Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι δικηγόροι: Να οδηγηθεί σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο Βλ. Πούτιν – ΒΙΝΤΕΟ

Οι δικηγόροι της Ευρώπης ζητούν να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την λογοδοσία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου του Ρώσου Προέδρου και των “συνεργών του” για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι δικηγόροι: Να οδηγηθεί σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο Βλ. Πούτιν – ΒΙΝΤΕΟ icj-cij

Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) πήρε επίσημη θέση για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί :

-Από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

-Να αναλάβει δράση στην ανάκριση με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο Πρόεδρος της Ρωσίας,Vladimir Putin και οι συνεργοί του, καθώς ο Ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

-Δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ video του Προέδρου CCBE:

Ευρωπαίοι δικηγόροι: Η ανακοίνωση

Η Διαρκής Επιτροπή του CCBE, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και συζήτησε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και των συνεπειών, που έχουν ανακύψει για ολόκληρη την Ευρώπη και της ανάγκης να υπάρξει μια θεσμική παρέμβαση από το αντιπροσωπευτικό όργανο των Δικηγόρων της Ευρώπης.

Η ελληνική πλευρά, κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, με τον Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Νικόλαο Κουτκιά, συμφώνησε με το κάτωθι Ψήφισμα του CCBE επί του θέματος, στο οποίο κατέληξαν τα εθνικά μέλη του κατόπιν διαλογικής συζήτησης (βλ. ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΉ)

«Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CCBE), εκπροσωπώντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους, από τη σύστασή του μέχρι σήμερα υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ενώνεται με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα στην απαίτησή τους να σταματήσει η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Διεθνές Δικαστήριο

icj-cij

Το CCBE καταδικάζει έντονα τις δράσεις που παραβιάζουν τις γενικώς παραδεκτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ζητά το σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου η εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος και χαιρετίζει την δήλωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

Σε αυτή τη νομική βάση καλεί τον Εισαγγελέα να αναλάβει δράση στην ανάκριση με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο Πρόεδρος της Ρωσίας,Vladimir Putin και οι συνεργοί του, καθώς ο Ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

Το CCBE, εκφράζει την ανάγκη για σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.

Τέλος το CCBE υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να γίνει σεβαστό και να διασφαλιστεί ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα διαχείρισης των συνόρων τους και τους δικηγόρους να παρέχουν νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ