Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Δικαστηριακή ύλη – Επιστολή δικηγόρων σε Φλωρίδη – Ζητούν παράταση για τους πρώτους ειδικούς καταλόγους λόγω μεγάλης συμμετοχής στα σεμινάρια – Έφτασαν στις 33.371 οι αιτήσεις

Διεκδικούν να παρασχεθεί δυνατότητα συμπλήρωσης των πρώτων καταλόγων μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ώστε να δοθεί ευκαιρία σε όσους δεν δήλωσαν συμμετοχή ή δεν παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστηριακή ύλη – Επιστολή δικηγόρων σε Φλωρίδη – Ζητούν παράταση για τους πρώτους ειδικούς καταλόγους λόγω μεγάλης συμμετοχής στα σεμινάρια – Έφτασαν στις 33.371 οι αιτήσεις (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, απέστειλε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής του νέου νόμου για τη μεταφορά της δικαστηριακής ύλης, καθώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο για τη συμμετοχή στα σεμινάρια πιστοποίησης προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στους ειδικούς καταλόγους και να αναλάβουν υποθέσεις.

Με… τρελό ρυθμό συνεχίστηκε η υποβολή αιτήσεων, που με τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή ανήλθαν στις 33.371 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 12.174 για προσημειώσεις, 10.717 για σωματεία και 10.480 για κληρονομητήρια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «με δεδομένο ότι η Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους δικηγόρων του Ν. 5095/2024 («Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους», ΦΕΚ Α’ 40/15.3.2024) εκδόθηκε μόλις στις 9 Μαΐου 2024, ήτοι σχεδόν 2 μήνες μετά την έκδοση του νόμου, αφήνοντας πολύ περιορισμένο χρόνο για την πραγματοποίηση των σεμιναρίων πιστοποίησης έως την έναρξη ισχύος των σχετικών διατάξεων (1η Ιουνίου 2024), η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιο Φλωρίδη, με την οποία ζητεί να παρασχεθεί δυνατότητα συμπλήρωσης των πρώτων καταλόγων (που αφορούν το διάστημα 1.6.2024 – 15.9.2025) μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (2024-2025), ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν δήλωσαν συμμετοχή ή δεν παρακολουθήσουν τα προγραμματισμένα σεμινάρια, να ενταχθούν σε νέο κύκλο σεμιναρίων πριν την έναρξη του δικαστικού έτους 2024-2025».

Είναι προφανές ότι ο μεγάλος αριθμός δικηγόρων που αιτήθηκαν συμμετοχής στα σεμινάρια πιστοποίησης (12.174 για προσημειώσεις, 10.717 για σωματεία και 10.480 για κληρονομητήρια) καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την παρακολούθηση των σεμιναρίων από όλους εντός του διαθέσιμου χρονικού πλαισίου και επομένως επιβάλλεται η τροποποίηση της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης.

Ξεκινάνε τα πρώτα σεμινάρια: Οι 9 ερωτήσεις- απαντήσεις για τη συμμετοχή

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το πρόγραμμα των διαδικτυακών σεμιναρίων πιστοποίησης σε δικηγόρους, προκειμένου με βάση το νόμο Φλωρίδη όπως έγραψε και το dikastiko.gr να μπορέσουν να αναλάβουν την έκδοση πράξεων στο πλαίσιο της μεταφοράς δικαστηριακής ύλης.

Επισημαίνεται ότι η συνεχής και αδιάλειπτη παρακολούθηση όλων των σεμιναρίων που ο κάθε δικηγόρος έχει επιλέξει είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκειά τους, άλλως, δεν θα εκδίδεται η σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Λαμβάνοντας υπόψη σειρά ερωτημάτων που έχουν τεθεί στον ΔΣΑ για τα Ειδικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης του Ν. 5095/2024 κρίναμε χρήσιμο να παραθέσουμε σύντομες απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις που γίνονται και είναι κρίσιμο να απαντηθούν:

1. Η υποβολή αίτησης για συμμετοχή στα Σεμινάρια επέχει θέση αίτησης για συμμετοχή στους οικείους καταλόγους;

Όχι. Απαιτείται άλλη αυτοτελής αίτηση για ένταξη στον κατάλογο.

2) Πότε θα κάνω την κύρια αίτηση για ένταξη στον κατάλογο;

Μετά την έναρξη των σεμιναρίων θα ακολουθήσει στάδιο υποβολής αίτησης για ένταξη στον οικείο κατάλογο. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

3. Πόσες αιτήσεις θα κάνω, αν θέλω να μπω σε περισσότερους καταλόγους;

Για κάθε κατάλογο θα υποβληθεί χωριστή αίτηση, ώστε το σύστημα να μπορεί αυτόματα και χωρίς συνυποβολή άλλου δικαιολογητικού να μπορεί να διαπιστώνει την συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων.

4. Μπορώ να κάνω σεμινάρια χωρίς να μπω σε κάποιον κατάλογο;

Τα Ειδικά Σεμινάρια έχουν ειδικό σκοπό την πιστοποίηση που είναι αναγκαία για την ένταξη στον οικείο κατάλογο. Για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή αν δεν υπάρχει εξ αρχής σκοπός συμμετοχής σε κάποιον κατάλογο. Ωστόσο, επειδή για την ένταξη στον κάθε κατάλογο θα ακολουθήσει νέα αυτοτελής αίτηση, τεχνικά είναι δυνατόν κάποιος να συμμετάσχει σε σεμινάριο, χωρίς τελικά να ενταχθεί σε κατάλογο.

5. Για τον κρίσιμο ελάχιστο χρόνο δικηγορικής υπηρεσίας για την ένταξη σε κάθε κατάλογο, ποιο είναι το κρίσιμο εναρκτήριο χρονικό σημείο;

Κρίσιμο είναι το χρονικό σημείο της εγγραφής στον οικείο δικηγορικό σύλλογο και όχι η φορολογική έναρξη επαγγέλματος που ακολούθησε χρονικά. Τυχόν διαστήματα αναστολής άσκησης δικηγορίας δεν λαμβάνονται υπόψη.

6. Για να μπω στον κατάλογο, επιτρέπεται να παρακολουθήσω λιγότερες ώρες από τις προβλεπόμενες;

Όχι. Αν κάποιος συμμετέχων σε σεμινάριο δεν παρακολουθήσει το σύνολο του ελαχίστου των ωρών που προβλέπεται για κάθε κατηγορία σεμιναρίου, δεν μπορεί να λάβει το πιστοποιητικό παρακολούθησης και δεν μπορεί να ενταχθεί στον οικείο κατάλογο.

7. Όποιος δεν προλάβει να συμμετάσχει (προσηκόντως) στα σεμινάρια που έχουν προγραμματισθεί και άρα να μπει στον κατάλογο, θα έχει δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθεί στους φετινούς καταλόγους;

Η Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, επειδή το χρονικό διάστημα μεταξύ της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης και της έναρξης ισχύος του νέου νόμου είναι μικρό σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον των συναδέλφων για ένταξη στους καταλόγους, η Ολομέλεια θα υποβάλει σήμερα αίτημα στο Υπουργείο, ώστε να τροποποιηθεί η ΥΑ και να επιτραπεί φέτος κατ’ εξαίρεση η συμπλήρωση του καταλόγου μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

8. Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνονται νέα Ειδικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης; Και θα πρέπει κάθε δικηγόρος που πέρασε μια φορά το Σεμινάριο να συμμετέχει ξανά κάθε επόμενο χρόνο;

Κάθε χρόνο θα γίνονται Ειδικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης για όσους δεν έχουν ενταχθεί στους καταλόγους της προηγούμενης χρονιάς. Άρα κατά βάση αρκεί κανείς να παρακολουθήσει μια φορά το σεμινάριο για να ενταχθεί στον αντίστοιχο κατάλογο.

9. Χρειάζεται ο κάθε δικηγόρος του καταλόγου να έχει ηλεκτρονική υπογραφή;

Το νέο σύστημα θα λειτουργεί στην πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικά, με πλατφόρμα που είναι υπό κατασκευή. Οι πράξεις πρέπει να υπογράφονται με ψηφιακή υπογραφή. Άρα, χωρίς να είναι τυπική προϋπόθεση ένταξης στον κατάλογο, κάθε δικηγόρος που σκοπεύει να ενταχθεί σε αυτόν, πρέπει να σπεύσει να εξοπλιστεί με ηλεκτρονική υπογραφή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ