Έτοιμες οι προσφυγές των δικαστών για αναδρομική κατάργηση και επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης

Στη διάθεση όλων των δικαστικών λειτουργών τα σχέδια προσφυγών για τη διεκδίκηση της εισφοράς, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

NEWSROOM
Έτοιμες οι προσφυγές των δικαστών για αναδρομική κατάργηση και επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης

Σε μπαράζ προσφυγών προχωρούν οι δικαστικοί λειτουργοί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο τομέα. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού περί τα μέσα Φεβρουαρίου, βάσει των οποίων η εισφορά θα καταργηθεί πλήρως και για όλους το 2023, οι δικαστές όπως είχαν προαναγγείλει ετοιμάζονται να προσφύγουν στα Δικαστήρια και να διεκδικήσουν όχι μόνον την κατάργηση, αλλά και αναδρομικά τα ποσά που κατέβαλαν.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) δημοσιοποίησε και έθεσε στη διάθεση όλων των δικαστικών λειτουργών τα σχέδια για την διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Θέτουμε από σήμερα στην διάθεσή τους όλα τα αναγκαία δικόγραφα για την διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε αντισυνταγματικά για το 2021 αποκλειστικά και μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα» τονίζεται και επισημαίνεται πως ήδη κοινοποιήθηκαν στα μέλη της Ένωσης σχέδιο της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού Πρωτοδικείου, σχέδιο ενδικοφανούς προσφυγής, καθώς και αίτηση για υπολογισμό παραβόλου, σχέδιο υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου και την δήλωση με επιφύλαξη προς την αρμόδια ΔΟΥ».

ende

Όπως επισημαίνεται, τα παραπάνω σχέδια είναι στην διάθεση και κάθε μέλους άλλης δικαστικής Ένωσης μετά από προηγούμενη αίτησή του προς την ΕνΔΕ, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, το mail και το Δικαστήριο στο οποίο υπηρετεί.

Η διεκδίκηση

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr οι προσφυγές είχαν ήδη αναγγελθεί από το ΔΣ της 20ης Νοεμβρίου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων καθώς αποφασίστηκε η “…ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για την διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021”, γεγονός που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα.

Πρακτικά μάλιστα σημαίνει πως η δικαστική απόφαση (εφόσον είναι θετική για τους δικαστές) θα ζητεί αναδρομική εφαρμογή της, κάτι που παραμένει ζητούμενο αν τελικά ικανοποιηθεί. Θα γεννήσει δηλαδή μια νέα απαίτηση αναδρομικών.

Οι δικαστές, όπως είχε ενημερώσει η ΕνΔΕ διεκδικούν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2021 και μάλιστα είχε καλέσει τα μέλη της:

-να υποβάλλουν με επιφύλαξη τη δηλωση εισοδήματος του έτους 2021

-εντός τριάντα ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ

-εν συνεχεία να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Οι διευκρινίσεις

Μετά την αποστολή των σχεδίων προσφυγών, η ΕνΔΕ προχώρησε και σε μία σειρά διευκρινίσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της:

Αναφορικά με την ενδικοφανή προσφυγή επισημαίνεται ότι ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή: α) τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτημά του και β) ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή USB κλπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου: αα) η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή,  ββ) τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, γγ) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου (η οποία επισυνάπτεται στο παρόν). Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται να συμπεριλαμβάνεται η έκθεση ελέγχου και η προσβαλλόμενη πράξη τις οποίες θα αποστείλει η αρμόδια φορολογική αρχή.

Σε σχέση με την προσφυγή ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων επισημαίνεται ότι μέχρι την προτεραία της δικασίμου θα πρέπει να προσκομιστούν πέραν (α) του σημειώματος παραβόλου και του αποδεικτικού εξόφλησης του 1/3 του ποσού, και (β) το αποδεικτικό εξόφλησης των υπολοίπων 2/3 του ποσού που έχει υπολογίσει η αρμόδια Δ.Ο.Υ.,  (γ) τα μηνιαία εκκαθαριστικά μισθοδοσίας εκ των οποίων προκύπτει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, (δ) το εκκαθαριστικό σημείωμα δυνάμει του οποίου επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης συνολικά για το φορολογικό έτος 2021 και (ε) αντίγραφο της δήλωσης επιφύλαξης ενώπιον της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. (και ιδίως τον αρ. πρωτοκόλλου που αυτή έλαβε), στ) αντίγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής (και ιδίως τον αρ. πρωτοκόλλου που αυτή έλαβε).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ