Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Επιστολή Δικαστών – Εισαγγελέων: Ζητούν απόσυρση της διάταξης για “πλαφόν στις δικηγορικές αναβολές” – “Ανεφάρμοστη και πρόχειρη” – Στη Βουλή οι δικηγόροι

Διαφωνούν οι δικαστές με την 3μηνη αναβολή- Αλλάζουν στάση καθώς το προηγούμενο ΔΣ είχε ουσιαστικά συναινέσει και προτείνει δημόσια να τεθεί πλαφόν στις δικηγορικές αναβολές-Ζητούν διάλογο από την αρχή για τα αίτια καθυστερήσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή Δικαστών – Εισαγγελέων: Ζητούν απόσυρση της διάταξης για “πλαφόν στις δικηγορικές αναβολές” – “Ανεφάρμοστη και πρόχειρη” – Στη Βουλή οι δικηγόροι EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Ανεφάρμοστη, πρόχειρη και αποσπασματική», χαρακτηρίζουν και οι δικαστικοί λειτουργοί, την νέα διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή  για να τεθεί πλαφόν στις αναβολές δικών για κώλυμα στο πρόσωπο των δικηγόρων, την οποία αποκάλυψε το dikastiko.gr.

Οι δικαστές και εισαγγελείς, υπό νέο Διοικητικό Συμβούλιο πλέον, υπό την Μαργαρίτα Στενιώτη, διαφοροποιούν την θέση τους σε σχέση με αυτή που είχε εκφραστεί και δημόσια από την προηγούμενη διοίκηση υπό τον Χρ. Σεβαστίδη και ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη και να ξεκινήσει διάλογος από την αρχή. Η βασική διαφωνία των δικαστών αφορά την υποχρεωτική αναβολή εντός 3μηνου που απαιτεί η νεα διάταξη, σε συνδυασαμό με το γεγονός ότι κριτήριο επιεθώρησης με τον νεο Κωδικα οργασνιμού Δικαστηρίων θα είναι και οι αναβολές που δίνουν οι δικαστές. Μάλιστα στην επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζουν την έκπληξή τους καθώς «…από site στο διαδίκτυο (!!!)  ενημερωθήκαμε, ότι στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/713 ΕΚ…»,  περιελήφθη διάταξη τροποποίησης του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Αναβολές δικών

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η διάταξη για τις αναβολές δικών

Υπενθυμίζεται πώς με τη νέα διάταξη αλλάζουν τα εξής:

-Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.

Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. “Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης”.

Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά/ Δηλαδή μια φορά για κάθε πλευρά. Επίσης όμως πρέπει “αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής”.

Αναβολές δικών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δικαστές

Οι δικαστές με την επιστολή τους στον κ. Τσιάρα, αναφέρονται στην «έλλειψη διαλόγου» και θεωρούν πως τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα και αναποτελεσματικά. «…Η πρόβλεψη, δε, για αναβολή των υποθέσεων εντός τριών μηνών στα περισσότερα ποινικά Δικαστήρια της χώρας είναι ανεφάρμοστη και θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση των πινακίων με υποθέσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εκδικασθούν, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι διανύουμε μία περίοδο, όπου καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες στην Δικαιοσύνη της διετούς πανδημίας», αναφέρουν.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Με την παρούσα επισημαίνουμε τα εξής:

α) η πρόχειρη, αποσπασματική και με συγκυριακά κριτήρια νομοθέτηση δεν συμβάλλει στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου,

β) η έλλειψη διαλόγου των εχόντων την πρωτοβουλία προς νομοθέτηση με τους θεσμικούς φορείς καταλήγει σε τροποποιήσεις που εκπληρώνουν μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού, δίχως να επιλύουν τα προβλήματα.

Ειδικότερα, ως προς τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση, πρέπει να αναφερθεί, ότι αποτελεί μία αναποτελεσματική διάταξη, που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες διατάξεις που «δήθεν» επιλύουν το ζήτημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις επικρατούσες  συνθήκες, κυρίως στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας, και δη την έλλειψη αιθουσών, την έλλειψη επαρκούς αριθμού Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων, τον μεγάλο, πλέον, αριθμό  πολυπρόσωπων δικών κλπ.

Η πρόβλεψη, δε, για αναβολή των υποθέσεων εντός τριών μηνών στα περισσότερα ποινικά Δικαστήρια της χώρας είναι ανεφάρμοστη και θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση των πινακίων με υποθέσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εκδικασθούν, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι διανύουμε μία περίοδο, όπου καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες στην Δικαιοσύνη της διετούς πανδημίας. H άνω πρόβλεψη επιδιώκει, για άλλη μία φορά, να καταστήσει υπεύθυνους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, και μόνο, για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, παραβλέποντας ότι η αναβολή μίας υπόθεσης είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα και επίσης, παραβλέποντας ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις των Κωδίκων πλήττουν το αίσθημα  ασφάλειας δικαίου, που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος.

Ενόψει των ανωτέρω, αιτούμεθα την απόσυρση της άνω διάταξης και την έναρξη διαλόγου με όλους τους θεσμικούς φορείς για την αναγκαιότητα της τροποποίησης της άνω διάταξης, μόλις τρία έτη μετά την προηγούμενη τροποποίησή της ή την λήψη άλλων υλοποιήσιμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθυστέρησης απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης».

Δίκη Χρυσής Αυγής

EUROKINISSI

Αναβολές δικών: Οι δικηγόροι

Ο Δημ. Βερβεσός θα εμφανιστεί σήμερα στην Βουλή στην ακρόαση των φορέων, έχοντας στην «τσάντα» του τις σφοδρές αντιδράσεις των συναδέλφων . Μάλιστα ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έλαβε απόφαση να πραγματοποιηθεί αποχή από τις ποινικές δίκες την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα δικαστήρια και ταυτόχρονα να εισηγηθεί προς την Συντονιστική και την Ολομέλεια, από Σεπτέμβρη οι δικηγόροι να απέχουν από όλες τις ποινικές δίκες του δημοσίου.

Παράλληλα  ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός έστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στην οποία  επισημαίνει ότι το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκλείει ανεπίτρεπτα τη δυνατότητα απόδειξης του λόγου υγείας, προς το σκοπό αναβολής ποινικής δίκης, με ιατρική πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ