Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση διακρίνει πίσω από τις πυρκαγιές – Ζητά ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή

Τι αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά που καταθέτει τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δηλώνει κατηγορηματικά πως τα μέλη της θα αρνηθούν να αναλάβουν την υπεράσπιση κατηγορούμενων για εμπρησμούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση διακρίνει πίσω από τις πυρκαγιές – Ζητά ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή dikastiko

Άμεση και αποφασιστική απάντηση όλων και κυρίως του νομικού κόσμου εκτιμά πως πρέπει να δοθεί η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στα φαινόμενα των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της κάνει μάλιστα λόγο για ενδεχόμενη ύπαρξη και δράση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής ή εγκληματικών (ενδεχομένως και τρομοκρατικών) οργανώσεων (σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις) που δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την δράση τους. Μαχόμενοι Δικηγόροι: Ζητούν ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για τις φωτιές

Και στο πλαίσιο αυτό σε αναφορά, που καταθέτει την Δευτέρα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, τον καλεί να προχωρήσει στον άμεσο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για τους εμπρησμούς. Μαχόμενοι Δικηγόροι: Ζητούν ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για τις φωτιές

«Με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια» τονίζει η Ένωση.

Παράλληλα, σημειώνει πως μόνον ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής «θα μπορέσει να διατάξει άμεσα όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται, όπως τη λήψη γενετικού υλικού από όλα τα ευρήματα, τη διερεύνηση των τηλεφώνων των συλληφθέντων και όχι μόνο, την αξιοποίηση υλικού από κάμερες ασφαλείας και τη διερεύνηση οικονομικών στοιχείων».

Και καταλήγει: «Η Ένωση μας και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, με ευαισθησία σε αυτή την εθνική και οικολογική καταστροφή δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα αφενός να μην αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή, αφετέρου να δηλώσουμε ατομικά ο καθένας μας παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα του καθενός». Μαχόμενοι Δικηγόροι: Ζητούν ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για τις φωτιές

Αναλυτικά η αναφορά της Ένωσης στον Άρειο Πάγο

Κύριε Εισαγγελέα

Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας σε όλη της την επικράτεια αντιμετώπισε και συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει, από εκατοντάδες πυρκαγιές, μια τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χωρίς ευτυχώς μέχρι σήμερα ανθρώπινα θύματα.

Προφανώς οι κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένος καύσωνας, ξηρασία, κλιματική αλλαγή) θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε γειτονικές χώρες.

Προφανώς χρειαζόταν καλύτερη πρόληψη (αντιπυρικές ζώνες, περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, λειτουργικοί κρουνοί, υπογειοποιημένα καλώδια υψηλής τάσης κλπ) που θα είχαν περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα, και ενδεχομένως να υπάρχουν και πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων αρχών, που πρέπει να διερευνηθούν και ποινικά.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός διαχρονικά μάλιστα, ότι τέτοιες καταστάσεις και συνθήκες εκμεταλλεύονται διάφοροι επίδοξοι εμπρηστές για οικονομικούς και αντεθνικούς συνήθως λόγους. Μαχόμενοι Δικηγόροι: Ζητούν ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για τις φωτιές Μαχόμενοι Δικηγόροι: Ζητούν ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για τις φωτιές

Κύριε Εισαγγελέα

Πληροφορηθήκαμε δημοσιογραφικά, ότι ήδη έγιναν συλλήψεις για κακουργηματικό εμπρησμό δάσους στον Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, στη Καλαμάτα, στη Φωκίδα, ότι έχουν ανευρεθεί  εμπρηστικά σύνεργα στη Βαρυμπόμπη, στα πάρκο Τρίτση, ότι μια γυναίκα πήγε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως και ότι ο Δήμαρχος Θεολόγου, αλλά και κάτοικοι και φορείς στην Εύβοια και την Αττική, έχουν καταγγείλει εμπρησμούς, ενώ είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να υπάρχουν και άλλες συλλήψεις.

Η Ένωση μας πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις σύνδεσης αυτών των πυρκαγιών μεταξύ τους, καθώς και ενδεχόμενη ύπαρξη και δράση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής ή εγκληματικών (ενδεχομένως και τρομοκρατικών) οργανώσεων (σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις) που δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την δράση τους στο μέλλον, για τούτο και πρέπει να υπάρξει άμεση και αποφασιστική απάντηση όλων μας και ειδικά του νομικού κόσμου σ’ αυτή την τραγωδία, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και κυρίως αυτό των επόμενων γενεών. Μαχόμενοι Δικηγόροι: Ζητούν ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για τις φωτιές

Ζητάμε τον άμεσο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια.

Αυτός θα μπορέσει να διατάξει άμεσα όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται, για να ληφθεί γενετικό υλικό από όλα τα ευρήματα, να διερευνηθούν τα στίγματα (κυψέλες και τριγωνισμός) των τηλεφώνων των συλληφθέντων και όχι μόνο, στις επίμαχες περιοχές, να αξιοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερές ασφαλείας, αν διερευνήσει οικονομικά στοιχεία, καθώς και να διατάξει άμεσα κάθε άλλη απαραίτητη ανακριτική ενέργεια.

Η Ένωση μας και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, με ευαισθησία σε αυτή την εθνική και οικολογική καταστροφή δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα αφενός να μην αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή, αφετέρου να δηλώσουμε ατομικά ο καθένας μας παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα του καθενός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ