Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Τέμπη: Σε απολογία καλούνται 23 μη πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση 717

Στη Βουλή έχει διαβιβαστεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη: Σε απολογία καλούνται 23 μη πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση 717 Eurokinissi

Σε απολογία καλούνται στις 28 Φεβρουαρίου, έναν χρόνο μετά δηλαδή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, 23 πρόσωπα από την Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστινα Σαλάππα σχετικά με τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται, ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Τέμπη: Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται

 Το κατώφλι της ανακρίτριας προκειμένου να λάβουν προθεσμία, αναμένεται να περάσουν στις 28 Φεβρουαρίου, 23 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, που κατηγορούνται για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους κατά περίπτωση, 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας που αντιμετωπίζουν κατα περίπτωση τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Τέμπη

Eurokinissi

 Σύμφωνα με την κατηγορία, οι δυο συμβάσεις που αφορούσαν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%. Από την ποινική έρευνα προέκυψε πως χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί περίπου 9 χρόνια μετά την υπογραφή της.

Παράλληλα, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθυνες των ελεγκτών της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας καθώς από την έρευνα του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προέκυψαν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος των ελεγκτών εξαιτίας αντιφάσεων μεταξύ των ευρημάτων στο πόρισμα τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ