Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Βγαίνουν «μαχαίρια» μεταξύ δικαστών – δικηγόρων για την «επίσπευση» των δικών που αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας

Ο ΔΣΑ θέλει εντός μήνα επαναπροσδιορισμό των δικών που αναβλήθηκαν, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντιδρά γιατί αν και θεωρεί απόλυτα κατανοητή την αξίωση της κοινωνίας για ταχύτερη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστικών λειτουργών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βγαίνουν «μαχαίρια» μεταξύ δικαστών – δικηγόρων για την «επίσπευση» των δικών που αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας

Σε τροχιά σύγκρουσης μπαίνουν εκ νέου Ενωση Δικαστών και  Εισαγγελέων και δικηγόροι, μετά την ανακοίνωση του ΔΣΑ για άμεσο , εντός μήνα, επαναπροσδιορισμό των δικών που αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού. Η απάντηση των δικαστών δια του προεδρείου της ΕνΔΕ , είναι πως ‘δεν θα δεχτούν εντατικοποίηση της εργασίας τους».

Ο ΔΣΑ

Ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανάφερε χαρακτηριστικά πως «η αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΔΣΑ τόνισε επίσης ότι άλυτο παραμένει ακόμα το ζήτημα της καθυστέρησης του οίκοθεν επαναπροσδιορισμού των ματαιωθεισών – λόγω covid – υποθέσεων είναι απαράδεκτη και θίγει το δικαίωμα του πολίτη για έγκαιρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία. Η κατάσταση αυτή είναι μη ανεκτή από το δικηγορικό σώμα και συνεπώς επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα, και οπωσδήποτε εντός του τρέχοντος μηνός, ο οίκοθεν προσδιορισμός όλων των ματαιωθεισών υποθέσεων.

Επιπλέον επιβάλλεται να «ανοίξει» νέο πινάκιο στις υποθέσεις εφέσεων κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείου, καθώς ο προσδιορισμός πλέον γίνεται για το 2023 (με τον κίνδυνο σύντομα να προσδιορίζονται ακόμη απώτερες δικάσιμοι) με αποτέλεσμα να αναιρείται στην πράξη το δικαίωμα ταχείας δικαστικής προστασίας των πολιτών».

Δικαστές: Η πίεση για εντατικοποίηση της εργασίας στους δικαστικούς λειτουργούς

Η απάντηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν άμεση:

«Σε ανακοίνωση του ο Δ.Σ.Α. ζητάει την εντός μήνα (!) επανασυζήτηση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Είναι κατ’ αρχήν απόλυτα κατανοητή η αξίωση της κοινωνίας για ταχύτερη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων. Στα πλαίσια αυτά η Ένωσή μας επεξεργάστηκε και πρότεινε ήδη από το 2018 ολοκληρωμένο σχέδιο επιτάχυνσης των πολιτικών υποθέσεων το οποίο μέχρι σήμερα δεν τέθηκε σε συζήτηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα τελευταία Σχέδια Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα αυξάνουν τη δικαστική ύλη χωρίς ανάλογη αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών. Η απαίτηση ωστόσο για άμεση εκδίκαση όλων των υποθέσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους αντικειμενικούς παράγοντες του αριθμού των δικαστικών λειτουργών και της συνεχόμενα αυξανόμενης δικαστικής ύλης ισοδυναμεί με αίτημα υποβάθμισης της ποιότητας και παράβλεψης της ανάγκης ενδελεχούς εξέτασης των υποθέσεων για χάρη της ταχύτητας. Στο σημείο αυτό η Ένωση διαφωνεί απόλυτα. Η άσκηση του δικαιοδοτικού έργου Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει να γίνεται σε κατάλληλες εργασιακές συνθήκες που θα διασφαλίζουν την ποιότητά του, ώστε να ικανοποιείται η Συνταγματική επιταγή για ουσιαστική παροχή δικαστικής προστασίας στο Λαό. Η Ένωση δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές».  

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ