Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

ΕνΔΕ: Καταπέλτης για αναφορές περί “κομματικών” προαγωγών δικαστικών λειτουργών – Τι απαντά στις επικρίσεις για την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου

Συνιστούν έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες και αποτελεί συνέχεια αποδοκιμαστέων από το Δικαστικό Σώμα αντιλήψεων «περί διορισμού δικών μας Δικαστών»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕνΔΕ: Καταπέλτης για αναφορές περί “κομματικών” προαγωγών δικαστικών λειτουργών – Τι απαντά στις επικρίσεις για την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου ende/freepik

Σε μία ανακοίνωση-καταπέλτη προχώρησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε «προαγωγές Δικαστών με χρώμα;» μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

«Η αναφορά περί ‘κομματικοποίησης’ της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας των προαγωγών των Δικαστικών Λειτουργών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μίας κομβικής για την υπηρεσιακή κατάσταση των Λειτουργών της Δικαιοσύνης διαδικασίας, δέκα ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, δηλώνει την έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες και αποτελεί συνέχεια αποδοκιμαστέων από το Δικαστικό Σώμα αντιλήψεων ‘περί διορισμού δικών μας Δικαστών’».

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ «οι τοποθετήσεις αυτές νομιμοποιούν την αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική ρητορεία, ότι όποιος ελέγχει την εκτελεστική εξουσία ελέγχει τα πάντα και επομένως οι προαγωγές είναι ‘κομματικές’, παραγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών».

Πόθεν έσχες

EUROKINISSΙ

ΕνΔΕ: Πρώτη φορά στη μεταπολίτευση γίνεται τέτοια προσπάθεια αμφισβήτησης

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕνΔΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα «να προασπίσουν τη θεσμική λειτουργία της συντεταγμένης Δημοκρατίας μας, η οποία κινδυνεύει από τέτοιες αντιλήψεις, οι οποίες, στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, προσβάλουν ευθέως την προσωπική Ανεξαρτησία του Έλληνα Δικαστή και ολόκληρο το Δικαστικό Σώμα».

Δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, «πρώτη φορά στη μεταπολίτευση γίνεται τέτοια προσπάθεια αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης σε εσωτερικό επίπεδο προαγωγών και κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξαρτησία του θεσμού».

Για το λόγο αυτό, η ΕνΔΕ:

– διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι η εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητη

αποκρούει επικίνδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες, μέσα στην προεκλογική περίοδο, έχουν ως προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων με τίμημα τη στοχευμένη απαξίωση των Θεσμών.

Στενιώτη

eurokinissi

Η ανακοίνωση της μειοψηφίας

Αιχμές αφήνει στην ανακοίνωσή της η ΕνΔΕ και προς τη μειοψηφία της Ένωσης, που ανακίνησε το θέμα των προαγωγών, επικεντρώνοντας σε πληροφορίες για πολλές αρνητικές εισηγήσεις κατά δικαστών – εισαγγελέων στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων ζητεί να μην ληφθούν υπόψιν στην αξιολόγηση των προαγωγών “πειθαρχικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας που έχουν τελεστεί προ πενταετίας και πλέον έχουν παραγραφεί”, αλλά και “…μικρές καθυστερήσεις και συγκυριακές υπηρεσιακές υστερήσεις σχετιζόμενες ιδίως με προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ