Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022

Ενώνουν δυνάμεις Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας οι πρόεδροι τους Κωνσταντίνος Μενουδάκος και Ιωάννης Λιανός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενώνουν δυνάμεις Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Επιτροπή Ανταγωνισμού dpa.gr

Έγκαιρη και ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων, καθώς και αμοιβαία συνδρομή κατά την εξέταση υποθέσεων περιλαμβάνονται στους του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στις 5 Αυγούστου από τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθηγητή Ιωάννη Λιανό.

Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

eurokinissi

Ιωάννης Λιανός

eurokinissi

Οι δύο Αρχές συμφώνησαν στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ τους, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας τους προς όφελος της οικονομίας και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος με ταυτόχρονη διασφάλιση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του ατόμου και ιδίως της προστασίας προσωπικών δεδομένων, βάσει έγκαιρης και ουσιαστικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων, καθώς και στην αμοιβαία συνδρομή κατά την εξέταση υποθέσεων και στις κοινές έρευνες, στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Οι πρόεδροι των δύο Αρχών, Κωνσταντίνος Μενουδάκος και Ιωάννης Λιανός δήλωσαν σχετικά τα εξής: «Στο σύνθετο πεδίο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εντός της ψηφιακής αγοράς και των ψηφιακών υπηρεσιών γενικότερα, το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ρύθμισης του ανταγωνισμού και της προστασίας των καταναλωτών πρέπει να εξετάζεται ως μία αδιάσπαστη και ενιαία ενότητα που χρήζει συνεκτικής, συνδυαστικής και συμπληρωματικής εφαρμογής. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Αρχή Δεδομένων

eurokinissi

Σκοπός και στόχοι της συνεργασίας

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των στόχων είναι:

* Αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής των δύο Αρχών και σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και των δύο μερών.

* Εδραίωση και ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας, ώστε να ενταθεί σημαντικά η διάδοση τεχνογνωσίας και η σύνδεση των δύο Αρχών προκειμένου να διευκολυνθούν στην άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί.

* Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας των δύο Αρχών προς όφελος των διοικούμενων, της οικονομίας και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος.

* Λήψη ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών αποφάσεων στη βάση έγκαιρης και ουσιαστικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων στους τομείς συνεργασίας των δύο Αρχών.

* Αμοιβαία συνδρομή στην εξέταση υποθέσεων και κοινοί έλεγχοι στους τομείς αρμοδιότητας των δύο Αρχών.

Επιτροπή Ανταγωνισμού

eurokinissi

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας για την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών, μελετών και ερευνών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και ανάπτυξης κατάλληλων εργαλείων για εσωτερική χρήση ή/και διάθεση στο κοινό, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, όπως ενδεικτικά τη σύσταση κοινών βάσεων δεδομένων που θα δύνανται να χρησιμοποιούνται από κάθε Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί απορρήτου, εμπιστευτικότητας και προσωπικών δεδομένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ