Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Επιτάχυνση Δικαιοσύνης: Υπερκομματική συναίνεση για να υπάρξουν αποτελέσματα – Τι είπαν 4 υπουργοί Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση της «Κίνησης Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης», που μεταδόθηκε ζωντανά από το dikastiko.gr.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιτάχυνση Δικαιοσύνης: Υπερκομματική συναίνεση για να υπάρξουν αποτελέσματα – Τι είπαν 4 υπουργοί Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Πάνω από 40 νόμοι τα τελευταία χρόνια φιλοδοξούσαν να επιταχύνουν τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ακριβώς αυτό υπήρξε το θέμα της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης της «Κίνησης Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης» (ΚΕΔ), την οποία μετέδωσε το dikastiko.gr.

Ενδεικτικό είναι όπως ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης και ιδρυτικό μέλος της ΚΕΔ, Τάκης Τσιμπούκης, πως στα 62 χρόνια του ΕΔΔΑ έχουν εκδοθεί 19.739 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 5.950 αφορούν καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Στον τομέα αυτό, την πρώτη θέση κατέχει η Ιταλία με 1.202 καταδικαστικές αποφάσεις, ακολουθεί η Τουρκία με 608 και στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Ελλάδα με 542 καταδικαστικές αποφάσεις. Για τη χώρα μας μάλιστα αυτές μεταφράστηκαν και σε πρόστιμα ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση:

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα του εθνικού δικαστικού συστήματος έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στον χαιρετισμό του, χαρακτηρίζοντάς το πολυπαραγοντικό. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ατελέσφορες και αλυσιτελείς διαδικασίες, σε πανσπερμία διατάξεων αλλά και σε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που έχει παρεισφρύσει και στη Δικαιοσύνη και οδηγεί στις καθυστερήσεις.

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε τη σημασία της ψηφιοποίησης για την επίλυση του προβλήματος και την αντιμετώπιση των νωθρών ρυθμών – όπως τους χαρακτήρισε – της Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση ανέφερε πως η επισήμανση των όποιων δυσλειτουργιών δεν συνιστά υπόμνηση των λαθών και παραλείψεων που έχουν φέρει τη χώρα ουραγό αλλά ευκαιρία να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και να προχωρήσουν σε ειλικρινή διάλογο απαλλαγμένοι από στερεότυπα, πολιτικές αντιπαραθέσεις και αξιοποιώντας την εμπειρία, να καταλήξουν σε συγκλίσεις.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, που ήταν οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης και ειδικότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Ιανουάριος – Αύγουστος 1996), ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012),  ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Ιούνιος 2013 – Ιανουάριος 2015) και ο Σταύρος Κοντονής (Νοέμβριος 2016 – Αύγουστος 2018), εκθέτοντας από την πλευρά τους τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σαρπ, ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ