Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Εξεταστική για Τέμπη: Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση με καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης – Μαζικές αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης – ΒΙΝΤΕΟ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες δήλωσαν πως αποχωρούν. Παραμένουν εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξεταστική για Τέμπη: Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση με καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης – Μαζικές αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης – ΒΙΝΤΕΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην Εξεταστική για τα Τέμπη με ντόμινο αποχωρήσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν την κυβερνητική πλειοψηφία για απόπειρα συγκάλυψης, αντιδρώντας στην εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα αιτήματα για κλήσεις μαρτύρων, αλλά κυρίως χωρίς να αναμένει και τη δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας από την οποία ενδέχεται να προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η αρχή των αποχωρήσεων έγινε από την επικεφαλής στην Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, που τόνισε πως «ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν οι μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής από την 23η Νοεμβρίου 2023, το περιεχόμενο και το ύφος της αντιπαράθεσης από πλευράς των εκπροσώπων της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ο μεθοδευμένος αποκλεισμός κρίσιμων προσώπων από μάρτυρες, δικαιώνει με θλιβερό τρόπο την αρχική μας τοποθέτηση».

Όπως πρόσθεσε «ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής αρνούμενος για μια ακόμη  φορά να συναινέσει  στην κλήση στην επιτροπή ουσιωδών  μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας και τους οποίους κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μαζί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Και πρόσθεσε: «Κατέστη, πλέον, απολύτως σαφές από την πορεία των συνεδριάσεων της επιτροπής ότι η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την αριθμητική της υπεροχή καταχρηστικά με αποκλειστικό σκοπό να μην διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες, που βαραίνουν συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι υποκειμενικές πολιτικές ευθύνες».

Για να καταλήξει πως «στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης».

Εξεταστική για Τέμπη με ντόμινο αποχωρήσεων: Τι ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολούθησε ο Διονύσης Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος κατήγγειλε τη ΝΔ για διαδικασία συγκάλυψης και συσκότισης, γνωστοποιώντας την αποχώρηση και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε» δήλωσε.

Είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλη με το προεδρείο της Εξεταστικής σχετικά με το έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

«Ως εδώ η συγκάλυψη», είπε ο Βασίλης Κόκκαλης και επεσήμανε ότι «η πλειοψηφία έρχεται να βάλει τίτλους τέλους στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς τα μέλη της να έχουν λάβει γνώση της ποινικής δικογραφίας που χειρίζεται ο Εφέτης-Ανακριτής και χωρίς να έχουν κληθεί βασικοί μάρτυρες».

Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν ένα έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή από την Εισαγγελία Εφετών, το οποίο δεν το είχε το προεδρείο και στο οποίο αναφερόταν πως θα σταλεί η σχετική δικογραφία μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Το δρόμο της αποχώρησης από την Εξεταστική δήλωσαν πως παίρνουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες

Ποιοι παραμένουν στην Επιτροπή – Η απάντηση της Ν.Δ.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή της Ν.Δ Ιάσωνα Φωτήλα ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως η εξεταστική έχει ολοκληρώσει το έργο της όλοι οι μάρτυρες προτάθηκαν από την αντιπολίτευση. «Η επιτροπή συνεδριάζει 3 μήνες. Στους 37 μάρτυρες, όλοι προτάθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. (…) Η επιτροπή έχει δώσει την μεγαλύτερη άνεση που έχει δώσει επιτροπή την τελευταία πενταετία» ανέφερε.

Πάντως, στην εξεταστική επιτροπή παραμένουν, εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας ο Θάνος Πλεύρης κατά του οποίου είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από συγγενείς των θυμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ