Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Εμπόδια παντού: Τι αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες – Η ανάρτηση Κυμπουρόπουλου, η αντίδραση Αυγουλά – ΒΙΝΤΕΟ

Μέσα σε λίγα 24ωρα προέβησαν σε καταγγελίες για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την Πολιτεία. Τα μέτρα που μελετούνται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εμπόδια παντού: Τι αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες – Η ανάρτηση Κυμπουρόπουλου, η αντίδραση Αυγουλά – ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Φρένο στα εμπόδια της καθημερινότητάς τους επιχειρούν να βάλουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Σε μία συγκλονιστική ανάρτηση προχώρησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος προσκεκλημένος σε εκδήλωση, διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να λάβει μέρος καθώς το κτίριο στο οποίο διεξαγόταν είχε σκαλιά, αλλά όχι ράμπα προκειμένου να ανέβει με το αμαξίδιό του.

ΑμεΑ

eurokinissi

«Σήμερα γύρισα πολύ στεναχωρημένος σπίτι μου… Ήμουν καλεσμένος σε μια επίσημη εκδήλωση, όχι κομματική, θα το έλεγα πολιτιστική-κοινωνική καλύτερα. Και μόλις έφτασα αντίκρισα το θέαμα που πάντα με φοβίζει… Μια είσοδο με αρκετά σκαλιά! Το εμπόδιο της συμμετοχής μου ήταν εκεί! Το εμπόδιο της κοινωνικότητάς μου ήταν μπροστά μου! Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν μόνο εγώ σε αυτό το σημείο, ήμασταν όλοι οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου που αναζητούμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε από οποιοδήποτε αξίωμα στη ζωή! Τελικά, την άφησα πίσω μου την εκδήλωση απογοητευμένος. Αλλά αν δε δηλώσουμε στην κοινωνία τι είναι αυτό που μας ενοχλεί για να ζήσουμε καλύτερα, πως τελικά θα την αλλάξουμε;» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Με αφορμή την ανάρτηση υπήρξε μία σύγχυση πως η εκδήλωση στην οποία αναφερόταν ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πληροφορίες από την Προεδρία, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, η εκδήλωση ήταν σε άλλο χώρο.

Σε επόμενη ανάρτησή του, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, διευκρίνισε ότι η εκδήλωση στην οποία αναφέρθηκε δεν αφορά το προεδρικό μέγαρο.

ΑμεΑ: Τα εχθρικά Δικαστήρια της Ευελπίδων

Λίγες ημέρες πριν το dikastiko.gr είχε παρουσιάσει το οδοιπορικό στα Δικαστήρια του Βαγγέλη Αυγουλά τυφλού δικηγόρου και μέλους του Δ.Σ. του ΔΣΑ.

«Συχνά, με τη δικηγορική μου ιδιότητα, εκπροσωπώ στα δικαστήρια ανάπηρους πολίτες. Εκεί, πέρα από την δικηγορική μάχη που καλούμαι να δώσω, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με τη μάχη για συμπερίληψη και ισότιμη πρόσβαση στο δικαιικό μας σύστημα. Παράλληλα, όντας ο ίδιος τυφλός εκ γενετής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έρχομαι σε καθημερινό διάλογο με ανάπηρους δικηγόρους σχετικά με την ποιότητα της πρόσβασής μας στον χώρο των δικαστηρίων και στις διαδικασίες που αφορούν το επάγγελμά μας» σημείωνε.

Βαγγέλης Αυγουλάς

dikastiko

«Έτσι, αναδεικνύεται πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων της πρωτεύουσας. Μιλάμε για τα κτήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, έναν παλιό ιστορικό χώρο που κάποτε ίσως εξυπηρετούσε, τώρα, όμως, είναι φανερό πώς δεν μπορεί να καλύψει πια τη σύγχρονη πραγματικότητα. Γιατί οι παροχές ενός χώρου τέτοιας βαρύτητας οφείλουν να υπηρετούν την ανεξαρτησία και αυτονομία του κάθε πολίτη» υποστήριξε.

Και υπογράμμιζε: «Όταν αναφερόμαστε σε πολίτες με αναπηρία πρέπει να  έχουμε στο μυαλό μας το δικαιωματικό μοντέλο της αναπηρίας, αυτό που ονομάζεται “κοινωνικό μοντέλο”. Σε αντίθεση με το πρότερα επικρατούν “ιατρικό μοντέλο”, πλέον η βλάβη ενός ανθρώπου δε λογίζεται ως η αιτία ή το κυρίαρχο εμπόδιο συμμετοχής του στα συλλογικά δρώμενα. Οι βασικοί παράγοντες παρεμπόδισης είναι η ίδια η κοινωνία, οι μη προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες καθώς και οι αρνητικές αντιλήψεις των ανθρώπων που την απαρτίζουν».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ