Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Εξεταστική για Τέμπη: Στον ανακριτή Λάρισας η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train, Μ. Καποτόρτο

Το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας θα εξετάσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξεταστική για Τέμπη: Στον ανακριτή Λάρισας η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train, Μ. Καποτόρτο (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI )

Με τη… σφραγίδα της πλειοψηφίας των μελών της, η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη έστειλε το φάκελο της κατάθεσης του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train, M. Καποτόρτο στην εισαγγελία εφετών Λάρισας για να διερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Δ. Μαρκόπουλο, ο κ. Καποτόρτο δεν είπε μία συγνώμη στα θύματα ενώ παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε για τα ιατρικά προβλήματα των μηχανοδηγών της εταιρείας του. Με την πρόταση για αποστολή του σχετικού φακέλου συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην της «Νίκης».

Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τη δήλωση 29 συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος που ανέγνωσε ο κ. Μαρκόπουλος, καλούνται τα μέλη της επιτροπής (α) να διακόψουν τις συνεδριάσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διεξάγεται ενώπιον του εφέτη- ανακριτή Λάρισας (β) να ζητήσουν και να λάβουν αντίγραφο της ποινικής δικογραφίας, και κατόπιν να επανεκκινήσουν τις συνεδριάσεις τους, (γ) να εξετάσουν κι άλλους μάρτυρες με ουσιαστική συνεισφορά στη διεύρυνση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και (δ) να εκδώσουν κοινό πόρισμα.

Εξεταστική για Τέμπη: Οι αντιδράσεις από την κατάθεση Καποτόρτο

Η απόφαση για τη διαβίβαση της κατάθεσης του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπτη την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, μετά τα όσα δήλωσε και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τα μέλη της Επιτροπής.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr τη διαβίβαση της κατάθεσης του κ. Καποτόρτο στην εισαγγελία εφετών που διενεργεί την ανάκριση για το δυστύχημα, για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, αίτημα με το οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων.

Εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τη Βουλή και τα θύματα χαρακτήρισε την κατάθεση του κ. Καποτόρτο ο βουλευτής της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδης, σημειώνοντας ότι (ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train) δεν ζήτησε συγνώμη, ενώ απέδωσε το δυστύχημα μόνο στον σταθμάρχη, αρνούμενος να αναφερθεί σε λάθη των μηχανοδηγών και στην ευθύνη της εταιρείας του.

Οι όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων που έχουν σημειωθεί οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ, είπε, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο.

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλου για το εάν γνωρίζει να υπάρχουν στην εταιρεία άλλοι μηχανοδηγοί με εγκεφαλικά ή καρδιακά προβλήματα, ο κ. Καποτόρτο είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε παρόμοιες ή άλλες περιπτώσεις.

Εξεταστική για Τέμπη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI )

Αιτήματα της αντιπολίτευσης για κλήση νέων μαρτύρων

Μετά την απόφαση για διαβίβαση του φακέλου της κατάθεσης Καποτόρτο στις αρμόδιες Αρχές, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, στη βάση αιτημάτων της αντιπολίτευσης για κλήση νέων μαρτύρων και ειδικότερα για την κλήση του πρώην προέδρου των μηχανοδηγών Κ. Γενιδούνια, ο πρόεδρος της επιτροπής παρατήρησε ότι ο κ. Γενιδούνιας είναι πλέον διευθυντικό στέλεχος της Hellenic Train και δεξί χέρι του κ. Καποτόρτο και ότι δεν έχει καταγραφεί συνδικαλιστική δήλωση για την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης είπε ότι η πλειοψηφία δεν θέλει τη μαρτυρία του κ. Γενιδούνια επειδή δεν συμφέρει την κυβέρνηση. Υπέρ της κλήσης και άλλων μαρτύρων τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ενώ, όπως επανέλαβε ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης, ο κατάλογος των μαρτύρων παραμένει ανοιχτός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ