Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Φρένο στις παρεκκλίσεις ευρωπαϊκών κρατών να επιτρέπουν καταστροφικά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε μερικούς περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων αυτών, ενώ το 2018 ακολούθησε απαγόρευση όλων των υπαίθριων χρήσεων. Από το 2018, χώρες της ΕΕ χορήγησαν πάνω από 236 παρεκκλίσεις για απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Φρένο στις παρεκκλίσεις ευρωπαϊκών κρατών να επιτρέπουν καταστροφικά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα Eurokinissi

Φρένο στις προσωρινές εξαιρέσεις που χορηγούν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε εταιρείες για να χρησιμοποιούν τα τοξικά για τις μέλισσες νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία έχουν απαγορευτεί από το 2018, βάζει με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ).

Συγκεκριμένα , το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε στις 19 Ιανουαρίου ότι οι χώρες της Ένωσης δεν θα επιτρέπεται πλέον να χορηγούν παρεκκλίσεις που επιτρέπουν προσωρινά τη χρήση σπόρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με «ρητά απαγορευμένα» φυτοπροστατευτικά προϊόντα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το Euractiv, η απόφαση έρχεται μετά την αίτηση ακύρωση που κατέθεσαν στο βελγικό διοικητικό δικαστήριο, ομάδες ακτιβιστών και ένας Βέλγος μελισσοκόμος, σχετικά με την εξαίρεση που χορήγησε το Βέλγιο για τη χρήση αυτών των τοξικών για τις μέλισσες εντομοκτόνων σε καλλιέργειες με ζαχαρότευτλα. 

Qatargate

Freepik

Νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα: Περιορισμοί από το 2013 – Καθολική απαγόρευση το 2018

Τα νεονικοτινοειδή έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια επειδή συμβάλλουν στην παρακμή των πληθυσμών των μελισσών, αφού διαταράσσουν την αίσθηση προσανατολισμού, τη μνήμη και τον τρόπο αναπαραγωγής τους.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε μερικούς περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων αυτών σε καλλιέργειες που προσελκύουν μέλισσες το 2013, ενώ το 2018 ακολούθησε απαγόρευση όλων των υπαίθριων χρήσεων.

Μάλιστα το 2021, το ΔΕΕ επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή ορθώς απαγόρευσε τη χρήση των νεονικοτινοειδών στις ελκυστικές για τις μέλισσες καλλιέργειες, μετά και από την έφεση που άσκησε η Bayer, παραγωγός των φυτοφαρμάκων.

φυτοφάρμακα

Eurokinissi

Νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Όπως αναφέρει το Euractiv, η τελευταία απόφαση αφορά έξι άδειες που εκδόθηκαν από το βελγικό κράτος για τη χρήση αυτών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων βάσει «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» – όταν ο κίνδυνος ή η απειλή για τη φυτική παραγωγή ή τα οικοσυστήματα δεν μπορεί να περιοριστεί με άλλα εύλογα μέσα.

Για τον λόγο αυτό, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όσον αφορά τους σπόρους που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν ουσίες που απαγορεύονται ρητά, […] ο νομοθέτης [της ΕΕ] δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν από μια τέτοια ρητή απαγόρευση».

Επιπλέον, η απόφαση υπογράμμισε, «την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προώθηση της καταπολέμησης των παρασίτων με χαμηλές εισροές φυτοφαρμάκων, δίνοντας προτεραιότητα στις μη χημικές μεθόδους, όπου αυτό είναι δυνατόν».

Αργίες 2022

eurokinissi

Πάνω από 236 εξαιρέσεις τα τελευταία χρόνια – Πανηγυρίζουν ομάδες ακτιβιστών

Οι ομάδες εκστρατείας που ζήτησαν την ακύρωση των εξαιρέσεων πανηγύρισαν την επιτυχία αυτής της «απόφασης-ορόσημο», υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις της απόφασης του δικαστηρίου σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Αυτή η απόφαση-ορόσημο του Δικαστηρίου της ΕΕ βάζει τέλος σε 10 χρόνια κατάχρησης από τα κράτη μέλη, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σχολίασε ο Hans Muilerman, χημικός υπεύθυνος της PAN Europe.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PAN Europe, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν πάνω από 236 παρεκκλίσεις για απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Τα νεονικοτινοειδή αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα μισά από αυτά (47,5%).

Ομοίως, ο Marc Fichers, γενικός γραμματέας της Nature & Progrès Belgium, πρόσθεσε ότι «αυτή η επιτυχία θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ» και ότι αυτή η «ανακουφιστική» απόφαση «δείχνει ότι το περιβάλλον μετράει περισσότερο από τα κέρδη ορισμένων εταιρειών ζάχαρης και φυτοφαρμάκων».

Εκπρόσωπος της CropLife Europe, η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η απόφαση «παρέχει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το πότε μπορούν να επιτραπούν παρεκκλίσεις από τα κράτη μέλη».

«Παρόλο που δεν συμφωνούμε με την προσφυγή σε παρεκκλίσεις σε τακτική βάση, πιστεύουμε στην αρχή της πρόσβασης των γεωργών σε εργαλεία για την προστασία των καλλιεργειών τους, όταν δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε.

με πληροφορίες από Euractiv, pan-europe.info

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ