Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: 32 ειδικές εκθέσεις, δύο για τον κορονοϊό – Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε βρίσκονται αντιμέτωπα με αναπάντεχες προκλήσεις

Τι αναφέρει για τα πεπραγμένα του το 2021. Το κράτος δικαίου μεταξύ των στοιχείων που εξέτασε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: 32 ειδικές εκθέσεις, δύο για τον κορονοϊό – Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε βρίσκονται αντιμέτωπα με αναπάντεχες προκλήσεις Freepik

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Το κλίμα, το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση, η μετανάστευση, η ένωση κεφαλαιαγορών, αλλά και το κράτος δικαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με αυτήν δημοσίευσε 32 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις που αναφέρονταν σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στους διάφορους τομείς.

Δύο από τις εκθέσεις αυτές σχετίζονταν με την COVID-19, καθώς η μία αφορούσε την απόκριση της Ε.Ε. στον τομέα της δημόσιας υγείας και η άλλη τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Επίσης, εξετάστηκε και η πρωτοβουλία ανάκαμψης «Next Generation EU», ιδίως δε ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με έρευνα το 2021, το 83% έκρινε τις εκθέσεις αυτές χρήσιμες για το έργο τους, ενώ το 79% τις θεώρησε ότι μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα για την καλύτερη λειτουργία των χωρών. Τα ποσοστά αυτά είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα του περασμένου χρόνου (84% και 75%, αντίστοιχα, το 2020).

«Τα κράτη μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με αναπάντεχες προκλήσεις, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αναδεικνύοντας τις πτυχές των ενωσιακών δράσεων που είναι αποτελεσματικές, εφιστώντας την προσοχή σε αυτές που έχουν περιθώριο βελτίωσης και προτείνοντας ουσιαστικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την ΕΕ να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ΕΕ έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει προηγούμενες προσπάθειες που έχει καταβάλει για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και να εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες της αποφέρουν αποτελέσματα» τονίζεται.

ΕΔΔΑ

Freepik

Αλληλεγγύη στην Ουκρανία

«Οι πολίτες της ΕΕ, τα θεσμικά ενδιαφερόμενα μέρη και οι εταίροι μας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη μπορούν να εξακολουθήσουν να βασίζονται σε μας για ανεξάρτητες και αντικειμενικές εκθέσεις σχετικά με καίρια ζητήματα για το μέλλον της ΕΕ, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα θετικά στοιχεία, θα εφιστούν την προσοχή στα κακώς κείμενα και θα εισηγούνται αλλαγές» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Klaus-Heiner Lehne.

Ειδική αναφορά κάνει και στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία. Καταδικάσαμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή και οργανώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα της ρωσικής επίθεσης. Πρόκειται για μια σκοτεινή περίοδο για την Ευρώπη. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ενότητα» αναφέρει.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι ειδικές εκθέσεις

«Το 2021, δημοσιεύσαμε 32 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις που αναφέρονταν σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στους διάφορους τομείς δαπανών και πολιτικής. Τέτοιες προκλήσεις είναι ενδεικτικά η δράση για το κλίμα, το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση, η μετανάστευση, η ένωση κεφαλαιαγορών και το κράτος δικαίου. Δύο από τις εκθέσεις αυτές σχετίζονταν με την COVID-19, καθώς η μία αφορούσε την απόκριση της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας και η άλλη τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Αρχίσαμε επίσης να εξετάζουμε την πρωτοβουλία ανάκαμψης «Next Generation EU», ιδίως δε τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» αναφέρεται.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας χρόνια, οι ελεγκτές αφιέρωσαν σημαντικά λιγότερες ημέρες σε επιτόπιους ελέγχους. Δαπάνησαν συνολικά 857 ημέρες στα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες, σε σύγκριση με 1.190 ημέρες το 2020 και 3.605 ημέρες το 2019.

freepik

Επιπλέον, πέρασαν 299 ημέρες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και στους αποκεντρωμένους οργανισμούς και στα λοιπά όργανα ανά την ΕΕ, στις κοινές επιχειρήσεις, σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο ΟΟΣΑ, καθώς και σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2020 και το 2019 ήταν 627 και 2.504 ημέρες.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πού αποσκοπούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι επιδόσεων που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την οικονομία των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ. Εστιάζουν σε θέματα που αντανακλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως:

– η βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον χρήση των φυσικών πόρων,

– η οικονομική μεγέθυνση και η κοινωνική ένταξη,

– οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της παγκόσμιας ανάπτυξης,

– η ενιαία αγορά και η τραπεζική ένωση, και

– η διασφάλιση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί εντός πλαισίου οριζόμενου από την υποχρέωση λογοδοσίας και την αποδοτικότητα.

Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι να βοηθούν την ΕΕ να επιτυγχάνει καλύτερα τους στόχους πολιτικής της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ