Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΈνΔΕ σε Αυγενάκη: «Αναφορές με παραινέσεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές»

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε απάντηση υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε παραίνεση που μπορεί να επιχειρεί να κατευθύνει το δικαιοδοτικό έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης δε μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε ένα κράτος Δικαίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΈνΔΕ σε Αυγενάκη: «Αναφορές με παραινέσεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές»

Στην αναφορά – καταγγελία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη περί «παραπλάνησης δικαστών» σε δίκες που αφορούν αθλητικά σωματεία, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε απάντηση υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε παραίνεση που μπορεί να επιχειρεί να κατευθύνει το δικαιοδοτικό έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης δε μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε ένα κράτος Δικαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή την έγγραφη αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού απευθυνόμενη προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία ισχυρίζεται ότι ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας εκδόθηκαν προσωρινές διαταγές κατά παραπλάνηση δικαστικών λειτουργών, την ώρα που εκκρεμούν και άλλες αντίστοιχες αιτήσεις, επισημαίνουμε στους φορείς της Εκτελεστικής Εξουσίας, ότι στα πλαίσια της πολιτικής δίκης προβλέπονται τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα, ώστε οι έχοντες έννομο συμφέρον να ασκούν ή να προστατεύουν τα δικαιώματά τους. Σε περίπτωση δε καταγγελίας εγκληματικών πράξεων αρμόδια είναι η Εισαγγελική Αρχή.

Ωστόσο αναφορές με άμεσες ή συγκαλυμμένες παραινέσεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς, που στοχεύουν στο να κατευθύνουν τη δικαιοδοτική τους κρίση, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να αποδεικνύει εμπράκτως με τη στάση της την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη και στη Δικαστική Ανεξαρτησία».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Αυγενάκης στην καταγγελία που κατέθεσε έκανε λόγο για παραπλάνηση των δικαστικών λειτουργών, μέσω εικονικών αντιδικιών σωματείων του μπάσκετ σε συμπαιγνία με την προσωρινή διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης υπό την προεδρία του Γιώργου Βασιλακόπουλου, για έκδοση προσωρινών διαταγών συμμετοχής των σωματείων στις εκλογές της ΕΟΚ, παρότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4726/2020.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε μεταξύ άλλων πως «σωματεία που δεν πληρούν τους όρους του νόμου 4726/2020 και επομένως δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, σε συμπαιγνία με την ως άνω αθλητική Ομοσπονδία (ΕΟΚ), προσφεύγουν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ακολουθώντας τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Επικαλούνται ότι στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, δυνάμει απόφασης αναρμόδιου κατά το καταστατικό της Ομοσπονδίας οργάνου της και συγκεκριμένα δυνάμει απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι του αποκλειστικά αρμόδιου Διοικητικού Συμβουλίου της και αφού ζητούν την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της κατά το καταστατικό αναρμόδιας Εκτελεστικής Επιτροπής, ζητούν επιπλέον και την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία επιτρέπει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο των επικείμενων αρχαιρεσιών της ομοσπονδίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ