Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Εταιρεία γνωριμιών “παραγνωρίστηκε” αποστέλλοντας ανεπιθύμητα μηνύματα σε πολίτες – 36 καταγγελίες και πρόστιμο 54.000 ευρώ

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για επικοινωνία με τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεν πήρε καμία απάντηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εταιρεία γνωριμιών “παραγνωρίστηκε” αποστέλλοντας ανεπιθύμητα μηνύματα σε πολίτες – 36 καταγγελίες και πρόστιμο 54.000 ευρώ pixabay

Τα μηνύματα έφταναν σε πολίτες χωρίς να έχουν κάνει κάποια επικοινωνία ή να έχουν δώσει κάποια στοιχεία. Ωστόσο, κατ’ εξακολούθηση από συγκεκριμένη εταιρεία γνωριμιών έπαιρναν μηνύματα που έλεγαν «ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΑΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΚΔΡΟΜΕΣ» ή «ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗ – ΓΑΜΟΣ».

Εταιρεία γνωριμιών

freepik

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέτασε πλήθος καταγγελιών κατά του συγκεκριμένου γραφείου συνοικεσίων, αναφορικά με αζήτητη επικοινωνία μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS).

Ειδικότερα, έλαβε 36 καταγγελίες σχετικά με τη μη ζητηθείσα επικοινωνία στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο εξέτασης των καταγγελιών αυτών, η Αρχή απέστειλε στον υπεύθυνο επεξεργασίας έγγραφα ισάριθμα για τις καταγγελίες με τα οποία ζητήθηκαν οι απόψεις του για κάθε μία από τις ανωτέρω καταγγελίες, οι οποίες και επισυνάπτονταν στα εν λόγω έγγραφα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Αρχής για επικοινωνία με τον υπεύθυνο επεξεργασίας μέσω των αναγραφόμενων στοιχείων διεύθυνσης και επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του κάθε ενέργεια κατέστη ατελέσφορη». Μετά την άρνηση της εταιρείας και σύμφωνα με τα στοιχεία των καταγγελιών υπέβαλε πρόστιμο 54.000 ευρώ στην εταιρεία γνωριμιών.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων

dpa.gr

Εταιρεία γνωριμιών: Οι διαπιστώσεις της Αρχής

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των φακέλων των εξεταζόμενων καταγγελιών:

α. Κανένας εκ των καταγγελλόντων δεν είχε συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς προκειμένου να λαμβάνει διαφημιστικά μηνύματα από τον υπεύθυνο επεξεργασίας αλλά ούτε είχε κάποια προηγούμενη συναλλακτική επαφή ή άλλη σχέση με τον υπεύθυνο επεξεργασίας ώστε να έχουν αποκτηθεί νομίμως τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να μην απαιτείται η εκ των προτέρων συγκατάθεσή τους για την αποστολή των συγκεκριμένων μηνυμάτων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών των μηνυμάτων SMS, ή ότι είχε υπάρξει προηγούμενη παρόμοια επαφή/επικοινωνία.

β. Σε κανένα από τα συγκεκριμένα μηνύματα, όπως επισυνάπτονται στις καταγγελίες, δεν αναφέρεται μια έγκυρη διεύθυνση στην οποία ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας ασκώντας το δικαίωμα αντίρρησης όπως ορίζεται στο άρθρο 11 παρ. 4 του ν. 3471/2006.

Εταιρεία γνωριμιών

eurokinissi

γ. Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες υπό στοιχ. η’, ι’, ιδ’, ιζ’, λβ’ και λστ’ ανωτέρω, ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απάντησε στα αιτήματα πρόσβασης/διαγραφής των υποκειμένων των δεδομένων που υποβλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα. Συνεπώς, δεν ικανοποιεί προσηκόντως ούτε το δικαίωμα πρόσβασης των υποκειμένων στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους που τίθενται υπό επεξεργασία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του Κανονισμού, αλλά ούτε και τη δυνατότητα διαγραφής τους από τη λίστα παραληπτών της εν λόγω επικοινωνίας, παραβιάζοντας µε τον τρόπο αυτό το δικαίωμα αντίρρησης τους στην επεξεργασία, που προβλέπεται στο άρθρο 21 του Κανονισμού.

δ. O υπεύθυνος επεξεργασίας δεν συνεργάστηκε με την Αρχή καθώς δεν απάντησε, επανειλημμένως, σε κανένα από τα ισάριθμα των καταγγελιών έγγραφα για διευκρινίσεις που του απεστάλησαν τόσο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και συστημένα στις δηλωθείσες διευθύνσεις επικοινωνίας που έχει αναρτημένες στον ιστότοπό του και δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Αρχής, όπου και κλήθηκε για εξηγήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ