Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Προθεσμία μίας εβδομάδας στη Ρωσία να δώσει απαντήσεις για Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου – Εντολή για παροχή ιατρικής βοήθειας

Στο Δικαστήριο προσέφυγε σύζυγος Ουκρανού αιχμαλώτου από τη Μαριούπολη που ζητεί να διασφαλιστεί ιατρική βοήθεια στο σύζυγο της. Η απόφαση του ΕΔΔΑ αφορά και άλλους αιχμαλώτους πολέμου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Προθεσμία μίας εβδομάδας στη Ρωσία να δώσει απαντήσεις για Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου – Εντολή για παροχή ιατρικής βοήθειας Freepik

Καμπανάκι προς τη Ρωσία σήμανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τις συνθήκες κράτησης που αφορούν Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Με απόφασή του ορίζει τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά των ρωσικών αρχών, τις οποίες καλεί να διασφαλίσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και να παρέχουν κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Η υπόθεση έφτασε στο ΕΔΔΑ μετά από προσφυγή της Yaroslav Anatoliyovych Oliynichenko, συζύγου Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε στα χέρια των ρωσικών αρχών μετά από επιχείρηση στη Μαριούπολη. Βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλείται να παράσχει, εντός μιας εβδομάδας πληροφορίες για το εάν ο κ. Oliynichenko συνελήφθη από τη Ρωσία και εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες κρατείται αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ιατρικών εξετάσεων ή θεραπεία στην οποία έχει υποβληθεί.

Τα προσωρινά μέτρα, όπως επισημαίνει το ΕΔΔΑ, αφορούν και σε τυχόν αιτήματα που υποβλήθηκαν εξ ονόματος άλλων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που βρίσκονται υπό κράτηση στη Ρωσία, όπου υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική τους ακεραιότητα ή/και της ζωής τους.

ΕΔΔΑ

Freepik

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ 

Η προσφεύγουσα, Karyna Pavlivna Oliynichenko, είναι υπήκοος της Ουκρανίας η οποία γεννήθηκε το 1994 και ζει στο Mykolaiv (Ουκρανία). Είναι σύζυγος του Yaroslav Anatoliyovych Oliynichenko, ο οποίος φέρεται να είναι αιχμάλωτος πολέμου που κρατείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο κ. Oliynichenko, ο οποίος είναι υποδιοικητής της μονάδας του, φέρεται να συνελήφθη στη Μαριούπολη και έχει καταχωρηθεί ως τέτοια περίπτωση από τις ουκρανικές αρχές. Η προσφεύγουσα παρείχε μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες για υποτιθέμενα βασανιστήρια που επιβλήθηκαν σε ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό ενώ κρατούνταν από ρωσικές δυνάμεις σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στο οποίο φέρεται να είναι αιχμάλωτος ο σύζυγός της. Ζήτησε από το ΕΔΔΑ να υποδείξει στις κυβερνήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να ταυτοποιήσουν την τοποθεσία του συζύγου της, να εξασφαλίσουν την ασφάλειά του και να τον απελευθερώσουν.

ΕΔΔΑ

freepik

Επιβολή προσωρινών μέτρων από το Δικαστήριο

Το ΕΔΔΑ αποφάσισε να εκδώσει προσωρινό μέτρο στην υπόθεση σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του κ. Oliynichenko που απορρέουν από την Σύμβαση και να του παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, αν τις χρειαστεί. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα πρέπει επίσης, στο βαθμό που μπορεί, να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Σύμβασης του ανωτέρω.

Επιπλέον, το Δικαστήριο αποφάσισε να επεκτείνει το μέτρο αυτό για να καλύψει τυχόν αιτήματα που υποβλήθηκαν για λογαριασμό άλλων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου υπό ρωσική κράτηση στους οποίους έχουν παρασχεθεί επαρκή στοιχεία βάση των οποίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της σωματική τους ακεραιότητα ή/και της ζωής τους.

Το Δικαστήριο κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παράσχει, εντός μιας εβδομάδας, τις ακόλουθες πληροφορίες:

  1. i. εάν ο κ.Oliynichenkoσυνελήφθη από τη Ρωσία και
  2. ii. Εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες κρατείται αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ιατρικών εξετάσεων ή θεραπεία στην οποία έχει υποβληθεί (υποστηρίζεται από ιατρικά πιστοποιητικά, εάν υπάρχουν).

Επίσης ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να υποβάλει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία εντός μίας εβδομάδας.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ