Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2020

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αύξηση οργανικών θέσεων και πρόβλεψη αποζημιώσεων ζητάει με επιστολή προς τον Κ. Τσιάρα

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κάλυψης των θέσεων Αντιεισαγγελέων Εφετών, που προβλέπει το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις διαδικασίες του νόμου Κατσέλη, αλλά και την αύξηση τους εξαιτίας της περαιτέρω απομείωσης τους λόγω απασχόλησης σε άλλες υπηρεσίες, επισημαίνει σε ανοικτή επιστολή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον υπουργό Κώστα Τσιάρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αύξηση οργανικών θέσεων και πρόβλεψη αποζημιώσεων ζητάει με επιστολή προς τον Κ. Τσιάρα

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υποστηρίζει πως έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας ειδικά στις μεγάλες Εισαγγελίες όπως των Αθηνών.

Παράλληλα, τονίζει πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αποζημίωση όσων Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών συμμετέχουν υπό την ιδιότητα του Προέδρου στα κατά τόπον αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια των φορέων του Δημοσίου τομέα, ιδία δε όλων των Υπουργείων, χωρίς όμως για την απασχόληση τους αυτή να λαμβάνουν την αποζημίωση.

Όπως σημειώνει η Ένωση για τον καθορισμό της αποζημίωσης απαιτείται έκδοση ΚΥΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και ζητάει από τον κ. Τσιάρα – αν και αναγνωρίζει πως δεν είναι στην αρμοδιότητά του – να συνδράμει για την έκδοσή της.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Α) Όπως είναι γνωστό με το άρθρο 62 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4689/2020, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις των Αντεισαγγελέων Εφετών της χώρας κατά (23), οριζόμενες πλέον συνολικά σε (116), ενώ με αντίστοιχη θετική για τους Εισαγγελικούς λειτουργούς ρύθμιση στο ανωτέρω άρθρο του Ν. 4689/2020 θεσπίσθηκε αύξηση των οργανικών θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών κατά (5) θέσεις οι οποίες όμως κατά την ρητή επιταγή του ως άνω νόμου θα ενεργοποιηθούν στις 1/7/2022 μετά την αποφοίτηση των σπουδαστών της 27ης σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών λειτουργών.

Επειδή μετά την μείωση των θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών έχει αυξηθεί έτι περαιτέρω ο φόρτος εργασίας τους και επειδή ιδίως στις μεγάλες Εισαγγελίες Εφετών όπως λ.χ. στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών επίκειται περαιτέρω απομείωση των οργανικών θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών που απασχολούνται με τις τακτικές λειτουργίες της Εισαγγελίας Εφετών, δοθέντος ότι μετά την τροποποίηση του άρθρου 2 του Ν. 3663/2008 από το άρθρο 51 του Ν. 4689/2020 μία (1) θέση Αντεισαγγελέως Εφετών θα παρασχεθεί για την αποκλειστικής απασχόλησης θέση του βοηθού Εθνικού Ανταποκριτή της Eurojust, ενώ επίσης επίκειται και ενδεχόμενη απασχόληση Αντεισαγγελέων Εφετών στις θέσεις του βοηθού Ευρωπαίου Εισαγγελέα ( άρθρ. 19 Ν. 4596/2019) αλλά και στην θέση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος όπως προτείνεται στο άρθρο 65 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΄΄ Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων κατά τον Ν. 3869/2010 ΄΄ όπου τροποποιούνται τα άρθρα 33 – 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ζητούμε α) την ενεργοποίηση από τον Ιούνιο του 2021 της αύξησης των ήδη ψηφισθέντων (5) οργανικών θέσεων Αντεισαγγελέων Εφετών, β) την περαιτέρω αύξηση κατά (10) των αντίστοιχων οργανικών θέσεων Αντεισαγγελέων Εφετών της χώρας και κατά συνέπεια την αύξηση κατά (15) των αντίστοιχων οργανικών θέσεων Εισαγγελέων και Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών της χώρας.

Β) Όπως επίσης είναι γνωστό Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί συμμετέχουν υπό την ιδιότητα του Προέδρου στα κατά τόπον αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια των φορέων του Δημοσίου τομέα, ιδία δε όλων των Υπουργείων, χωρίς όμως για την απασχόληση τους αυτή να λαμβάνουν την αποζημίωση που προβλέπεται από το άρθρο 146Β παρ. 4 του Ν. 3528/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 53 παρ. 20 του Ν. 4674/2020, αφού για τον καθορισμό αυτής απαιτείται η έκδοση Κ.Υ.Α από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Με την παρούσα επιστολή αν και γνωρίζουμε την μη συμμετοχή σας στην προβλεπόμενη ΚΥΑ ως συναρμοδίου Υπουργού, μολαταύτα απευθυνόμαστε σε εσάς που έχετε την γενική εποπτεία στην διοίκηση της Δικαιοσύνης (άρθρο 19 εδ. α΄ του Ν. 1756/1988), προκειμένου να συνδράμετε με την συμβολή σας στην από μέρους των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών έκδοση των προβλεπομένων ΚΥΑ για τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς που συμμετέχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ