Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Κατασκευές – αναπαλαιώσεις «Φυλακές Αλικαρνασσού»: Αγοράστε έπιπλα σε οικονομικές τιμές made in… prison – ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του εργαστηρίου, οι φυλακισμένοι έχουν κατασκευάσει από βιβλιοθήκες, μέχρι παγκάκια και μοναστηριακά τραπέζια. Το τελευταίο διάστημα κατασκευάζουν σαπούνια, τα οποία είτε διατίθενται προς πώληση, είτε παρέχονται δωρεάν σε άπορους έγκλειστους, σε όλες τις φυλακές της χώρας, αλλά και κεριά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατασκευές – αναπαλαιώσεις «Φυλακές Αλικαρνασσού»: Αγοράστε έπιπλα σε οικονομικές τιμές made in… prison – ΦΩΤΟ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να αποκτήσετε ή να αναπαλαιώσετε το αγαπημένο σας έπιπλο – που τώρα μοιάζει οικονομικά απλησίαστο – σε φθηνή τιμή, αλλά κυρίως από χέρια ανθρώπων, που όσο μετρούν αντίστροφα το χρόνο προς την ελευθερία, έχουν όρεξη και μεράκι να δημιουργήσουν;

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

Αυτή ακριβώς η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά στο συνεργείο – εργαστήριο κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης των Φυλακών Αλικαρνασσού, στο πλαίσιο προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η υλοποίηση ήρθε με τον καιρό, μέσα από την αλληλεπίδραση κοινωνίας – φυλακής και αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί, προσφέροντας στους κρατούμενους εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, οικονομικό όφελος. Το εργαστήριο διοργάνωνε εκθέσεις εργόχειρων, συμμετείχε σε κοινωνικά bazzar, ενώ την ίδια ώρα μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιούσαν επισκέψεις στον χώρο του συνεργείου.

Η αμφίδρομη σχέση δεν άργησε να αναπτυχθεί. Πολλοί ήταν εκείνοι, μικροί και μεγάλοι, που θαύμασαν τις δημιουργίες των έγκλειστων. Έτσι, άρχισαν οι πρώτες κατασκευές ξύλινων αντικειμένων, επίπλων, οι επισκευές και αναπαλαιώσεις, αλλά και οι σιδηροκατασκευές, ενώ το τελευταίο διάστημα οι κρατούμενοι επιδίδονται στη δημιουργία σαπουνιών και κεριών!

«Όποιος ιδιώτης επιθυμεί, μπορεί να έρθει σε επαφή με τη φυλακή, ιδανικά να φέρει μία φωτογραφία του επίπλου και να αναλάβουν οι κρατούμενοι την κατασκευή του, σε τιμές φυσικά οικονομικότερες σε σχέση με αυτές της αγοράς», δηλώνει στο dikastiko.gr, ο Εμμανουήλ Αποστολάκης, υπεύθυνος του συνεργείου – εργαστηρίου κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης των Φυλακών Αλικαρνασσού.

Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν επιβαρύνει τον ιδιώτη, ενώ το κατάστημα κράτησης κρατά ένα ποσοστό 10% για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Τα υπόλοιπα, πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό των φυλακισμένων. «Οι κρατούμενοι καλύπτουν από αυτά τα χρήματα, τα προσωπικά τους έξοδα και τα υπόλοιπα συνήθως τα στέλνουν στις οικογένειές τους, ενισχύοντάς τους έτσι οικονομικά», συμπληρώνει ο κ. Μαυραντωνάκης.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του εργαστηρίου, οι φυλακισμένοι έχουν κατασκευάσει από βιβλιοθήκες, μέχρι παγκάκια και μοναστηριακά τραπέζια. Το τελευταίο διάστημα κατασκευάζουν σαπούνια, τα οποία είτε διατίθενται προς πώληση, είτε παρέχονται δωρεάν σε άπορους έγκλειστους, σε όλες τις φυλακές της χώρας, αλλά και κεριά.

«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κρατουμένων, που μετά την αποφυλάκισή τους, βρήκαν δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Η επαφή των καταστημάτων κράτησης με την κοινωνία, μπορεί να φαινόταν μακρινό όνειρο πριν από 50χρονια, σήμερα όμως αποτελεί πραγματικότητα. Εκτός αυτού, η τέχνη βοηθά τους έγκλειστους και τους αποτρέπει να ασχολούνται με τα κακώς κείμενα της φυλακής», σημειώνει από την πλευρά του στο dikastiko.gr ο Κωνσταντίνος Μαυραντωνάκης, Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης των Φυλακών Αλικαρνασσού.

Ο κρατούμενος «ξεφεύγει» από τα στενά όρια της φυλακής, το μυαλό του «πετά» και ονειρεύεται το «αύριο», με την ελπίδα η ενασχόλησή του αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. «Όταν το πρωί πηγαίνω στο εργαστήριο, τους βρίσκω έξω από την πόρτα, έτοιμους, ντυμένους με τις στολές εργασίες, να με περιμένουν για να ξεκινήσουν τη δουλειά…», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

* Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν προς δημοσίευση στο dikastiko.gr, από τη Διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Φυλακών Αλικαρνασσού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ