Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ελλείψεις στα φάρμακα: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Πλεύρη το απόγευμα – BINTEO

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελλείψεις στα φάρμακα: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Πλεύρη το απόγευμα – BINTEO eurokinissi

Οι ελλείψεις στα φάρμακα εξελίσσονται σε μείζον θέμα για χιλιάδες πολίτες που επιδίδονται σε “σαφάρι” προκειμένου να βρουν το φάρμακό τους.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Eurokinissi

Ελλείψεις στα φάρμακα: Έκτακτες ανακοινώσεις το απόγευμα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Ελλείψεις στα φάρμακα

eurokinissi

Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ

Πολλά φθηνά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, ακριβώς επειδή έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αλλά η τιμή τους δεν είναι συμφέρουσα, αφού συχνά όπως υποστηρίζουν οι φορείς εκπροσώπησης των εταιρειών, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος.

Παράλληλα, υπάρχουν εταιρείες που αποσύρουν τα πολύ φθηνά φάρμακα ακριβώς λόγω κοστολογίου, με συνέπεια να μην βρίσκονται πλέον στα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς να αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ανοίξει το θέμα των αυξήσεων στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω των 5 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, δεν απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση καθώς υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι για λόγους δημόσιας Υγείας όταν το φάρμακο είναι μεγάλης κατανάλωσης και κινδυνεύει με απόσυρση λόγω κοστολογίου, μπορεί να λάβει αύξηση.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Eurokinissi

Πλεύρης: Αυξήσεις τιμών μόνο στα πολύ φτηνά φάρμακα – Θα τις επωμιστεί ο ΕΟΠΥΥ

Αυξήσεις στα φάρμακα θα υπάρξουν μόνο εκεί που γίνονταν πάντα, «όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φτηνά φάρμακα του ενός και των δύο ευρώ κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας» εξήγησε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης , επισημαίνοντας πως αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να αγοράσει πολύ πιο ακριβά. «Αυξήσεις θα γίνουν μόνο σε αυτές τις κατηγορίες βάσει κοστολογίου» τόνισε ο κ Πλεύρης, αναφέροντας πως « ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης. Ενώ τα φάρμακα στην Ελλάδα τιμολογούνταν με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση άρα τις φτηνές χώρες, πήγαν με βάση της ευρωζώνης και ήταν μια πολιτική προσωπική του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη να ευνοηθούν οι πολυεθνικές εταιρείες. Αυτά τα πράγματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τα κάνει».

Μάλιστα ο υπουργός υγείας ανέφερε το παράδειγμα γενοσήμου ενός γνωστού αντιβιοτικού για να εξηγήσει σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να δικαιολογηθούν αυξήσεις σε φτηνά φάρμακα. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αντιβίωση γενόσημη, γενόσημο του Amoxil , το γνωστό Amoxil, το οποίο καλύπτει την ελληνική αγορά, είναι ελληνικής εταιρίας. Έχει μια τιμή που αποδεικνύει η εταιρία ότι με 2,20 περίπου τιμή έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς εκεί πέρα χρειάζεται να γίνει μια αύξηση που θα το κρίνουν τα όργανα, 20 ή 30 λεπτά που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης , σημειώσε ότι οι αυξήσεις θ΄αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις, που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ο Θ. Πλεύρης.

Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε πως στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: Μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, το Depon, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων.

Γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το Brand φάρμακο. Δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

Όπως είπε τέλος ο υπουργός Υγείας, ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο και ποια είναι τα άλλα που μπορούν να προμηθευτούν. Την ίδια ενημέρωση την έχουνε και οι φαρμακοποιοί. «Οι γιατροί οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Και είπαμε κιόλας ότι σε μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται αυτή τη στιγμή, όχι τα μη συνταγογραφούμενα, όπως είναι το Depon, που συνταγογραφούνται και παρουσιάζουνε ελλείψεις, η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονική για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ