Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Κώστας Τσιάρας για δικηγορικές αναβολές δικών: “Η ρύθμιση είναι απολύτως soft” – Επιστολή δικηγόρων στον Ιατρικό Σύλλογο για να πάρει θέση

Αποχή από τις ποινικές δίκες την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου και πρόταση για στοχευμένες αποχές από τις ποινικές δίκες του δημοσίου από τον Σεπτέμβρη, η κλιμάκωση των αντιδράσεων από τον ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Τσιάρας για δικηγορικές αναβολές δικών: “Η ρύθμιση είναι απολύτως soft” – Επιστολή δικηγόρων στον Ιατρικό Σύλλογο για να πάρει θέση eurokinissi

Ούτε κατά των δικηγόρων, ούτε κατά των δικαστών, μόνο υπέρ του πολίτη και του δικαιώματος του «να μπορεί να ολοκληρώνεται μια διαδικασία που τον αφορά μέσω της δικαιοσύνης. Δεν  νομίζω ότι μπορεί κανείς να το σταματήσει και κανείς δεν μπορεί να το αναιρέσει. Η ρύθμιση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ούτε εναντίον των δικηγόρων, ούτε εναντίον των δικαστών. Η ρύθμιση αυτή είναι υπέρ των πολιτών και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Κώστα Τσιάρα στην Επιτροπή της Βουλής που συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του πλαφόν στις δικηγορικές αναβολές (μια από κάθε πλευρά για άλλες υποχρεώσεις των δικηγόρων) καθώς και της πιστοποίησης της αναβολής για λόγους υγείας(ακόμα κι όταν αφορά δικηγόρους)   με γνωμάτευση δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγιώτης Στάθης: Οι δικηγορικές αναβολές είναι το μόνο πρόβλημα; Η νεα διάταξη, η σύγκριση με την αντίστοιχη στις πολιτικές δίκες και η… εξισορρόπηση με τους δικαστές

Στο  αντίποδα οι δικηγόροι αντιδρούν σφόδρα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έλαβε απόφαση να πραγματοποιηθεί αποχή από τις ποινικές δίκες την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα δικαστήρια και ταυτόχρονα να εισηγηθεί προς την Συντονιστική και την Ολομέλεια, από Σεπτέμβρη οι δικηγόροι να απέχουν από όλες τις ποινικές δίκες του δημοσίου.

Δικηγορικές αναβολές

eurokinissi

Οι γιατροί

Ήδη μάλιστα  ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός έστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στην οποία  επισημαίνει ότι το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκλείει ανεπίτρεπτα τη δυνατότητα απόδειξης του λόγου υγείας, προς το σκοπό αναβολής ποινικής δίκης, με ιατρική πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού.

dikastiko.gr

Όπως αναφέρει:

«Η προωθούμενη διάταξη:

  • Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), που προβλέπουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς.
  • Δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα προς απόδειξη των λόγων υγείας, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις και για πολλούς λόγους δεν είναι δυνατή ούτε ενδεχομένως και πρόσφορη η προσέλευση του ασθενούς σε δημόσιο φορέα ή η εισαγωγή του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
  • Αμφισβητεί αδικαιολόγητα την εντιμότητα των ιδιωτών ιατρών, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους
  • Παραβιάζει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του θεράποντος ιατρού και
  • Προκαλεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την εισαγωγή αδικαιολόγητων διακρίσεων.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από το ιατρικό σώμα να παρέμβει δημόσια, κατά το μέρος, που η προωθούμενη ρύθμιση, πέραν των ζητημάτων που έχει ήδη επισημάνει το δικηγορικό σώμα αντίκειται σε βασικές αρχές και διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες».

Ο υπουργός

Στην ομιλία του ο υπουργός ανάφερε πως «..ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας. Όπως αντιλαμβάνεστε και γνωρίζετε πρέπει κανείς να δει μια πραγματικότητα, που μας αφορά όλους και βεβαίως δεν αφορά κανένα στενό πλαίσιο που μπορεί να έχει συγκεκριμένη αν θέλετε λογική να απευθύνεται στους γνωστούς παράγοντες της δίκης ή στη γνωστή διαδικασία των συμμετεχόντων στο σύστημα της δικαιοσύνης. Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές, η δικαιοσύνη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι ούτε για τους δικαστές ούτε για τους δικηγόρους. Η δικαιοσύνη είναι για τους Έλληνες πολίτες. Είναι για την ίδια την κοινωνία. Κι αν δεν βάλουμε αυτό ως αρχή της όποιας προσπάθειας ή της όποιας επιλογής κάνουμε μέσα από το νομοθετικό έργο εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο νομίζω ότι δεν κάνουμε αυτό για το οποίο οι πολίτες μας έχουν στείλει να τους εκπροσωπούμε. Το λέω πάρα πολύ απλά, αλήθεια το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι των δικηγόρων αυτό πιστεύετε; Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται κ. Τόλκα; Έχετε αναρωτηθεί;

Οι άνθρωποι οι οποίοι ξοδεύουν χρόνο, χρήματα να πάνε ως μάρτυρες σε δεκάδες δίκες, οι οποίες αναβάλλονται για λόγους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Δικηγορικές αναβολές

eurokinissi

Ποιος θα δικαιολογηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους;

Βγείτε και πείτε ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ενδιαφερόμαστε για οτιδήποτε άλλο, το καταλαβαίνω. Βγείτε και πείτε το όμως. Αναλάβετε και μια ευθύνη. Αν θέλετε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και τον απλό Έλληνα πολίτη ο οποίος ταλαιπωρείται με διαδικασίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με μια πραγματικότητα που πρέπει να υπηρετεί η σημερινή εποχή, ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος σε μία κοινωνία του 21ου αιώνα νομίζω κάτι δεν πάει καλά μεταξύ μας. Αν θέλετε κάθε φορά ad hoc τη μία φορά να είμαστε με τους δικηγόρους -όταν εκφράζουν αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο- την άλλη φορά να είμαστε με τους δικαστές όταν εκφράζουν αντιρρήσεις το νομοσχέδιο βγείτε και πείτε ότι εμείς είμαστε απλά οι φωνές των συνδικαλιστικών οργάνων και δεν είμαστε οι φωνές των πολιτών ή των πολιτικών κομμάτων που έρχεστε εδώ και τα εκπροσωπείτε. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η δε ρύθμιση, η οποία γίνεται νομίζω ότι είναι απολύτως -αν μου επιτρέψετε την έκφραση- soft. Θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακραία. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία και μόνο αναβολή. Αλλά, το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να ολοκληρώνεται μια διαδικασία που αφορά μέσω της δικαιοσύνης δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το σταματήσει και κανείς δεν μπορεί να το αναιρέσει».

Ο κ. Ξανθόπουλος για τις δικηγορικές αναβολές

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να συζητήσουμε τρόπους επίλυσης του. «Η ρύθμιση όμως που φέρνει η κυβέρνηση δείχνει μια μονομέρεια, θεωρώντας υπαίτιους των καθυστερήσεων των δικών τους δικηγόρους και τις αναβολές που προφανώς προσχηματικά ζητούν. Βλέπουμε όμως ότι τα πινάκια είναι διογκωμένα και ότι οίκοθεν καθυστερούν οι υποθέσεις. Πρέπει να βρούμε λύσεις στο προκαταρκτικό στάδιο αντί των παρεμβάσεων που προτείνει η κυβέρνηση  οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα επιλογής συνηγόρου και τη δυνατότητα αλυσιτελούς υπεράσπισης του κατηγορουμένου και τελικά βάλλουν κατά του κράτους δικαίου»υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

eurokinissi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ