Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη – “Η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο”

"Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία" σημειώνει η ανακοίνωση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη – “Η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο” EUROKINISSI

Άμεση και αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, το δικαστήριο Αυλώνας στην Αλβανία αποφάσισε την προφυλάκιση Μπελέρη και τη μεταγωγή του σε φυλακές των Τιράνων για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για σκαναδλώδη απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου και μεταξύ άλλων τονίζει ότι η απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία.

Υπουργείο Εξωτερικών για Μπελέρη

facebook

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ