Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Έρευνα για τη Δικαιοσύνη: 3 στους 5 νέους δικηγόρους σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν μόνιμα το επάγγελμα τον τελευταίο χρόνο

Απογοήτευση εμφανίζεται να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των νέων δικηγόρων. Δεν είναι ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους αποκατάσταση και ανέλιξη, αλλά και τις απολαβές τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρευνα για τη Δικαιοσύνη: 3 στους 5 νέους δικηγόρους σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν μόνιμα το επάγγελμα τον τελευταίο χρόνο

Το brain drain απειλεί το χώρο των δικηγόρων, με τους νέους του επαγγέλματος να μην είναι μεν έτοιμοι να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά να δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα πως σκέφτονται να εγκαταλείψουν την άσκηση της δικηγορίας.

Αυτό αποτυπώνει έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδυασμού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Με Το Δικηγόρο» από 20 νέους και ασκούμενους δικηγόρους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 62% των νέων και ασκούμενων δικηγόρων σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν το δικηγορικό επάγγελμα τον τελευταίο χρόνο.

Όπως αναφέρεται, το αποκαρδιωτικό στοιχείο της προοπτικής εγκατάλειψης του δικηγορικού επαγγέλματος από τόσο μεγάλο ποσοστό, αναδεικνύει τα προβλήματα που είχε όλο το δικηγορικό σώμα στη διάρκεια της πανδημίας και τα τεράστια προβλήματα που βίωσαν ιδιαιτέρως οι νέοι δικηγόροι.

Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, πως το 52% απαντούν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με την έως τώρα επαγγελματική τους αποκατάσταση, ενώ και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο καθώς το ποσοστό που δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με την προοπτική ανέλιξης στον χώρο εργασίας φτάνει το 66%.

Οι 8 στους 10 ανικανοποίητοι από το μισθό

Παράλληλα, το 45% των νέων και ασκούμενων δικηγόρων δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε, ενώ σε 38% παρέμεινε ίδιο και 94% δεν θεωρούν αρκετά τα μέτρα στήριξης που τους αφορούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Γενικώς σε μια δύσκολη δουλειά που ξεπερνά κατά κανόνα τα συνηθισμένα ωράρια (σχεδόν 1 στους 2 εργάζεται 9-10 ώρες και ένα σχεδόν 15% πάνω από 10 ώρες), το 80% δεν είναι ικανοποιημένοι από το μισθό που λαμβάνουν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τις απαντήσεις, 20% νέων και ασκούμενων δικηγόρων χρειάστηκε να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον λόγω απώλειας της θέσης εργασίας τους.

Έστω και οριακά (με 53% έναντι 43%) οι νέοι δηλώνουν πάντως ικανοποιημένοι από τις αρμοδιότητες που τους αναθέτονται.

Ζητούν μείωση της δικηγορικής άσκησης

Αναφορικά με τα διαχρονικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα δικηγόροι, επιφυλάσσουν μια γενικότερη αρνητική κριτική για αρκετά σημεία.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το χρονικό διάστημα της δικηγορικής άσκησης που είναι κατ΄ ελάχιστον 18 μήνες, 2 στους 3 (67%) το θεωρούν υπερβολικό και θα προτιμούσαν ιδανικά η δικηγορική άσκηση να διαρκεί 12 μήνες (54%) ή και λιγότερο από 12 μήνες (20%).

Οι ερωτηθέντες απάντησαν επίσης σε ποσοστό 74% πως κρίνουν αρνητικά έως πολύ αρνητικά τη συμπεριφορά των δικαστικών υπαλλήλων εν γένει και μόνο 12% την κρίνουν απλώς θετική.

Οι νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι κρίνουν πάντως σε συντριπτικό ποσοστό (84%) θετικά τη διαδικασία ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης μέχρι αυτή τη στιγμή και μόνο 17% την κρίνουν αρνητικά.

Δ. Αναστασόπουλος: Καθήκον να εμπνεύσουμε τους νέους δικηγόρους

Στην υποχρέωση να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο υποστηρικτικό ώστε οι νέοι δικηγόροι να αισθανθούν ασφαλείς και ικανοποιημένοι από την εργασία τους αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής του συνδυασμού «Με Το Δικηγόρο».

«Δυστυχώς από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι νέες και οι νέοι δικηγόροι είναι απογοητευμένοι από το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να εργαστούν και να αναπτυχθούν. Αισθάνονται ότι τα θεσμικά όργανα τους έχουν γυρίσει την πλάτη και δεν λαμβάνουν ουσιαστική υποστήριξη από πουθενά. Έχουμε, όμως, υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο υποστηρικτικό και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι δικηγόροι, που κατά κοινή ομολογία είναι σήμερα εξοπλισμένοι με πολλά προσόντα και δυνατότητες, να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Έχουμε επίσης το καθήκον να εμπνεύσουμε τους νέους δικηγόρους για το μέλλον τους, καθώς το γεγονός ότι οι 2 στους 3 δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με την προοπτική ανέλιξης στον χώρο εργασίας, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας και καταδεικνύει την έλλειψη θεσμικής πρόνοιας μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε νέους (43%) και ασκούμενους (57%) δικηγόρους από τις 19 Απριλίου 2021 μέχρι τις 19 Μαίου 2021 με βάση ερωτηματολόγιο. Απάντησαν 610 δικηγόροι ηλικίας από 22 έως 43 ετών με τους 498 να είναι από 23 έως 30 ετών. Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο της έρευνας είναι ότι 3 στους 4 που απάντησαν ήταν γυναίκες δικηγόροι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ