Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ενδοοικογενειακή βία: Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο εξετάζει ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξετάζουν τη δυνατότητα όταν ο κατηγορούμενος έχει κακοποιητική συμπεριφορά κατ' εξακολούθηση τότε να αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία: Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο εξετάζει ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης Freepik

Παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία εξετάζουν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την τελευταία σοκαριστική  γυναικοκτονία στο Μενίδι, μία μέρα πριν τη δίκη του 50χρονου γυναικοκτόνου στο Αυτόφωρο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ALPHA και της Ρεγγίνας Σπυράτου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ρυθμίσεις, ώστε να μην αφήνονται ελεύθεροι πριν τη δίκη τους στο Αυτόφωρο οι κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία.

Οι αλλαγές αναμένεται να γίνουν σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο με τις πληροφορίες να θέλουν την Εισαγγελέα, αλλά και την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι εντός της εβδομάδας θα αποστείλουν τις προτάσεις τους.

Οι αλλαγές που εξετάζονται:

  • Να αυξηθεί στις 15 ημέρες το ανώτατο όριο κράτησης για τους κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία, ώστε να δίνεται ο χρόνος στο αυτόφωρο να συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται για το αποδεικτικό υλικό.
  • Να γίνει υποχρέωση της ιατροδικαστικής υπηρεσία να αποστέλλει κατά προτεραιότητα το πόρισμά της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, η εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξετάζουν τη δυνατότητα όταν ο κατηγορούμενος έχει κακοποιητική συμπεριφορά κατ’ εξακολούθηση τότε να αντιμετωπίζει την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης εξατάζονται:

  • Δίκες χωρίς την παρουσία θύματος, δηλαδή να μπορούν οι δικαστές να αποφασίζουν μόνο με τις καταθέσεις.
  • Ο εισαγγελέας να παραπέμπει απευθείας στον ανακριτή κι όχι στο αυτόφωρο, ακόμα κι αν είναι πλημέλλημα κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία.

Σε δηλώσεις του στον Alpha, o υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως «η πολιτεία έχει δώσει τα θεσμικά εργαλεία στους δικαστές για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή τη στιγμή δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή αντί για την αναβολή 15 ημερών σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία άμεσα, να δώσει αναβολή για τρεις ημέρες».

Και συνέχισε λέγοντας «Στο διάστημα αυτό κρίνοντας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και όσα έχει υπόψη ο ίδιος από την εισαγγελία, από τις αστυνομικές αρχές, βλέποντας την προσωπικότητα του δράστη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης που κρίνει, αποφασίζει αν πρέπει να αφήσει ελεύθερο σε αυτό το τριήμερο τον δράστης ή να διατάξει την προσωρινή κράτησή του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ