Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Γ. Φλωρίδης ενόψει της ψήφισης των Κωδίκων: “Εννέα στους δέκα πολίτες δήλωσαν ότι συμφωνούν στις αλλαγές – Αλλά θα μου πείτε, τι ξέρουν οι πολίτες μπροστά στους ποινικολόγους”

Τι λέει για τις νέες διατάξεις, που προωθούνται ώστε “να γίνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο για τους πολίτες και κυρίως να θωρακιστεί η εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη”. Οι αναφορές στην υπόθεση Τεμπών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης ενόψει της ψήφισης των Κωδίκων: “Εννέα στους δέκα πολίτες δήλωσαν ότι συμφωνούν στις αλλαγές – Αλλά θα μου πείτε, τι ξέρουν οι πολίτες μπροστά στους ποινικολόγους” (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε για τις αλλαγές στους Κώδικες την ώρα που το νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αύριο συζητείται στην Ολομέλεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικείμενες ρυθμίσεις που αφορούν το νέο Δικαστικό Χάρτη – την «ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης», όπως την χαρακτήρισε – καθώς και στις εξελίξεις για την τραγωδία των Τεμπών.

Στόχος όπως αναφέρει ο κ. Φλωρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα POLITICAL, είναι με τους νέους Κώδικες να γίνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο για όλους τους πολίτες και κυρίως να θωρακιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Η ποινική δικαιοσύνη αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης. Οι παραδοσιακές διαδικασίες, σαφώς, έχουν την αξία τους, ωστόσο η εποχή μας απαιτεί μια πιο εκσυγχρονισμένη προσέγγιση για την διαχείριση των ποινικών υποθέσεων» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προχωράει και στα επόμενα βήματα του υπουργείου. «O Νέος Δικαστικός Χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Με την πρόταση μας για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων (αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες) ενισχύουμε τη δομή και εκσυγχρονίζουμε την λειτουργία των Ελλήνων Δικαστών και Δικαστηρίων για να αυξήσουμε την ποιότητα και ταχύτητα των δικαστικών αποφάσεων».

Φλωρίδης για αλλαγές στους Κώδικες: Οι βασικές αλλαγές που προκρίνει ο υπουργός

Στόχος όπως αναφέρει ο κ. Φλωρίδης είναι να γίνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο για όλους τους πολίτες και κυρίως να θωρακιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Προτείνεται λοιπόν, η κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και η αντικατάστασή του με Τριμελές Εφετείο, το οποίο θα συγκροτείται από αρχαιότερους δικαστές. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και την αποφυγή της γραφειοκρατίας που επιβραδύνει τη δικαστική διαδικασία. Ενισχύεται η αρμοδιότητα των Μονομελών Πλημμελειοδικείων και Μονομελών Εφετείων, ενώ συγχρόνως ενισχύεται η άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των συμβουλίων, σε σοβαρά κακουργήματα όπως ο εμπρησμός δάσους και η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία επιβολή δικαιοσύνης και η αποτροπή της επανάληψης τέτοιων εγκληματικών ενεργειών.

Περιορίζονται, επίσης, οι αναβολές της ποινικής δίκης που χορηγεί το δικαστήριο σε μία αναβολή ανά υπόθεση, ανεξαρτήτως αιτίας. Αυτό θα διασφαλίσει τη συνεχή πρόοδο της δικαστικής διαδικασίας και την επίτευξη ταχείας απόφασης.

Προβλέπεται η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων για τους δικομανείς και όσους υποβάλλουν αβάσιμες μηνύσεις, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση του δικαστικού συστήματος».

Η εισαγωγή της ποινικής διαπραγμάτευσης και το αδίκημα της δωροδοκίας

Ιδιαίτερα αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση αυτό το πλαίσιο, προτείνονται μια σειρά από μέτρα που θα ενισχύσουν τον εκσυγχρονισμό της ποινικής δίκης όπως είναι η εισαγωγή της ποινικής διαπραγμάτευσης με πρωτοβουλία του εισαγγελέα, η οποία αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα με σκοπό οι εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν για να επιτύχουν μια δίκαιη και αποδεκτή λύση, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.

«Η ποινική δικαιοσύνη αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης. Οι παραδοσιακές διαδικασίες, σαφώς, έχουν την αξία τους, ωστόσο η εποχή μας απαιτεί μια πιο εκσυγχρονισμένη προσέγγιση για την διαχείριση των ποινικών υποθέσεων» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μια εκ των σημαντικών προβλέψεων στο νομοσχέδιο αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας που αν μη τι άλλο αποτελεί παρέμβαση- μήνυμα, όχι μόνο στη κοινωνία όσο και στη πολιτική και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της διαφθοράς.

Εκτός από τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και των ανεξάρτητων αρχών στις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων, θεσπίζεται ειδική ποινική ευθύνη Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων, στις περιπτώσεις που πραγματοποιούν δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη. Προβλέπονται μάλιστα χρηματικές ποινές ύψους εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα μπορεί να επιβάλλεται από τα αρμόδια Δικαστήρια το κλείσιμο των εταιριών αυτών.

Αιχμές Φλωρίδη για ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις ποινικολόγων

«Την ανησυχία των κυρίων Ποινικολόγων, κάποιοι εκ των οποίων ήταν και οι συντάκτες του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές και που ως εκ θαύματος κάποιοι κατηγορούμενοι για βαριά κακουργήματα είδαν τις πράξεις τους να μετατρέπονται σε πλημμελήματα και αθωώθηκαν λόγω παραγραφής, δεν την συμμερίζεται η ελληνική κοινωνία και μάλιστα σε ποσοστό 89%. Εννέα στους δέκα πολίτες δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Αλλά θα μου πείτε, τι ξέρουν οι πολίτες μπροστά στους ποινικολόγους» λέει ο κ. Φλωρίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνει αναφορά στις ρυθμίσεις του Κώδικα, που ψηφίστηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει τις συνέπειες που είχαν για τους πολίτες.

«Σήμερα, οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, που μπορεί να επισύρει ποινή μέχρι οκτώ (8) χρόνια, μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο, με την παροχή της αναστολής εκτέλεσης της ποινής, που περίπου είναι υποχρεωτική για το Δικαστήριο. Το αποτέλεσμα το ζουν οι πολίτες. Μπορεί κάποιος να τους κλέψει, να τους ξανακλέψει, να κατακλέψει τη γειτονιά ξανά και ξανά και να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Μπορεί να περάσει με κόκκινο, να σκοτώσει ή ν’ αφήσει ανάπηρο εφ’ όρου ζωής κάποιον ανυποψίαστο πολίτη που περνάει με πράσινο και η ποινή να ξεκινάει από τρεις μήνες. Μπορεί να βιάσει ανήλικα παιδιά και μετά από λίγο καιρό στη φυλακή, να κυκλοφορεί έξω, αφού οι συντάκτες ποινικολόγοι στον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισαν να καταστήσουν σχεδόν υποχρεωτική για το Δικαστικό Συμβούλιο την αποφυλάκισή του.

Το ίδιο και αν ληστέψει το ίδιο και αν κάνει εμπόριο ναρκωτικών. Για κάποιους λοιπόν που αναρωτιούνται «τι κάναμε», η απάντηση είναι ότι κάποιοι άλλοι έκαναν όλα τα παραπάνω. Και όλα αυτά τα έκαναν και τώρα αντιδρούν σκληρά ώστε να μην αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο, στο όνομα της προστασίας του «ιερού προσώπου του κατηγορουμένου», με άλλα λόγια στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των δραστών».

«Η αντίληψη μας είναι ότι οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης»

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει ο υπουργός στην εγκληματική έξαρση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Να έρθουμε για λίγο στη θέση της μάνας που την ξυπνάνε νύχτα για να της πουν ότι το παιδί της σκοτώθηκε από κάποιον ασυνείδητο που παραβίασε το κόκκινο. Στη θέση της ανύποπτης οικογένειας που επιστρέφει μετά από απουσία λίγων ημερών και βλέπει το σπίτι της λεηλατημένο. Και δεν μιλάμε για σπίτια πλουσίων αφού αυτά είναι καλά φυλαγμένα, αλλά για σπίτια της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Και επαναλαμβάνει πως «η αντίληψη μας είναι ότι οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης. Για ποινές μέχρι ένα χρόνο, μπορεί να δοθεί αναστολή. Για ποινές από ένα έως δύο χρόνια, η ποινή μπορεί να εξαγοραστεί ή να επιβληθεί κοινωνική εργασία ή επιτήρηση με ηλεκτρονικό τρόπο. Για ποινές από δύο έως τρία χρόνια, ένα μέρος της ποινής θα εκτίεται στη φυλακή από έναν έως έξι μήνες. Οι οιμωγές είναι εδώ ότι κάποιος που θα καταδικαστεί σε τρία χρόνια, μπορεί να μείνει στη φυλακή τρεις μήνες!».

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τα όσα ισχύουν στη Γερμανία. «Στη Γερμανία, οι ποινές πάνω από ένα χρόνο δεν αναστέλλονται και ο καταδικασθείς οδηγείται στη φυλακή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στην ΕΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί το ποινικό σύστημα εκεί πέτυχε στην βασική του επιδίωξη, που είναι η αποτροπή από την τέλεση εγκληματικών πράξεων, αφού ο κίνδυνος να πάει κάποιος φυλακή είναι μεγάλος. Μοναδική μας κατεύθυνση λοιπόν είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και μόνο».

Οι αναφορές Φλωρίδη στην τραγωδία των Τεμπών: «Η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο»

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι απαντήσεις που ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων από την Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα ζητήματα που η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έσπευσε από την πρώτη στιγμή να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθεί η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Πάντα σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπεται ότι αυτή η δίκη μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο, γεγονός πρωτόγνωρο για τα έως τώρα ελληνικά δεδομένα και αυτό επειδή καταργείται πλέον η προδικασία των βουλευμάτων σε τέτοιες υποθέσεις. Ο υπουργός σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι Δικαστές, που ασχολούνται με την ανάκριση, τις χαρακτηρίζει άδικες και τεκμηριώνοντας αυτόν τον ισχυρισμό του επισημαίνει:

«Μέσα σε ένα χρόνο μια πάρα πολύ δύσκολη ανάκριση, που έπρεπε να διερευνηθούν πολλά στοιχεία, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχουν καταστεί κατηγορούμενοι περίπου 31 άτομα, που αυτό σημαίνει ότι η έρευνα όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλη».

Αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές που φέρνουν οι Κώδικες, λέει: «Στη δικονομία που φέρνουμε τώρα κάνουμε μία σοβαρή αλλαγή, όπου στα αδικήματα αυτά, αφαιρούμε την υποχρέωση να υπάρχει προδικασία, δηλαδή την υποχρέωση να εκδοθεί βούλευμα. Έτσι επιτρέπουμε στον Εισαγγελέα, μόλις περατωθεί η ανάκριση να οδηγήσει την υπόθεση κατευθείαν στο ακροατήριο»

Η νέα αίθουσα που θα γίνει η δίκη των Τεμπών

Με αφορμή και αιτήματα φορέων, η ηγεσία του υπουργείου ανταποκρίθηκε άμεσα. «Ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να βρεθεί αίθουσα, προκειμένου να γίνει η δίκη στην Λάρισα. Ο Περιφερειάρχης μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έχουν αυτό το αίτημα και ξεκινήσαμε αμέσως τις διαδικασίες – χρηματοδοτούμε άμεσα την Περιφέρεια ,η Περιφέρεια ετοιμάστηκε με τις τεχνικές της Υπηρεσίες, βρέθηκε το κτήριο, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και θα πάμε σε άμεση διαμόρφωση του κτηρίου σε 1,5 μήνα από τώρα» επισημαίνει ο κ. Φλωρίδη και προσθέτει «Διαμορφώνεται μία μεγάλη αίθουσα, η οποία θα εξυπηρετήσει τους δικαστές, τους κατηγορουμένους, τους δικηγόρους όλων των πλευρών και το ακροατήριο, που θα είναι πρώτα οι άνθρωποι που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους εκεί. Η δίκη λοιπόν προσδιορίζεται να γίνει τον Ιούνιο επειδή ακριβώς φέραμε διάταξη που αλλάζει τον Κώδικα, αλλιώς κανένας δεν γνωρίζει πότε θα γινόταν»

Οι προβλέψεις για την προστασία ανηλίκων

Στο «πρίσμα των αλλαγών» του Ποινικού Κώδικα δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει πρόνοια για την παραβατικότητα των ανηλίκων.

«Είναι απαραίτητο να λάβουμε σθεναρά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών που επηρεάζουν τη ζωή των ανηλίκων» τονίζει ο κ. Φλωρίδης και σκιαγραφώντας το σκεπτικό των νέων ρυθμίσεων, διευκρινίζει ότι επεκτείνεται, το ανάλογο και αυξημένο πλαίσιο ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, που στρέφονται κατά ανηλίκων ή προσώπων που αδυνατούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Μια άλλη σημαντική προσθήκη είναι η εισαγωγή ως ποινικού αδικήματος της στρατολόγησης ανηλίκων με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων ένα μέτρο που σύμφωνα με τον υπουργό «θα εμποδίσει την εκμετάλλευση της αθωότητας των ανηλίκων από εγκληματίες».

Συγχρόνως, «αυστηροποιούνται και οι ποινές για εγκλήματα βίας που στρέφονται κατά ανηλίκων ή διαπράττονται ενώπιον τους, ενισχύοντας την προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας. Εισάγονται, επιπλέον, νέα μέτρα αναμόρφωσης με παιδαγωγικό χαρακτήρα για ανήλικους δράστες. Η συμμετοχή τους σε αθλητικά σωματεία ή η συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά ή πολιτιστικά προγράμματα θα συμβάλλει στην ανάπτυξή τους και θα μειώσει την πιθανότητα επανάληψης των εγκληματικών πράξεων».

«Ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων ο νέος Δικαστικός Χάρτης» – Δηλώνει ανοικτός σε προτάσεις

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Δικαιοσύνη δεν σταματά στις αλλαγές των  Ποινικών Κωδίκων. Ακολουθεί η εμβληματική μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας.

«O Νέος Δικαστικός Χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Με την πρόταση μας για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων (αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες) ενισχύουμε τη δομή και εκσυγχρονίζουμε την λειτουργία των Ελλήνων Δικαστών και Δικαστηρίων για να αυξήσουμε την ποιότητα και ταχύτητα των δικαστικών αποφάσεων.

Πρόκειται για τομή στη συγκέντρωση, κατανομή και αξιοποίηση του πρωτοβάθμιου δικαστικού δυναμικού της χώρας. Μετά την ενοποίηση, πάνω από 2.000 δικαστές πρώτου βαθμού θα δικάζουν το σύνολο των πρωτοβάθμιων υποθέσεων στις ποινικές και πολιτικές δίκες. Όλοι καταλαβαίνουμε την επίδραση τέτοιων επιλογών στην ταχύτητα της απονομής του δικαίου στη χώρα μας».

Όπως μάλιστα αναφέρει η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι ανοιχτοί στον διάλογο σε κάθε καλόπιστη και δημιουργική πρόταση, αρκεί να μην θέτει σε κίνδυνο τον πυρήνα της ενοποίησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

«Το εγχείρημα είναι μεγάλο και η προωθητική συμβολή όλων απαραίτητη για ν’ ανοίξουμε νέα σελίδα στην ελληνική Δικαιοσύνη» συμπληρώνει ο υπουργός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ