Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Εντυπωσιακά…ανησυχητικά τα στοιχεία για τους Έλληνες οδηγούς: Τρέχουν, πίνουν, τσακώνονται και μιλάνε στο κινητό – ΒΙΝΤΕΟ

Η έρευνα έγινε από το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes και διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εντυπωσιακά…ανησυχητικά τα στοιχεία για τους Έλληνες οδηγούς: Τρέχουν, πίνουν, τσακώνονται και μιλάνε στο κινητό – ΒΙΝΤΕΟ unsplash

Ανησυχητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αναδεικνύει έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Έλληνες οδηγοί…στο τιμόνι, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 7 στους 10 δηλώνουν ότι μιλάνε στο κινητό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2023, οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούν το smartphone κατά 84% στη διάρκεια της οδήγησης, με το ποσοστό ωστόσο να περιλαμβάνει και βοηθητικές χρήσεις όπως τη συμβουλή ηλεκτρονικών χαρτών.

Η χρήση του bluetooth είναι γενικευμένη και η επικινδυνότητά της υποτιμάται καθώς το 58% των Ελλήνων οδηγών οι οποίοι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Προκαλεί ωστόσο αίσθηση πως επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες όχι μόνο μιλούν στο κινητό τηλέφωνο, αλλά συμμετέχουν ακόμη και σε βίντεο εν κινήσει, κάτι που αποδεικνύεται από την πληθώρα βίντεο που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα έγινε από το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes και διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Έλληνες οδηγοί: Υπέρβαση ορίων ταχύτητας, νεύρα, απουσία ζώνης, ύπνος στο τιμόνι

Ένα άλλο στοιχείο που ανέδειξε είναι ότι το 92% των Ελλήνων οδηγών θεωρεί ότι οι άλλοι οδηγοί είναι επικίνδυνοι, ενώ παράλληλα 8 στους 10 υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Μάλιστα, το 9% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι οδηγεί σε κατάσταση μέθης, ενώ το 15% έχει προκαλέσει ατύχημα εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Επίσης, ένας στους δέκα οδηγούς έχει οδηγήσει έχοντας καπνίσει κάνναβη ή έχει χρησιμοποιήσει άλλες ναρκωτικές ουσίες. Όσον αφορά στην υπνηλία κατά την διάρκεια οδήγησης το 26% των Ελλήνων οδηγών επιβεβαιώνει ότι έχει αποκοιμηθεί έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο τιμόνι, ενώ 2 στους 10 οδηγούς έχoυν εμπλακεί ή παραλίγο να είχαν ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας.

Από την άλλη οι Έλληνες οδηγοί είναι ευέξαπτοι στους ελληνικούς δρόμους με το 63% να παραδέχεται ότι διαπληκτίζεται με τους άλλους οδηγούς, το 60% κορνάρει άσκοπα, το 24% κατεβαίνει από το αυτοκίνητο για να διαπληκτιστεί και το 86% έχει φοβηθεί από την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών. Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας, 8 στους 10 Έλληνες οδηγούς υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, ενώ το 44% δεν φορά ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες οδηγούς δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και έχουν την τάση να κολλούν το προπορευόμενο όχημα.

«Τα ευρήματα του φετινού ευρωβαρόμετρου οδικής ασφάλειας επαναφέρουν κρίσιμα ζητήματα ασφαλούς οδήγησης και αναδεικνύουν νέους κινδύνους, όπως η σταθερά αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά την οδήγηση. Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι δρώντες στο πεδίο της οδικής ασφάλειας, οφείλουμε να ανανεώσουμε τη δέσμευση και τις γνώσεις μας, υπηρετώντας τη ζωή και την ακεραιότητα των χρηστών του δρόμου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο διευθυντής Ελλάδος Vinci Concessions και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, Παναγιώτης Παπανικόλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ