Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Επιτέλους: Ξεκινά από σήμερα η μαγνητοφώνηση των πρακτικών στα Ποινικά Δικαστήρια

Στον 21ο αιώνα, μπαίνει η Ποινική Δικαιοσύνη αφού εκδόθηκε το ΦΕΚ με το οποίο από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η τήρηση πρακτικών με σύστημα ηχογράφησης στα Ποινικά Δικαστήρια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιτέλους: Ξεκινά από σήμερα η μαγνητοφώνηση των πρακτικών στα Ποινικά Δικαστήρια

Στην ψηφιακή εποχή (επιτέλους) στον 21ο αιώνα, μπαίνει η Ποινική Δικαιοσύνη αφού εκδόθηκε το ΦΕΚ με το οποίο από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η τήρηση πρακτικών με σύστημα ηχογράφησης στα Ποινικά Δικαστήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε την απαιτούμενη κατ’ άρθρο 143 ΚΠΔ απόφαση (ΥΑ 45304/2021, ΦΕΚ Β΄136/19.1.2021) και προχωρεί στην υλοποίηση της τήρησης των πρακτικών με μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων και στα ποινικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας.

Όπως επισημαίνει ο ΔΣΑ (πάγιο αίτημα του οποίου ήταν αυτή η διαδικασία) , «η ως άνω διαδικασία τήρησης των πρακτικών, θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, θα ελαχιστοποιήσει τις αμφισβητήσεις των μαρτυρικών καταθέσεων, θα διευκολύνει ουσιωδώς το έργο των συνηγόρων και θα επιταχύνει την καθαρογραφή των αποφάσεων».

Η υποδομή

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προμηθευτεί την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η υλοποίηση του μέτρου ξεκινά δοκιμαστικά από σήμερα 22.1.2021 σε τρία Τριμελή Πλημμελειοδικεία Αθηνών, ενώ αναμένεται στο προσεχές διάστημα η επέκτασή του στα υπόλοιπα ποινικά δικαστήρια.

Η απόφαση : Αριθμ. 45304 (4) Ηχογράφηση Πρακτικών Δίκης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

1. Το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας.

2. Η φωνοληπτική τήρηση των πρακτικών γίνεται από τον γραμματέα του δικαστηρίου και υπό τις οδηγίες του δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση με ηχογράφηση και αποηχογράφηση που διενεργούνται με την χρήση κατάλληλων μηχανικών μέσων και, εφόσον παρίσταται αναγκαίο, με την συνδρομή βοηθητικού προσωπικού.

3. Η διαδικασία της ηχογράφησης και της αποηχογράφησης από τους γραμματείς των δικαστηρίων δύναται να υποστηριχθεί από ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Για το σκοπό αυτό:

Α) Δημιουργείται διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων ΟΣΔΔΥ ΠΠ και του συστήματος ηχογράφησης – αποηχογράφησης των ποινικών δικαστηρίων ώστε το έκθεμα κάθε δικαστηρίου να μπορεί να εξαχθεί από το πρώτο σύστημα και να εισαχθεί στο δεύτερο στη περίπτωση που το δικαστήριο έχει ενταχθεί στο σύστημα ΟΣΔΔΥ ΠΠ.

Β) Δημιουργείται η δυνατότητα ένταξης καταλόγου αναγνωστέων κειμένων καθώς και εγγράφων που τα διάδικα μέρη καταθέτουν με την προσθήκη ετικετών και την υλοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης εγγράφων που να επιτρέπει την καταχώρηση και την ανάκτησή τους.

Δημιουργείται η δυνατότητα λειτουργίας αναζήτησης επί ηχητικού αρχείου της τρέχουσας δίκης.

Γ) Δημιουργείται η δυνατότητα για επισύναψη της απόφασης, κλεισίματος της ημέρας και διάθεσης των πρακτικών ανά ημέρα, η δυνατότητα πρόσβασης παραγόντων της δίκης στο αποηχογραφημένο κείμενο και στο ηχογραφημένο αρχείο.

Δ) Η αποηχογράφηση δύναται να πραγματοποιηθεί εντός του χώρου του δικαστηρίου ή σε χώρο άλλου δικαστηρίου. Η αποθήκευση του ηχογραφημένου και του αποηχογραφημένου κειμένου γίνεται στο κεντρικό αποθετήριο πρακτικών (ΚΑΠ) σε εξοπλισμό πληροφορικής (κεντρικό διακομιστή) που βρίσκεται στο υπολογιστικό κέντρο (computer room) του Πρωτοδικείου Αθηνών.

4. Αρμόδια επιτροπή για την παρακολούθηση της ομαλής εξέλιξης της ηχογράφησης και αποηχογράφησης των πρακτικών των ποινικών δικών είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) του έργου «Ψηφιακή Καταγραφή, Αποθήκευση και Διάθεση Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίων με ΣΔΙΤ».

5. Οι αίθουσες των δικαστηρίων στις οποίες λειτουργεί το σύστημα ηχογράφησης αποηχογράφησης ανακοινώνονται με απόφαση της επιτροπής παρακολούθησης του έργου.

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2021

Ο Υπουργός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ

ΦΩΤΟ: livelaw.in

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ