Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

Εξάρθρωση συμμοριών που δρούσαν σε περιοχές της Αθήνας – Σε 17 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Οι επιχειρήσεις αποτέλεσαν τμήμα διήμερης δράσης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών στις 17 και 18 Ιανουαρίου, για την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξάρθρωση συμμοριών που δρούσαν σε περιοχές της Αθήνας – Σε 17 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ astynomia.gr

Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών συμμοριών που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, διακινώντας ναρκωτικά και διαπράττοντας ληστείες και κλοπές, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ, οι επιχειρήσεις αποτέλεσαν τμήμα διήμερης δράσης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών στις 17 και 18 Ιανουαρίου, για την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου» (STREET CRIMES) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Σχηματίστηκαν επιπλέον 4 δικογραφίες για υποθέσεις απατών, ληστείας, κλοπής και απόπειρας κλοπής. Συνολικά, συνελήφθησαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας φυγόποινος ενώ εξιχνιάστηκαν 3 ληστείες ιδιαίτερης σκληρότητας, αρπαγή, 17 κλοπές καθώς και  2 περιπτώσεις απάτης το οικονομικό όφελος των οποίων ξεπερνάει τις 120.000 ευρώ. 

Αναλυτικά, κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Καισαριανή, Παγκράτι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Σεπόλια και Καλλιθέα εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες, 14 μέλη των οποίων συνελήφθησαν, που -κατά περίπτωση- δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και στη διάπραξη κλοπών, ληστειών και αρπαγών.

Παράλληλα, συνελήφθη φυγόποινος, με καταδικαστικές αποφάσεις άνω των 20 ετών, αλλά και δύο ακόμη άτομα για -κατά περίπτωση- κλοπή και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, ενώ σχηματίστηκαν 4 δικογραφίες σε βάρος συνολικά 7 ατόμων για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας που διαπράττει απάτες κατ’ εξακολούθηση, ληστείας και κλοπής κατά συναυτουργία, απόπειρα κλοπής καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

συμμορίες

astynomia

Εξάρθρωση πολυμελών συμμοριών: Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Ζωγράφου, Καισαριανή, Παγκράτι

Πιο αναλυτικά, για την πρώτη συμμορία, διακριβώθηκαν πληροφοριακά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Ζωγράφου, Καισαριανή, Παγκράτι καθώς και σε γειτονικές περιοχές. 

Όπως προέκυψε, η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε με δομημένο τρόπο, έχοντας διακριτούς ρόλους (διακινητές, αποθηκάριοι κ.λπ.) ενώ τα μέλη δεν δίσταζαν να ασκήσουν σωματική βία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις οδηγίες και εντολές της οργάνωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αρπαγή και ληστεία, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 11-10-2022 στην περιοχή του Παγκρατίου, σε βάρος συγγενικού προσώπου μέλους της οργάνωσης, το οποίο φέρεται να είχε δημιουργήσει «χρέος» από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για την αποδόμηση της ομάδας, συνελήφθησαν -8- μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό και σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη 5 μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία  -κατά περίπτωση- για συμμορία που διαπράττει ληστείες, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα και για αρπαγή.

Από τις έρευνες σε οικίες – καβάτζες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 σιδερογροθιές και πτυσσόμενο γκλοπ, 9 κινητά τηλέφωνα, 49,53 γραμμάρια κάνναβης, μεταλλικό κλείστρο πυροβόλου όπλου, 47 φυσίγγια, εκ των οποίων τα 6 αβολίδωτα, πλαστική λαβή – σώμα πιστολιού και μηχανισμός πυροδότησης όπλου, αλεξίσφαιρο γιλέκο, σιδερολοστός, ξύλινο ρόπαλο και κόφτης, 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια-σουγιάς, καρτέλα, φιαλίδια και κουτάκια περιέχοντα υγρά και φαρμακευτικά δισκία, 2 κουκούλες full face, 1.395 ευρώ, ζεύγος χειροπέδες, 4 λειτουργικές ζυγαριές ακριβείας και πλήθος νάιλον συσκευασιών.

Εξάρθρωση συμμοριών

astynomia.gr

Δεύτερη συμμορία: Κλοπές σε επαγγελματικούς χώρους και οχήματα

Για τη δεύτερη συμμορία, διαπιστώθηκε ότι, τα μέλη της, τουλάχιστον από τα μέσα Φεβρουαρίου 2022, δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών από επαγγελματικούς χώρους- γραφεία καθώς και κλοπών αντικειμένων από το εσωτερικό οχημάτων στις περιοχές της Ακρόπολης και της Καλλιθέας. 

Μετά τη διάπραξη των κλοπών, αφού απέκρυπταν την αλήθεια σχετικά με την προέλευση των κλοπιμαίων, τα πωλούσαν άμεσα, συνεργαζόμενοι με κλεπταποδόχους.

Από την επακόλουθη έρευνα και τη χαρτογράφηση της δράσης τους, προέκυψε ότι είχαν διαπράξει -5- κλοπές από οικίες και εργασιακούς χώρους καθώς και -10- κλοπές από οχήματα. 

Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν -5- μέλη της δεύτερης συμμορίας και σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη -4- μελών της, μεταξύ των οποίων το ένα έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης, σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία τα μέλη της οποίας διαπράττουν τετελεσμένες και σε απόπειρα κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. 

Παράλληλα, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος -7- ατόμων και συγκεκριμένα:

  • δύο έγκλειστων σε κατάστημα κράτησης, καθώς προέκυψε ότι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις απάτης σε βάρος δύο ημεδαπών, από τους οποίους απέσπασαν 130.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα, με το πρόσχημα μαζικής προμήθειας αυτοκινήτων,
  • δύο ημεδαπών, οι οποίοι την 28-10-2021 στην περιοχή του Ζωγράφου, εισήλθαν στην οικία ημεδαπής και διέπραξαν ληστεία σε βάρος της με την απειλή αιχμηρών αντικειμένων,
  • ημεδαπού, για υπόθεση κλοπής από οικία ημεδαπού στην περιοχή του Ζωγράφου, απ’ όπου αφαίρεσε 14.000 ευρώ και
  • δύο ημεδαπών, για απόπειρα κλοπής μοτοσικλέτας, πράξη που έλαβε χώρα τη  15-11-2022 στα Πετράλωνα.   

Επιπλέον, συνελήφθησαν:

  • αλλοδαπή, καθώς εργαζόμενη ως οικιακή βοηθός αφαίρεσε από την οικία ημεδαπής κοσμήματα αξίας περίπου 20.000 ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της βρέθηκαν χρυσαφικά, η κατοχή των οποίων ερευνάται καθώς και ναρκωτικές ουσίες,
  • ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και
  • ημεδαπός, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις των νομοθεσιών περί επιταγών, φορολογίας εισοδήματος φοροδιαφυγής και για πλαστογραφίας, συνολικής ποινής φυλάκισης άνω των 20 ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ