδίκως έμεινε στα 13 χρόνια κάθειρξη. Σήμερα αποφυλακίζεται. «Νιώθω ότι δεν έχω δικαιωθεί», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου Αλέξανδρου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεύθερος ο Κορκονέας: Με 4-3 (πλειοψηφία ενόρκων) του χορηγήθηκε ελαφρυντικό για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Δεν επανήλθαν τα ισόβια – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Αποφυλακίζεται σήμερα με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας ο οποίος το 2008 είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον (τότε) 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ελεύθερος ο Κορκονέας

eurokinissi

Οι 4 ένορκοι του Δικαστηρίου ήταν αυτοί που πλειοψήφησαν και επικράτησαν την αντίθετης άποψης των τριών τακτικών δικαστών (πρόεδρος και δυο εφέτες) οι οποίοι τάχτηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Αντίθετος στη χορήγηση ελαφρυντικού ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας, όμως τελικά το λαϊκό στοιχείο επικράτησε.

Με βάση την απόφαση ο ειδικός φρουρός καταδικάστηκε οριστικά σε κάθειρξη 13 ετών, την οποία όμως ήδη εχει εκτίσει, συνεπώς σήμερα θα βγει από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν εδώ και μερικούς μήνες. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.

Κορκονέας: Τι είπαν οι συνήγοροι του

“Θεωρώ ότι είναι μια απόφαση μέσα στα πλαίσια νομικά, ηθικά, πραγματικά και κρίνοντας τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις του δικαστηρίου, την απόφαση αυτήν την οποία εξέδωσε με 4 ψήφους των ενόρκων, 3 των δικαστών μειοψηφούντων, χορήγησε το ελαφρυντικό στον κύριο Κορκονέα” είπε ο Ιωάννης Αλετράς. 

“Από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που εξετέθηκαν και αναλύθηκαν, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας εδικαιούτο να λάβει το ελαφρυντικό και τελικά με την ψήφο των ενόρκων, το έλαβε” τόνισε ο Ευάγγελος Ανδρούλας

Κορκονέας: «Νιώθω ότι δεν έχω δικαιωθεί», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου Αλέξανδρου

“Το Σάββατο που πέρασε 25 Ιουνίου ο Αλέξανδρος θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από αυτήν την απόφαση και νιώθω πραγματικά ότι δεν έχω δικαιωθεί. Η απόφαση που βγήκε είναι προσβλητική απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική δικαιοσύνη και απέναντι στον Αλέξανδρο, στη μνήμη του Αλέξανδρου” είπε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από πλευράς της υποστήριξης και υπεράσπισης της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Νίκος ο Κωνσταντόπουλος και εγώ είχαμε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη και είχαμε καταγγείλει ‘ότι αυτή ήταν μια εξέλιξη που μεθοδεύτηκε με τρόπο συστηματικό, εκεί κατέτεινε και ο προσδιορισμός σύντομης ημερομηνίας και οι αντιδικονομικοί ελιγμοί του εισαγγελέως και του δικαστηρίου. Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν ότι 4-3, οι ένορκοι οι οποίοι δεν είχαν ακούσει κανέναν μάρτυρα, δεν είχαν διαβάσει κανένα έγγραφο, δεν είχαν ακούσει καν την απόφαση την καταδικαστική και την κατηγορία, μπήκαν δηλαδή σε μια διαδικασία χωρίς καμία γνώση της υπόθεσης, με απόλυτη ευθύνη των τακτικών δικαστών και του εισαγγελέως. Οι ένορκοι λοιπόν αυτοί που δεν έχουν καμία γνώση της δικογραφίας αποφάσισαν ότι χορηγείται το ελαφρυντικό στον Κορκονέα, ενώ υποτίθεται ότι οι τρεις τακτικές δικαστίνες μειοψήφισαν.

Ενάντια στον Άρειο Πάγο

Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη αλλά στο εφετείο του, τον Ιούλιο του 2019 , το δικαστήριο με βάσει τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (όπως περιγράφεται στην νέα μορφή του) με αποτέλεσμα να σπάσει η ισόβια κάθειρξη, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την υπεράσπιση αλλά και την κοινή γνώμη.

Ελεύθερος ο Κορκονέας

eurokinissi

Λίγο αργότερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας όπως έγραψε το dikastiko.gr άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου θεωρώντας ότι κακώς του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό. Η άποψη του πρώτου τη τάξει Έλληνα εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή τον περασμένο Μάρτιο από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας εκ νέου το φάσμα των ισοβίων.

Ελεύθερος ο Κορκονέας

lamiareport.gr

Η εισήγηση Πλιώτα

Ο κ. Πλιώτας είχε εισηγηθεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον ειδικός φρουρός, που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο κρίνοντας πως το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Ελεύθερος ο Κορκονέας

dikastiko.gr

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την αγόρευσή του είχε πει ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» ανέφερε ο κ. Πλιώτας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συμπληρώνοντας πως αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.

Η σημερινή απόφαση όμως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη του Αρείου Πάγου σχετικά με την ερμηνεία των προϋποθέσεων χορήγησης ελαφρυντικού από τα ελληνικά δικαστήρια, δείγμα πώς θα έρθουν και με άλλες σχετικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με ανάλογο- πιθανόν- περιεχόμενο.

Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ντροπή σε αυτούς, εντός Δικαιοσύνης, που μεθόδευσαν αυτήν την κακοστημένη δίκη

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που κάνουν λόγο για κακοστημένη δίκη.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν:

«Ντροπή σε αυτούς, εντός Δικαιοσύνης, που μεθόδευσαν αυτήν την κακοστημένη δίκη. Το αποτέλεσμα το είχαμε προβλέψει και καταγγείλει ήδη από τις 11 Μαΐου, όταν επιχειρήθηκε με εντολή Εισαγγελέα να γίνει η δίκη εν κρυπτώ, εν αγνοία της οικογένειας του Αλέξανδρου και χωρίς να κλητευθούν η μητέρα και η αδελφή του ως διάδικοι.

Οι Δικαστές που φρόντισαν επιμελώς και επίμονα, πριν καν συγκροτηθεί το Δικαστήριο, να αποκλειστεί από τη δίκη η πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου, να μην ακουσθεί η πλευρά μας επί των τεράστιων δικονομικών και ουσιαστικών ζητημάτων, όπως το ζήτημα του εάν θα εξετασθούν μάρτυρες και αν θα αναγνωστούν έγγραφα και ως προς το ποια στοιχεία θα έπρεπε να αξιολογήσει το Δικαστήριο, οι Δικαστές οι οποίες αντιμετώπισαν με σκαιά επιθετικότητα την πλευρά μας, έκριναν μόνες τους και απέρριψαν κάθε προσφυγή και καταγγελία μας και εξασφάλισαν τον επιθυμητό μονόλογο στην υπεράσπιση Κορκονέα (αλλά και μία διακοπή 3 εβδομάδων, με κληρωθείσα τη σύνθεση) κρύβονται πίσω από τους ενόρκους. Οι οποίοι, χωρίς να έχουν ακούσει κανένα μάρτυρα, ούτε τη μάνα του Αλέξανδρου ούτε έναν αυτόπτη, χωρίς να έχουν ακούσει την καταδικαστική απόφαση ούτε διαβάσει ούτε ένα έγγραφο, αποφάσισαν λέει, κατά πλειοψηφία, ότι ο Κορκονέας δικαιούται ελαφρυντικό.

Η απόσυρση προς διάσκεψη δικαστών και ενόρκων διήρκεσε 1,5 ώρα συνολικά, εκ των οποίων επί 50 λεπτά η δικογραφία ήταν αφημένη επάνω στην έδρα (βλ.φωτογραφία)….Μόνο οι αποφάσεις και τα πρακτικά των προηγούμενων Δικαστηρίων που έπρεπε κατά νόμο να διαβαστούν είναι χιλιάδες σελίδες. Τα αναγνωστέα έγγραφα είναι επίσης επιπλέον χιλιάδες σελίδες. Αλλά οι μαντικής ικανότητας ένορκοι, όλα αυτά τα αξιολόγησαν σε 1,5 ώρα, χωρίς να τα διαβάσουν, βασιζόμενοι στις αφηγήσεις της υπεράσπισης και των δικαστών,  και αποφάσισαν ότι, από όλα αυτά προκύπτει ελαφρυντικό προτέρου συννόμου βίου για τον Κορκονέα.

Όπως ζήτησε η υπεράσπιση Κορκονέα. Και όπως είχαμε πληροφορηθεί και καταγγείλει ότι η υπεράσπιση διατυμπάνιζε ότι είχε εξασφαλίσει.

Κι ας ήταν ο Κορκονέας διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν Ράμπο.

Κι ας έχει κατατεθεί από την μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα.

Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά.

Κι ας έχει αναγκαστεί να ομολογήσει στο Δικαστήριο ότι είχε τελέσει έναν άλλο γάμο, στον Καναδά, τον οποίο απέκρυπτε επιμελώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Κι ας επέδειξε, το ίδιο βράδυ της δολοφονίας, ακραία υβριστική συμπεριφορά προς ανήλικα παιδιά, βρίζοντάς τα χυδαία.

Κι ας κατέθεσε μάρτυράς του ότι ο ίδιος μοίραζε σφαίρες στους συναδέλφους του στη βάρδια.

Κι ας βρέθηκε το όπλο του σε κατάσταση που υποδηλώνει επανειλημμένη οπλοχρησία, με σφαίρες από διάφορες παρτίδες και με παραβιασμένο τον μηχανισμό ώστε να μεγαλώνει η χωρητικότητα.

Κι ας έδωσε δείγμα γραφής ακόμη κι ενώπιον του Δικαστηρίου, αντιδρώντας σε πρόκληση που του έγινε και κομπάζοντας κι ο ίδιος για ξυλοδαρμό!

Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον έκπληκτο. Εμείς προειδοποιήσαμε εγκαίρως, δημοσίως και επισήμως, ξανά και ξανά για την κακοστημένη και μεθοδευμένη διαδικασία. Στις 11 Μαΐου, στις 7 Ιουνίου, στις 8 Ιουνίου, στις 9 Ιουνίου, στις 25 Ιουνίου και σήμερα πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Για την πειθαρχική και την ποινική ευθύνη των Δικαστών και του Εισαγγελέα που εξασφάλισαν το αποτέλεσμα και για το παρασκήνιο που οργίασε τόσο ώστε έφτασε στα αυτιά μας.

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 10 θα πραγματοποιήσουμε επίσημο διάβημα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουμε όχι μόνον αναίρεση της αποφάσεως αλλά και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων καθώς και έλεγχο του εάν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων, με ενδελεχή έρευνα της διαδικασίας προσδιορισμού, κατάρτισης καταλόγου ενόρκων, κλήρωσης, καθώς και του τι ακριβώς συνέβη στο διάστημα 9 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου, που το Δικαστήριο διέκοψε αναιτιολόγητα με αίτημα της υπεράσπισης όπως είχε συμβεί και το 2019.

Η υπεράσπιση του δικαίου είναι πολλές φορές, επώδυνη και τραυματική διαδικασία. Όμως αποτελεί υψηλό καθήκον και αναφαίρετο δικαίωμα τόσο δικό μας ως συνηγόρων όσο και της οικογένειας του Αλέξανδρου. Είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και καθήκον της κοινωνίας και κάθε πολίτη. Αν δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Δημοκρατία. Εμείς θα υπερασπιστούμε το Δικαίωμα του αδικοχαμένου παιδιού, της οικογένειάς του, αλλά και κάθε ανθρώπου στη Δικαιοσύνη, ως αναφαίρετη ανθρώπινη και δημοκρατική αξίωση, απαίτηση και προσδοκία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ