Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

“Φρένο” από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων: Βιντεοσκοπούσε εν αγνοία εργαζόμενους

Είχε εγκαταστήσει κάμερες χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων: Βιντεοσκοπούσε εν αγνοία εργαζόμενους

Παραβάσεις των διατάξεων που επιτρέπουν την τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Με απόφασή της απηύθυνε σοβαρή επίπληξη και ζήτησε σε διάστημα ενός μηνός να υπάρξει συμμόρφωση και να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα.

Ειδικότερα, μετά από καταγγελία εργαζόμενου και μετά την παρέμβαση της Αρχής κατατέθηκαν το αρχείο δραστηριοτήτων σε ηλεκτρονική μορφή και δείγματα εικόνας σχετικά με την εμβέλεια των 32 καμερών της μονάδας, με αναλυτική περιγραφή των χώρων.

Από αυτά προκύπτει ότι συγκεκριμένες κάμερες λαμβάνουν εικόνα από χώρους που προορίζονται αποκλειστικά για εργαζόμενους, όπως τα Εφημερεία νοσηλευτών, και οι κουζίνες. Στους χώρους αυτούς η λήψη εικόνας δεν εστιάζει αποκλειστικά σε εισόδους και εξόδους, αλλά περιλαμβάνει και άλλους χώρους δραστηριοποίησης του προσωπικού.

Νέος ΠΚ: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις νέες διατάξεις

Freepik

«Ο υπεύθυνος επεξεργασίας, κατά το χρόνο υποβολής της καταγγελίας, λειτουργούσε το σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά παράβαση της αρχής της ελαχιστοποίησης καθώς λαμβανόταν εικόνα από θέσεις εργαζομένων (π.χ. Εφημερεία νοσηλευτών) ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο για την επιδίωξη του σκοπού της επεξεργασίας» σημειώνει η Αρχή.

«Ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα μπορούσε εύκολα να λάβει εναλλακτικά μέτρα ασφάλειας (π.χ. κλειδωμένοι χώροι για τα φάρμακα) να μην λαμβάνεται εικόνα από τους χώρους αυτούς ή/και οι κάμερες να εστιάζουν σε αγαθά που προστατεύονται είτε με επανατοποθέτηση των καμερών, είτε με χρήση τεχνολογιών προστασίας των προσωπικών δεδομένων (masking, θόλωση κλπ)» προσθέτει.

Η εν λόγω παράβαση της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων αναγνωρίστηκε – όπως λέει – στην πράξη από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, ο οποίος προέβη σε διορθώσεις, αφαιρώντας τις κάμερες από τους χώρους εργαζομένων στα Εφημερεία και αλλάζοντας την εστίαση των καμερών στο χώρο εκδηλώσεων.

Ωστόσο, επισημαίνει πως «παραμένει η επιτήρηση στο χώρο των μαγειρειών (τα οποία όμως δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της καταγγελίας), η οποία κρίνεται υπερβολική, εν όψει του σκοπού της επεξεργασίας, καθώς συλλέγονται δεδομένα εργαζομένων χωρίς να είναι απαραίτητο για το σκοπό της επεξεργασίας.

Οι "συμπονετικοί" συγγενείς απέσπασαν από ηλικιωμένη 330.000 ευρώ

Freepik

Οι διαπιστώσεις της Αρχής

Όπως διαπιστώνει στην απόφασή της:

α) η εγκατάσταση των καμερών έλαβε χώρα χωρίς απόφαση επιτροπής αποτελούμενη από αρμόδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για  την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της επιτήρησης και τη δυνατότητα εφαρμογής της διάταξης του άρ. 9 παρ. 2 εδαφ. η’,

β) η εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών έλαβε χώρα χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των εργαζομένων σε γραπτή ή ηλεκτρονική μορφή και η ενημέρωση που παρασχέθηκε δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις του άρ. 13, καθώς είναι γενική και δεν συνδέεται ο εκάστοτε σκοπός επεξεργασίας με τη νομική βάση και το είδος των δεδομένων,

γ) κάμερες ήταν τοποθετημένες κατά παράβαση της αρχής της ελαχιστοποίησης καθώς λαμβανόταν εικόνα από θέσεις εργαζομένων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας είχε διενεργήσει εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων, χωρίς να αντιμετωπίσει κατάλληλα τα ζητήματα.

Μετά την παρέμβαση της Αρχής έγινε σειρά τροποποιήσεων στη λειτουργία του συστήματος, ενώ η Αρχή απηύθυνε επίσης εντολή να ρυθμιστούν οι κάμερες που είναι τοποθετημένες στις κουζίνες ώστε να εστιάζουν αποκλειστικά σε χώρους εισόδου και εξόδου και να καταστραφεί το υλικό που έχει συλλεγεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ