Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022

 “Χάνονται προθεσμίες” φωνάζουν οι δικηγόροι : Επιστολή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης γιατί δεν επιτρέπεται η – κατ΄εξαίρεση- κατάθεση δικογράφου με φυσική παρουσία

 Σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων προκαλεί η μη δυνατότητα σε συγκεκριμένα δικαστήρια (Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών) να καταθέσουν κατ΄εξαίρεση δικόγραφα με φυσική παρουσία όταν χάνονται προθεσμίες απο δικηγόρους που δεν διαθέτουν ηλεκτρονική υπογραφή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
 “Χάνονται προθεσμίες” φωνάζουν οι δικηγόροι : Επιστολή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης γιατί δεν επιτρέπεται η – κατ΄εξαίρεση- κατάθεση δικογράφου με φυσική παρουσία freepik

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τις διοικήσεις των δικαστηρίων (Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών) για τη στέρηση του δικαιώματος κατάθεσης δικογράφου με φυσική παρουσία.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται ότι ενώ ορισμένα δικαστήρια (π.χ Πειραιά, Θεσσαλονίκη) δέχονται κατ΄εξαιρεση την κατάθεση δικογράφου με φυσική παρουσία, εφόσον ο δικηγόρος δεν εχει ψηφιακή υπογραφή , ώστε να μην χαθούν οι προθεσμίες, τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας , δεν κάνουν καμία υποχώρηση.

Επιστολή

“Οι άνω Πράξεις οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και απώλεια δικαιωµάτων των πολιτών. Τούτο µάλιστα επιτείνεται στις περιπτώσεις δικαιούχων νοµικής βοήθειας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των οποίων, ορίζονται από συγκεκριµένο κατάλογο.

Η πρακτική αυτή, µάλιστα, διαφέρει από δικαστικό σε δικαστικό σχηµατισµό, ακόµη και της ίδιας πόλης και είναι προφανές ότι δεν µπορεί να συνεχισθεί.

Τη στιγµή που η Πολιτεία – αντίθετα προς τα υπεσχηµένα – δεν έχει διαθέσει σε όλους τους δικηγόρους ψηφιακές υπογραφές, µε αποτέλεσµα µεγάλος αριθµός συναδέλφων να αδυνατεί ανυπαιτίως να προβεί σε ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, η απαγόρευση της κατάθεσης δικογράφων µε αυτοπρόσωπη παρουσία στη γραµµατεία συνιστά αντιδικονοµική στέρηση του δικαιώµατος δικαστικής προστασίας των πολιτών και δηµιουργεί ανυπέρβλητα προβλήµατα, ιδίως στις περιπτώσεις που υφίσταται κίνδυνος απώλειας προθεσµιών, παραγραφών κλπ.

Υπενθυµίζουµε ότι, κατ’ άρθρο 215 ΚΠολ∆, η ηλεκτρονική κατάθεση παραµένει απλώς δυνητική ενώ αντιθέτως η κατάθεση µε φυσική παρουσία είναι αναφαίρετο δικονοµικό δικαίωµα. ∆εν δύναται να καταργούνται διατάξεις του ΚΠολ∆ µε αποφάσεις οργανωτικού/διοικητικού χαρακτήρα των ∆ιοικήσεων των ∆ικαστηρίων.

Η άνω πρακτική οδηγεί σε φαλκίδευση των δικαιωµάτων των πολιτών και µάλιστα τη στιγµή που υπάρχει αντικειµενική αδυναµία και έλλειψη οποιασδήποτε υπαιτιότητας εκ µέρους των πληρεξουσίων δικηγόρων.

Κατόπιν αυτών, σας καλούµε όπως προβείτε άµεσα σε κάθε αναγκαία ενέργεια, κατά λόγο αρµοδιότητος, προς αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικονοµικής τάξης”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ