Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Εξεταστική για Τέμπη – Χρ. Βίνης: “‘Κολλημένη’ και ‘παγωμένη’ η σύμβαση 717”

"Η ΕΡΓΟΣΕ έχει αρμοδιότητα καθαρά και μόνο στην διαχείριση των συμβάσεων, δεν έχει καμία εμπλοκή στον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας", τόνισε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξεταστική για Τέμπη – Χρ. Βίνης: “‘Κολλημένη’ και ‘παγωμένη’ η σύμβαση 717” Eurokinissi

“Δεν έχει χαθεί ούτε μία ημέρα στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της σύμβασης «717» (τηλεδιοίκηση)”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2019-2023, Χρ. Βίνης, στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.

“Στην ‘παντελώς κολλημένη’ και ‘παγωμένη΄σύμβαση ‘717’ που βρήκα όταν ανέλαβα τον Οκτώβριο του 2019, κατά το διάστημα της θητείας μου απωλέσθησαν 420 εργάσιμες μέρες λόγω της αδυναμίας του ΟΣΕ να παράσχει τα λεγόμενα «παράθυρα» κυκλοφορίας, προκειμένου να διεξαχθούν τα σχετικά με τη σύμβαση έργα, ενώ χάθηκε ένας χρόνος, περίπου, λόγω των ‘ανυπόστατων’ καταγγελιών υπηρεσιακού παράγοντα, οι οποίες κατατέθηκαν κατά την ταπεινή μου κρίση με ιδιοτέλεια. Χάθηκαν επίσης οκτώ μήνες την περίοδο του COVID και της σχετικής κρίσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όταν προμηθεύτριες εταιρείες αδυνατούσαν να στείλουν υλικά”, τόνισε ο Βίνης.

Εξεταστική για Τέμπη: “Η σχετική διερεύνηση προκάλεσε καθυστέρηση περίπου ενός έτους”

Ο κ. Βίνης είπε πιο ειδικά, ότι “οι καταγγελίες προήρχοντο από τον (πρόεδρο της επιτροπής ETCS) Χρ. Κατσιούλη, που οδήγησαν την ΕΡΓΟΣΕ να ζητήσει έλεγχο των ισχυρισμών του από εμπειρογνώμονα του ΤΕΕ. Ο εμπειρογνώμονας κατέρριψε τις καταγγελίες αυτές, αλλά η σχετική διερεύνηση προκάλεσε καθυστέρηση περίπου ενός έτους”.

Εξεταστική για Τέμπη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βίνη, “ο κ. Κατσιούλης είχε καταθέσει προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα κ. Παπανδρέου, πίνακα με τον οποίο επικαλείτο διαθεσιμότητα ανταλλακτικών στην κατασκευάστρια εταιρεία, όταν το 2016 και το 2010, υπήρξαν δύο επιστολές της κατασκευάστριας Bombardier που δεν αναγνωρίζει τα ανταλλακτικά, σημειώνοντας ότι έχει παρέλθει η τεχνολογία τους και δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να μπορούν να προσδώσουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην λειτουργία των συστημάτων”.

Κατέθεσε επίσης έγγραφο του 2022, μετά την παραίτηση του κ. Κατσιούλη από την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία «περιήλθε ανωνύμως» σε γνώση του, στο οποίο παρουσιάζεται ο ίδιος και ο πατέρας του να κατασκευάζουν, ως διευθυντής εργοταξίου ο ένας και ως μηχανικός εργοταξίου ο άλλος, τα συγκεκριμένα τμήματα.

Σε ερώτηση για το εάν ενημέρωνε για την πορεία της «717» την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι “λάμβανε την οδηγία για ένταξη όλων των ενεργειών στο αυστηρό πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων”.

Παράλληλα, τόνισε ότι “η ΕΡΓΟΣΕ έχει αρμοδιότητα καθαρά και μόνο στην διαχείριση των συμβάσεων, και ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας, και στην ασφάλεια χρήσης της γραμμής. Δεν ήρθε ποτέ υπόψιν μου, ούτε σε γνώση μου, σε καμιά κοινή συνάντηση από τις πολλές που έχουν γίνει και με τον ΟΣΕ, περί κινδυνώδους διαχείρισης ή μη από την ολοκλήρωση αυτών των συστημάτων και των συμβάσεων. Εάν μιλήσουμε με όρους εμπορίου, ο πελάτης που έπρεπε να παραλάβει αυτό το έργο, ήταν ο ΟΣΕ. Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΟΣΕ αδυνατούσε να “βοηθήσει” ή να κάνει αυτό το οποίο έπρεπε, για να ολοκληρωθεί η σύμβαση, και συνεχίζει με τη δική του ευθύνη, αρμοδιότητα και την δική του αντίληψη, την κυκλοφορία της γραμμής, δεν μπορώ (ως ΕΡΓΟΣΕ) να υπεισέλθω”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν επιθυμεί να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Κατσιούλη.

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Μαρκόπουλου και Βρεττού – “Έτσι δεν σεβόμαστε τη μνήμη των νεκρών”

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στην Εξεταστική μεταξύ του Δημήτρη Μαρκόπουλου και του βουλευτή της «Νίκης», Νίκου Βρεττού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρεττός, έκανε ερωτήσεις στον, Χρήστο Βίνη και τότε, τον διέκοψε ο κ. Μαρκόπουλος, λέγοντας του ότι κάνει τις ίδιες ερωτήσεις συνέχεια και πως ο χρόνος του έχει λήξει και έτσι δεν βοηθάει την Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της.

Ο κ. Βρεττός δεν το δέχθηκε και ξεκίνησε το φραστικό επεισόδιο, έκλεισαν τα μικρόφωνα, η συνεδρίαση διεκόπη και μεταφέρθηκε όλο το κλίμα και εκτός της αίθουσας.

Ο κ. Μαρκόπουλος με βάση το άρθρο 76 και 77 έκανε χρήση του Κανονισμού της Βουλής, απέβαλε τον βουλευτή από την αίθουσα και είπε ότι «δεν θα επαναληφθεί τέτοιο πράγμα, γιατί έτσι δεν σεβόμαστε τη μνήμη των νεκρών. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται και θέλουν να το κάνουν “παιδική χαρά”. Αυτό δεν θα ξαναγίνει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ