Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Έρχεται η πανεπιστημιακή αστυνομία – Τι προτείνει το υπουργείο Παιδείας, τι λένε πρυτάνεις και οι συνδικαλιστές μελών ΔΕΠ

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, μετά και τα φαινόμενα βίας και αναρχίας στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εντός της εβδομάδος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται η πανεπιστημιακή αστυνομία – Τι προτείνει το υπουργείο Παιδείας, τι λένε πρυτάνεις και οι συνδικαλιστές μελών ΔΕΠ

Στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτανικών αρχών θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ειδικών ομάδων προστασίας των ΑΕΙ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαπόμπευση από ομάδα αντιεξουσιαστών του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη και οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση σύστασης Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η ΟΠΠΙ θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα μπορεί να προχωράει σε συλλήψεις εάν διαπράττονται αδικήματα. Η είσοδος στα Πανεπιστήμια θα γίνεται με ειδική κάρτα εισόδου και σε περίπτωση μεγάλων χώρων γύρω από αυτά, ο έλεγχος θα διενεργείται στις πύλες των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η ΟΠΠΙ θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, θα φοράει ειδική στολή και σύμφωνα με όσα φέρεται να έχουν αποφασιστεί δεν θα οπλοφορεί – θα φέρει μόνον γκλομπ και χειροπέδες. Η στελέχωσή της θα γίνει αρχικώς με 1.500 άτομα που θα προσληφθούν μέσω προκήρυξης- εξπρές που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα αγκάθια για τη νέα Ομάδα

Πέραν του ονόματος της νέας πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπου έχει διατυπωθεί διαφωνίες να μην ονομαστεί Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, δηλαδή ΟΠΠΙ, κυρίαρχο αγκάθι αποτελεί σε ποιον θα αναφέρεται το νέο ειδικό σώμα που θα αναλάβει την περιφρούρηση.

Αρκετές πρυτανικές αρχές έχουν διατυπώσει την άποψη πως πρέπει να υπάγονται σε αυτές και όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως προβλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Σε ανάλογο μήκος κύματος εμφανίζεται και η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία αν και κρίνει θετικό το μέτρο της σύστασης του ειδικού σώματος, θεωρεί πως πρέπει να αναφέρεται στον πρύτανη και Ιδρύματος και όχι να εποπτεύεται από την ΕΛΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει επίσης πως το σώμα θα πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό ιδανικά μέσω ΑΣΕΠ, να περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητές του και να λειτουργεί αποτρεπτικά και παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ