Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή μεταναστών από τη νησίδα – Μεταφέρθηκαν σε κέντρο για ταυτοποίηση – ΒΙΝΤΕΟ

Οι ελληνικές αρχές περισυνέλλεξαν συνολικά 91 άτομα, μεταξύ των οποίων 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 παιδιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έβρος: Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή μεταναστών από τη νησίδα – Μεταφέρθηκαν σε κέντρο για ταυτοποίηση – ΒΙΝΤΕΟ MEGA

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 4 Ιουνίου από τις ελληνικές αρχές η περισυλλογή των μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο δίπλα στο χωριό Μαράσια.

Συνολικά οι ελληνικές αρχές περισυνέλλεξαν 91 άτομα, μεταξύ των οποίων 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 παιδιά, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας).

Σημειώνεται πως στην επιχείρηση συμμετείχαν η αστυνομία, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ και ο στρατός, ενώ το παρών έδωσαν και μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για τον εντοπισμό των μεταναστών είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν, πληροφορία η οποία επιβεβαιώθηκε από την έρευνα.

είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο

MEGA

Είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο: Πρώτες βοήθειες σε νεαρή γυναίκα και μικρό παιδί

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι μετανάστες φέρονται να παρέμειναν στη νησίδα για σχεδόν τέσσερις μέρες.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην τελευταία ομάδα των 20 ατόμων, μία γυναίκα νεαρής ηλικίας κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις της, εξαιτίας της πολυήμερης ταλαιπωρίας.

Άνδρες του Ερυθρού Σταυρού τις έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια την έβαλαν στο λεωφορείο. Λίγο αργότερα, αδιαθεσία αισθάνθηκε και ένα μικρό παιδάκι. Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και στο κοριτσάκι.

Οι μετανάστες θα εξεταστούν από γιατρούς, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους και εάν κάποιος χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στην μεγάλη επιχείρηση συμμετείχαν συνοριοφύλακες, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της Frontex, που προσέγγισαν τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε μία νησίδα στην περιοχή Μαρασιά. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν με βάρκες σε ασφαλές σημείο.

Όπως είπαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ήταν μια πραγματικά δύσκολη επιχείρηση, γιατί οι βάρκες κινήθηκαν ακριβώς δίπλα από τουρκικό έδαφος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν. 

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ