Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Δάνεια 1 δισεκ. ευρώ αναμένεται να ρυθμιστούν το επόμενο εξάμηνο

"Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η πίστωση βρίσκεται χαμηλά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά όλοι για να "καθαρίσουμε" την οικονομία μας", σημείωσε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Δάνεια 1 δισεκ. ευρώ αναμένεται να ρυθμιστούν το επόμενο εξάμηνο Freepik

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να επιλύονται διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

freepik

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Δάνεια 1 δισεκ. ευρώ αναμένεται να ρυθμιστούν το επόμενο εξάμηνο

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών Μαριαλένα Αθανασοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, τόνισε ότι το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν με εξωδικαστικό συμβιβασμό, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες, αναμένεται να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. 

Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα, για να αποκαταστήσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις. «Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η πίστωση βρίσκεται χαμηλά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά όλοι για να ‘καθαρίσουμε’ την οικονομία μας», σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ύψος του ιδιωτικού χρέους που υπάρχει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι υψηλό σε ό,τι αφορά το μέγεθός του. Αν το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες σε ποσοστό του ΑΕΠ, είναι κάτω από το μέσο όρο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας», σημείωσε. Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ βαριά, διότι υπήρχε μία μακρά ύφεση στην οικονομία μας και λόγω και της πολιτικά κακής διαχείρισης του χρέους.

Το σύνολο αυτού του χρέους ήταν γύρω στο 66% το 2017, στο 63% σήμερα, δηλαδή το ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι υπερήμερο. Διευκρίνισε πως «έχουμε φορολογικές αρχές που έχουν μεγάλο χρέος και έχουμε χρέος στις τράπεζες». Ήταν πολύ σημαντικό να βγάλουμε τα NPL από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα NPL, δυστυχώς, παραμένουν εντός της οικονομίας, απλά μετακινούνται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο των servicers, των εταιρειών εξυπηρέτησης, δηλαδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας. Από τον Απρίλιο, είπε, έχουμε σημαντική εισροή νέων αιτημάτων και ολοκλήρωση αιτημάτων. Μηνιαία βλέπουμε μικρή πρόοδο, τόνισε, αλλά συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις. «Τους επόμενους 5-6 μήνες, ελπίζουμε να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό». Αυτή τη στιγμή, «έχουμε 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε κάποια ρύθμιση».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

freepik

Παράλληλα ανέφερε ότι «αλλάξαμε την κουλτούρα αφερεγγυότητας» όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Ο πρώην υποδιοικητής του EΦΚΑ και μέλος ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Ελευθέριος Κρητικός μίλησε για κάτι που δεν είναι πλέον ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», αλλά ένα «τέρας στο δωμάτιο» – το πώς δηλαδή «αυτά τα ιδρύματα μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν πλέον εύκολα χρήματα, αλλά υψηλά επιτόκια και θα έχουμε μία οικονομική επιβράδυνση. Θα δημιουργήσει ανάγκη για προσαρμογή σε ένα οικονομικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, μετά την πανδημία και τον πόλεμο».

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Αϊντάν Ουίλιαμς, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιρλανδίας (NAMA), ο Ξαβιέ Τόρες Ριέσκο, πρόεδρος της Sareb της Ισπανίας και ο Στέφανο Καπιέλο, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιταλίας (AMCO).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ