Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Επιτάχυνση υποθέσεων και πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στόχος είναι η άρση δυσλειτουργιών που έχουν καταγραφεί στις δικαστικές διαδικασίες και ο τερματισμός καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιτάχυνση υποθέσεων και πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης facebook

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας μέσω της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτικής δίκης με την εφαρμογή και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται περί του νομοσχεδίου για «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» και μεταξύ των καινοτομιών που εισάγει είναι η επέκταση της πιλοτικής δίκης και στον Άρειο Πάγο, η χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των υποθέσεων, αλλά και η καθιέρωση μέτρων που ίσχυσαν στην πανδημία για τη διευκόλυνση δικαστικών και δικηγορικών αρχών καθώς και πολιτών. Επιτάχυνση υποθέσεων και πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις απορρέουν κυρίως από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επέφερε ο ν. 4335/2015 (Α’ 87) στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), σύμφωνα με τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό. Στοχεύουν, δε, στην άρση δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:

* Καθιερώνεται η πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικώνενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

* Θεσπίζονται σε μόνιμη βάση ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, όπως η δυνατότητα κοινής δήλωσης παράστασης σε υποθέσεις που η προφορική διαδικασία είναι υποχρεωτική, η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός εκκρεμών υποθέσεων από το δικαστήριο σε περίπτωση ματαίωσης των υποθέσεων αυτών για λόγους ανωτέρας βίας.

* Ενισχύεται ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων στη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη υπέρ των πολιτών και του κράτους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ