Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Έρχεται το ψηφιακό «γραμματοκιβώτιο» – Θα περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά έγγραφα συναλλαγών με το Δημόσιο

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν ηλεκτρονικά έγγραφα από θυρίδα σε θυρίδα, είτε δηλαδή σε άλλους ιδιώτες, είτε σε κάποιον δημόσιο φορέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται το ψηφιακό «γραμματοκιβώτιο» – Θα περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά έγγραφα συναλλαγών με το Δημόσιο freepik

Σε λειτουργία τίθεται το my.gov.gr, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες αποκτούν την προσωπική τους θυρίδα και θα μπορούν να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε όσα έγγραφα έχουν εκδοθεί online από το gov.gr ή και έγγραφα που θα εκδίδονται σε μεταγενέστερο χρόνο κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης προς κάποιο φορέα της δημόσιας διοίκησης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο προσωπικό αυτό ψηφιακό «γραμματοκιβώτιο» ή «ψηφιακό χαρτοφύλακα», θα συγκεντρώνονται όλα τα έγγραφα που αιτείται ηλεκτρονικά κάθε πολίτης.

Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν ηλεκτρονικά έγγραφα από θυρίδα σε θυρίδα, είτε δηλαδή σε άλλους ιδιώτες, είτε σε κάποιον δημόσιο φορέα. Για κάθε έγγραφο που αναρτάται στην θυρίδα του, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ενημερωτικό email ή SMS.

Τα έγγραφα που αναρτώνται στην θυρίδα εμπλουτίζονται συνεχώς, με στόχο να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλες τις συναλλαγές του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση. Μετά την έκδοσή τους μέσω του gov.gr, στην αρχική εκδοχή της θυρίδας θα περιλαμβάνονται τα εξής έγγραφα:

* υπεύθυνες δηλώσεις

* εξουσιοδοτήσεις

* πιστοποιητικά δημοτολογίου

* ληξιαρχικές πράξεις

* βεβαίωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19

* έγγραφα που εκδόθηκαν μετά από αίτηση του gov.gr προς Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

* αντίγραφο ποινικού μητρώου

* δήλωση απώλειας δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

* σήμα δωρεάν στάθμευσης για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η είσοδος στη θυρίδα γίνεται με δύο τρόπους: είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια Τράπεζα ή Τράπεζα Ηπείρου) είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, αφού πρώτα ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ