Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ένα πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα που “απειλεί” να ναρκοθετήσει το τηλεοπτικό σκηνικό – Οι “13 εικονικές εταιρίες”, τα 22 εκατομμύρια, οι παγωμένοι λογαριασμοί και οι 600 εργαζόμενοι – ΒΙΝΤΕΟ

Ο εν λόγω τηλεοπτικός παραγωγός έχει αυτή τη στιγμή συνεργασία με δυο μεγάλα κανάλια και μεγάλα πρότζεκτ σε εξέλιξη. Το πόρισμα της Αρχής περιγράφει κακουργήματα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης - Τι θα γίνει από δω και πέρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένα πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα που “απειλεί” να ναρκοθετήσει το τηλεοπτικό σκηνικό – Οι “13 εικονικές εταιρίες”, τα 22 εκατομμύρια, οι παγωμένοι λογαριασμοί και οι 600 εργαζόμενοι – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Μια βόμβα μεγατόνων που μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα σοβαρών αναταράξεων στο τηλεοπτικό σκηνικό της χώρας, αποτελεί η αποκάλυψη του πορίσματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, που καταλήγει στην εντολή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακίνητων, πασίγνωστου τηλεοπτικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή, επτά συνεργατών του (συνολικά οι δεσμεύσεις είναι 20) και σειράς εταιρειών του.

Το πόρισμα, που αριθμεί πάνω από 90 σελίδες, εντοπίζει στοιχεία και ζητεί να διερευνηθούν από την οικονομική εισαγγελία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου με εκτιμώμενη ζημία περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

ΑΑΔΕ

FREEPIK

Βόμβα μεγατόνων: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Η είδηση προκαλεί σαφώς μεγάλη αναταραχή στο τηλεοπτικό σκηνικό καθώς ο εν λόγω παραγωγός συνεργάζεται σε σημαντικά πρότζεκτ με δυο πανελλαδικούς σταθμούς και απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους.

Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι το πάγωμα των λογαριασμών προφανώς δημιουργεί δυσλειτουργίες, γι’ αυτό και αναμένεται να κινηθεί νομικά η πλευρά του παραγωγού ώστε να απεμπλακεί από αυτό, ώστε να μην καταστούν ανενεργές οι παραγωγές του. Τουλάχιστον δηλαδή κατά το μέρος που αφορά στις πληρωμές των εργαζομένων.

OPEN

unsplash

Τι αναφέρει

Το πόρισμα της Αρχής, υπό τον επικεφαλής της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ., Χαράλαμπο Βουρλιώτη, περιγράφει μέχρι στιγμής, ότι πέραν του τηλεοπτικού παραγωγού, εμπλέκονται 7 άτομα και περίπου 13 εταιρείες, όπως και οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών.

Qatargate: Η επόμενη νομική κίνηση της Εύας Καϊλή

eurokinissi

Με απόφαση του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα, κ.λπ.) του τηλεοπτικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή, όπως δεσμεύτηκαν και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των 7 φυσικών προσώπων και των εμπλεκομένων εταιρειών (συνολικά οι δεσμεύσεις ανέρχονται στις 20).

ΦΠΑ

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα, ο παραγωγός φέρεται να είχε στήσει τις εικονικές εταιρείες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους του.

Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετάφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς -κατά την Αρχή- ξέπλενε στην Ελλάδα.

Δεν κατέβαλε επίσης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δε, αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες.

Bullying σε γυμνάσιο

freepik

Ενίσχυση

Παράλληλα , σύμφωνα με το πόρισμα, είχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τρέχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης για επένδυση περί τα 10 εκατομμύρια και είχε εγκριθεί ποσό 2 εκατομμυρίων ως επιχορήγηση. Αυτό περιγράφει στην απάντησή του το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Βόμβα μεγατόνων: Τι θα γίνει

Το πολυσέλιδο πόρισμα, πέραν των τραπεζών για να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί δέσμευσης λογαριασμών, έχει διαβιβαστεί και στον Οικονομικό Εισαγγελέα που -προφανώς- θα εκκινήσει με βάση αυτό την ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Η διαδικασία από δω και στο εξής θα εξελιχθεί με την εισαγγελική έρευνα, συγκέντρωση στοιχείων και κλήτευση μαρτύρων. Στο τέλος θα αποφασιστεί αν θα κληθεί ως ύποπτος ο τηλεοπτικός παραγωγός (κι όποιος άλλος για να δώσουν εξηγήσεις) κι αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη και σε ποιους ή αν η υπόθεση θα πάει στο αρχείο.

Στην περίπτωση της απαγγελίας κατηγοριών τότε η υπόθεση θα διαβιβαστεί στον ανακριτή ο οποίος θα καλέσει τους κατηγορουμένους και θα αποφασίσει την προσωρινή τους κράτηση ή όχι.

φοροδιαφυγή

Freepik

Βόμβα μεγατόνων: Η απάντηση

Ο γνωστός παραγωγός-παρουσιαστής απάντησε σε δημοσίευμα που ανέφερε το όνομά του, μέσω των social media, διευκρινίζοντας:

1) Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο.

2) Αναρωτιέμαι πώς το Documento γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια αρχή, ενώ σε εμένα, τον «ελεγχόμενο», δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό.

3) Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο.

4) Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί.

5) Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διαβάλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ